Actualitate

Ziua de 9 Mai, celebrată printr-un ceremonial militar-religios (FOTO)

De 9 Mai, Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Municipal a avut loc o ceremonie militară și religioasă la care au luat parte prefectul Ovidiu Frenț, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, col. Iulian Berdilă, viceprimarul Cristian Niculae, vicepreședintele CJ Vasile Puica, subprefectul Terente Ciui, șefi de instituții, politicieni.

Ceremonialul a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuţiuni, depunerea unei coroane la Monumentul Eroilor și defilarea gărzii de onoare.

Prefectul Ovidiu Frenț a dat citire mesajului premierului Sorin Grindeanu.

Viceprimarul Cristian Niculae, a spus, printre altele: ”Data de 9 mai a marcat evoluția României. În 1877, Kogălniceanu anuțat: ”Suntem independenți, suntem națiuni de sine stătătoare”. A fost actul de jertfă al întregii națiuni. Prin prezența noastră aici, aducem un omagiu celor care cu sacrificiu și curaj au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, datorită lor trăim într-o țară liberă și sigură. Ziua Victoriei a devenit un simbol al mândriei, a dat un conținut special istoriei noastre. La 9 mai sărbătorim și Ziua Europei. Ne-am îndeplinit cu toții visul de a face parte din UE, unde se respectă valorile fiecărei națiuni, pentru ca fiecare să se simtă în Europa ca acasă chiar dacă nu se află în propria țară”.

Într-un comunicat de presă, deputatul Robert Sighiartău a transmis un mesaj de 9 Mai: ”Zi plină de semnificații istorice. Ziua de astăzi este una din cele mai importante zile din istoria țării și a Europei. Sărbătorim Ziua Independenței de Stat, Ziua Europei și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 9 mai 1977, în sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților, a fost proclamată Independența de Stat a României. În fața Adunării, ministrul afacerilor străine, Mihail Kogălniceanu a declarat: “Suntem independenți; suntem națiune de sine stătătoare (…) Așadar domnilor deputați, nu am cea mai mică îndoială și frică de a declara în fața Reprezentanței Naționale că noi suntem o națiune liberă și independentă”. Astăzi se împlinesc 140 de ani de la acel moment și gândul nostru merge spre acei oameni curajoși, oameni de stat ai țării, care au decis că românii trebuie să fie liberi, independența urmând a fi consfințită și apărată pe câmpul de luptă. Tot pe 9 mai, lideri politici cu viziune, au propus țărilor europene un proiect durabil, care a adus prosperitate și libertate cetățenilor care au făcut parte din construcția ce astăzi poartă denumirea de Uniune Europeană. Suntem parte a acestui proiect, beneficiari și totodată continuatori ai procesului de integrare. Și de noi depinde dacă vom avea o Europă puternică. România a demonstrat că valorile de bază pe care s-a construit Europa de astăzi le respectă, fiind un partener pentru promovarea statului de drept și a economiei de piață. Procesul nu este încheiat, fiind important ca acțiunile noastre să consolideze parteneriatul prin intrarea în Spațiul Schengen și să putem păstra ceea ce am câștigat”.

4 comentarii

  • 10 Mai 1877 -Se proclama Independenta Romaniei(in acea zi,Parlamentul voteaza legea pentru desfiintarea tributului catre Inalta Poarta; motiunea votata de Camera se numeste: „INDEPENDENTA ABSOLUTA A ROMANIEI”). Exact cu 11 ani inainte, Carol I depune juramantul ca Domnitor in fata Parlamentului, promitand ca va fi credincios legilor tarii, ca va pazi religia romanilor, integritatea teritoriului lor si ca va domni ca domn constitutional ! Cu respect, MNPop

