Un perete al sălii de şedinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost tapetat cu desene ale copiilor care au primit cadouri de Crăciun şi care şi-au exprimat astfel recunoştinţa faţă de cei care le-au trimis.
„Dacă Dunărea izvorăşte din Germania şi străbate Europa şi îşi găseşte liniştea şi tihna în ţara noastră, de ce nu şi sufletul bun şi frumos să izvorască în Germania, să se amplifice şi să îşi găsească finalitatea în pădurile frumoase care se vor devolta alături de copii noştri. Noi mulţumim tuturor care au făcut posibil acest proiect. Am avut de partea noastră susţinerea autorităţilor locale şi foarte mulţi bistriţeni şi am încercat să ne exprimăm recunoştinţa faţă de copiii noştri. Am ales să oferim un simbolic mulţumesc în primul rând acestei minunate asociaţii care este Tăşuleasa şi pentru care avem un foarte frumos buchet de flori”, a spus inspectorul general Camelia Tabără, gazda voluntarilor Tăşuleasa Social care şi-au încheiat misiunea din Ziua Arborelui tot împreună, aşa cum au şi început-o.
Buchetul minunat şi binemeritat a fost înmânat Anei Szekely, director executiv al Asociaţiei Tăşuleasa Social, de către subprefectul Ovidiu Frenţ, la rândul lui voluntar cu state vechi în organizaţie. „Am aflat că Tăşuleasa nu înseamnă întotdeauna Alin care, de multe ori e plecat în Germania. Întotdeauna, cu multă pricepere şi discreţie, îi ţine locul Ana. Mulţumim frumos, Ana!”, a spus inspectorul şcolar general.
Camelia Tabără a continuat cu gesturile de recunoştinţă de data aceasta faţă de organizaţia Die Iohanniter Germania înmânând lui Andreas Hautmann, CEO Johanniter Bavaria un penar din lemn pe care scria ”Un arbore – ein Danke, zwei Bäume – doi mulţumesc” şi un album cu desenele preşcolarilor care au desenat camioanele de Crăciun.
Prezent la bilanţul Zilei Arborelui, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a spus că voluntarii Tăşuleasa Social demonstrează în fiecare zi că România are viitor.
„Despre ceea ce face de foarte mulţi ani Alin cu sprijinul Die Johanniter Bavaria şi mai ales despre ceea ce a început să facă în ultima perioadă stimulând beneficiarii acestor cadouri să întoarcă actul de generozitate printr-un astfel de gest este extraordinar. Dăruind câştigi şi devii mai bun. Mă bucur foarte mult că există familia Tăşu, că ea funcţionează aici, în Bistriţa-Năsăud, iar noi cei ce vremelnic ocupăm nişte funcţii avem multe de făcut ca să sprijinim activităţile acestei organizaţii. Meritaţi toate felicitările, iar eu îmi doresc ca mult mai mulţi tineri să vă urmeze exemplul”, a spus Radu Moldovan.
Preşedintele CJ a citit apoi compunerea unui copil din Silivaşu de Câmpie care a povestit cum a perceput el Ziua Arborelui: „Sigur că aceşti copii care participă la evenimente vor avea o educaţie mult mai sănătoasă”, a conchis el.
Deputatul Doina Pană, fost ministru al Pădurilor, a spus că se bucură foarte mult că au fost plantaţi atât de mulţi copaci graţie iniţiativei Tăşuleasa Social.
„Sunt convinsă că toţi copiii care au fost astăzi vor avea o altă preţuire pentru pădure după ce vor vedea că un puiet atât de mic poate deveni falnic. Copiii trebuie să preţuiască şi să iubească natura încă de mici. Astăzi v-aţi făcut datoria, iar eu vreau să mă simt parte din familia voastră. Ca ministru, am instituit Radarul păduriolor să le păzesc de hoţi, ca deputat m-am luptat Codul silvic, iar la partea de plantare vreau să mă consideraţi partenerul dumneavoastră în toate acţiunile. Vă felicit din tot sufletul”, a spus Doina Pană.
