Actualitate

Zilnic, cel puţin doi copii părăsesc judeţul ca să locuiască împreună cu părinţii plecaţi în străinătate

Iniţial au mers în străinătate doar adulţii să vadă dacă îşi găsesc de lucru, iar copiii au rămas în grija bunicilor. În timp însă, familiile bistriţenilor plecaţi la muncă în străinătate au decis să se întregească. Zilnic, doi copii părăsesc ţara ca să se alăture adulţilor stabiliţi în Europa. Cine le plăteşte acestora alocaţiile.

În primele şase luni ale anului, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud a avut mult de lucru în privinţa acordării beneficiilor sociale pentru bistriţenii care se stabilesc în alte ţări.

„Deoarece libera circulaţie constituie libertatea fundamentală din cadrul pieţei interne şi a politicilor comunitare la nivelul Uniunii Europene, politicile sociale permit solicitarea de beneficii sociale pe teritoriul statelor membre de către muncitorii migranţi. Ca urmare, numărul total al formularelor europene partea B, prin care sunt solicitate drepturile pentru beneficii de asistenţă socială pentru susţinerea copilului şi familiei în baza regulamentelor europene menţionate în alte state din UE înregistrate, în semestrul I este de 480. În urma solicitărilor altor state din UE au fost suspendate 304 drepturi la prestaţii în Romania, în vederea acordării acestora de către respectivele state membre”, a anunţat directorul AJPIS Bistriţa-Năsăud, Ani Bob.

Dacă luăm în calcul doar cererile de suspendare venite din partea ţărilor Uniunii Europene, deducem că în fiecare zi din primele şase luni ale anului 2014, cel puţin câte doi copii s-au alăturat adulţilor plecaţi la muncă, ceea ce înseamnă că vor urma şcoala în străinătate, iar mulţi probabil că îşi vor căuta un loc de muncă departe de graniţele României, aşa cum Timp Online a scris aici stând de vorbă cu cei care pleacă să-şi viziteze părinţii.

De asemenea, potrivit lui Ani Bob, prin intermediul formularelor europene, au fost înregistrate 188 solicitări de informaţii de la instituţiile competente cu privire la persoanele care solicită beneficii de asistenţă socială pentru susţinerea copilului şi familiei în Romania (Formulare europene partea A).

Totodată, s-au stabilit 144 drepturi la beneficiile de asistenţă socială pentru susţinerea copilului şi familiei, conform prevederilor legislaţiei române în vigoare şi în baza prevederilor regulamentelor europene (CE) 883/2004 şi 987/2009.

Reamintim că majoritatea bistriţenilor sunt plecaţi în Spania, Italia sau Irlanda.

9 comentarii

  • Ca o complectare: si tot zilnic rromii inlocuiesc cele doua pierderi cu puradei trasi la xerox .Pregatiti-va si educati-va psihicul ca din 2050 ei vor stapani RRomania.

  • sa plece invirtindu-se, si sa vina cind o sa-i chem eu. de und stiti ca doar cei mai buni pleaca ??la urma urmei asta este,fiecare face ce vrea cu viata lui.

  • corect dl.frunza verde. si mai complectez si eu, si pocaitii. astia vor imparati lumea . asa sa fie. eu voi trai oricum si oricind si cu oricine .

  • Rămân pomanagii, şpăgarii, mână’ntinsă, asistaţii social, cerşrtorii, corupţii într-un cuvânt useliştii. 7,4 miloane de complici.
    „Un popor care votează corupți, impostori, hoți și trădători, nu este victimă, este complice.”
    George Orwell

  • Pe cuvant ca nu v-am cadorisit cu „-„, dar sunt curios in privinta unui aspect : dumneavoastra ati ramas in tara sau ati plecat cat ati vazut cu ochii intru realizare??

  • Poi daca tu nu ai plecat, e clar unde te incadrezi, nu? 🙂
    Ba oameni buni, incercati sa nu mai dansati dupa cum va canta unul sau altul. Lasati impartelile astea in buni si rai. Oricum, clasa politica e cu mici exceptii la fel.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.