  • Ziua Victoriei in Europa este celebrată în data de 8 Mai. Actul capitularii militare a fost semnat pe 7 mai 1945 la Reims în Franta la ora 2 si 41 de minute. Conform acestui act, Înaltul Comandament German urma să emită de îndată ordine pentru încetarea tuturor operațiunile exact la ora 23:01 ora Europei Centrale a zilei de 08.05.1945.
    Actul a fost semnat de catre Generalul Walter Bedell Smith ca reprezentant al comandantului suprem al Fortelor Expeditionare Aliate generalul Dwight D Eisenhower, generalul Ivan Susloparov în numele Înaltului Comandament Sovietic pe de-o parte, generalul Alfred Jodl ca reprezentant al Înaltului Comandament al Forțelor Armate Germane si generalul Francez Francois Sevez în calitate de martor. Acest act al capitulării legaliza capitularea necondiționată a tuturor forțelor germane, punând astfel capăt războiului în Europa.
    Stalin a fost nemulțumit de condițiile în care a fost semnat actul capitulării. El considera că Germania trebuia să capituleze doar în fața împuternicitului comandantului suprem al Armatei Roșii și a insistat ca actul de la Rheims să fie considerat doar unul preliminar, ceremonia finală urmând să fie repetată la Berlin, unde se afla cartierul general al mareșalului Gheorghi Jukov. Al doilea act al capitulării a fost semnat la ora 0:16 a zilei de 8 Mai într-o suburbie a Berlinului. Acesta preciza aceeasi oră pentru încetarea tuturor operațiunile ca si Primul Instrument al capitulării semnat la Reims, ora 23:01 ora Europei Centrale a zilei de 08.05.1945.
    Ziua Victoriei în Europa este sarbatorită în 8 Mai în Vestul Europei încă din 1945 când în aceasta dată  au avut loc manifestațiile uriase din Londra si New York. Pe considerentul că la ora încetarii formale a ostilitaților era deja 9 Mai la Moscova, Rusia si statele care au apartinut fostei URSS, fostei Iugoslavii si o parte din ţările din estul Europei, marchează Ziua Victoriei în data de 9 Mai.
    Ziua de 8 Mai a fost însa reinstituită ca Ziua Eliberarii si declarată sarbatoare oficială în Cehia si Slovacia. După desprinderea de URSS, tările Baltice marchează sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în data de 8 mai. Iar începand cu 2015 Polonia si Ucraina celebrează si ele Ziua Victoriei tot în 8 Mai. Dacă luam în considerare si faptul ca Ungaria si Bulgaria nu marcheaza în mod oficial nici data de 8 si nici data de 9 mai, observăm că Romania a ramas, singura țară în afara Serbiei, care marchează Ziua Victoriei dupa ora Moscovei.
    În timp ce în centru Bistriței se sărbătorește Ziua Europei, în cimitirul municipal, se celebrează Ziua Victoriei, în bună tradiție sovietica la mormintele unor soldați strămutați de pe la Rodna și decedați în condiții dubioase, caci, cine știe cum se-nvârte iar roata istoriei. Dealtfel Romania a încheiat ambele razboaie mondiale în altă coaliție decât cea în care se afla la începutul războiului fiind recunoscută în Europa pentru mișcarea de jur-împrejur.

  • Unde-i lege, nu-i tocmeală! Si totusi, ziua de 10 Mai ramane intr-un con de umbra desi in 2015 , Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 103/2015 , privind declararea zilei de 10 Mai ca zi de sarbatoare nationala . Legea nr. 103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sarbatoare nationala a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 336 din 18 mai 2015.
    Conform expunerii de motive ce a însoţit Legea nr. 103/2015, ziua de 10 Mai are o importanţă deosebită pentru ţara noastră, deoarece în această zi a început domnia lui Carol I, a fost încoronat primul rege al ţării şi a fost proclamată Independenţa de Stat.
    Asadar, ziua de 10 Mai este sărbătorită, începând din 2016, la nivel naţional. Potrivit legii, Parlamentul, Preşedinţia, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale şi autorităţile administraţiei publice locale organizează anual manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.
    Referitor la fondurile necesare pentru evenimentele ce sunt organizate, legea prevede ca acestea pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

  • Da, domnule Valer, aveti perfecta dreptate!Mai mult, trebuie deja repusa coroana pe capul acvilei, la stema tarii! Traiasca Regele si institutia Monarhiei Constitutionale! Cu respect,MNPop

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.