Alin Ulhmann Uşeriu a anunţat că au fost plantate cu puieţi 8,9 hectare de teren. „Voluntariatul e o forţă şi indiferent ce autorităţi vor fi, cred că nu se va putea altfel decât să ţină cont de noi. Eu nu am niciun interes de ordin politic sau de alt ordin. Dacă voiam, în 1996, eram secretar de stat la Bucureşti, dar nu am vrut. Eu vreau să-mi demonstrez mie şi tuturor de pe lângă mine că aceasta este societatea normală care trebuie să existe: să scoţi nişte copii în natură, să vadă cum prinde viaţa viaţă. Cred că era aproape imposibil şi pentru domnii primari, şi pentru directorii de şcoli să nu răspundă prompt şi să nu îşi dea tot sprijinul. E un sens foarte bun al societăţii care vine de sus în jos şi de jos în sus. Noi cei mulţi trebuie să cerem ca cei mari să aibă grijă de noi”, a spus Alin Ulhmann Uşeriu.
Actorul Marcel Iureş, care a patronat acţiunea de sâmbătă, Ziua Arborelui, a spus că, pe lângă faptul că germanii vin şi ne sunt prieteni, „stârnesc acest tip de prietenie cu noi înşine”. „Cresc şi păduri, respirăm aer curat şi ne şi împrietenim cu noi înşine. Dacă mai cresc şi brazi, şi paltini, şi mesteceni, asta e extraordinar! Mulţumim frumos”.
Fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, a explicat că voluntarii au încercat să creeze o „insulă de normalitate”.
„Dacă o vom multiplica, vom avea un arhipelag şi, în final, o să avem o ţară normală şi asta vrem în final. Mulţumim foarte mult”, a spus Miclea.
În timp ce fotograful Andrei Dăscălescu, de asemenea voluntar Tăşuleasa Social, a proiectat imagini din tot judeţul cu copii care plantau copaci, Andreas Hautmann, CEO Die Johanniter Bavaria, a mulţumit pentru cei 15 ani de parteneriat cu Tăşuleasa Social care au fost extraordinari, şi a promis că relaţia de prietenie şi colaborare va continua.
„Vreau să vă mulţumesc. Ziua de azi m-a copleşit. Mă bucur foarte tare că pot vedea ce a ieşit din cei 15 ani de parteneriat de până acum. Camionul de Crăciun e important pentru familiile din Germania, firme şi voluntari. Cu toţii se implică foarte mult. Sunt foarte bucuros şi fericit că mă aflu astăzi aici, cu voi, şi sper ca parteneriatul nostru să dăinuiască încă 30 de ani cel puţin”, a spus Andreas Hautmann în aplauzele tuturor.
AICI FOTOGRAFII DE LA ACȚIUNEA DE PLANTARE SIMULTANĂ ORGANIZATĂ DE ”ZIUA ARBORELUI”!
Radu Moldovan şi Ovidiu Frenţ au mers apoi la Tăşuleasa Social, în Pasul Tihuţa. ”Nu este o surpriză pentru nimeni că Alin Uşeriu atrage lângă el oameni de calitate şi mă bucur că am avut ocazia să îl cunosc pe CEO-ul Die Johanniter Bavaria, Andreas Hautmann. Am fost impresionat de încântarea cu care atât domnia sa, cât şi colegii vorbeau de România şi de judeţul Bistriţa-Năsăud, motiv pentru care le-am oferit câteva dintre simbolurile judeţului nostru: un clop cu pană de păun, o sticlă de ţuică şi albumul de prezentare al judeţului. Mă bucur că există Tăşuleasa Social şi mă bucur mai tare că ea este în judeţul nostru. Atât cât îmi va sta în putinţă, voi face tot posibilul pentru a susţine cauza Tăşuleasa şi voluntariatul în general”, a spus Radu Moldovan.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu