De Ziua Armatei României, în Bistrița, la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș a avut loc un ceremonial militar-religios organizat de Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”.
Ceremonia a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor și defilarea gărzii de onoare.
Aflat la prima manifestare în calitate de primar al Bistriței, Gabriel Lazany, a spus că nu ar putea exista un prilej mai de suflet decât Ziua Armatei, întrucât ”ce au făcut bravii ostași români acum 80 de ani, dar și de-a lungul istorie noastre, ne-a adus pe noi astăzi într-o Românie liberă”: ”Mă înclin cu recunoștință în fața memoriei celor care s-au jertfit acum opt decenii pentru ca ultima palmă de pământ românesc să fie eliberată. Bistrița are aproape 90.000 de locuitori, cam cât este numărul ostașilor care s-au jertfit atunci. La mulți ani Armatei Române!”.
Seara a fost programată ceremonia de retragere cu torțe pe traseul: pietonalul Liviu Rebreanu – Piața Centrală – str. Gheorghe Șincai – str. Gării – bd. Republicii – str. 1 Decembrie – str. Avram Iancu – cazarmă.
Acum 80 de ani, în zorii zilei de 25 octombrie 1944, după lupte grele, ultima localitate românească de la frontiera de vest a țării, Carei, a fost eliberată. În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat mobilizarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului național, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind la marea victorie consfințită în mai 1945, când a fost marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.
Adaugă comentariu