Centrul German Bistriţa (Casa Argintarului), secţie a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, sărbătorește miercuri 27 februarie, de la ora 15.30, patru ani de activitate.
Programul va cuprinde o scurtă descriere a monumentului renascentist Casa Argintarului, inspirat din arhitectura florentină, urmată de un spectacol instrumental şi vocal susţinut de elevii Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa.
Invitați: Cristian Roth și Thomas Hartig de la Forumul Democrat German din Bistriţa. Prezintă: istoricul Corneliu Gaiu.
Evenimentul îşi propune să sublinieze importanţa moştenirii şi tradiţiilor diverselor comunităţi etnice care au contribuit la istoria locală, informează Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Casa Argintarului de pe strada Dornei a fost modernizată cu 2,2 milioane euro bani europeni prin proiectul ”Crearea Centrului German din Bistriţa prin reabilitarea clădirii istorice Casa Argintarului”. Centrul German a fost inaugurat în urmă cu patru ani.
Casa Argintarului a fost construită între anii 1560-1563 de pietrarii italianului Petrus Italus de Lugano. Clădirea păstrează, în mod unitar, cea mai frumoasă arhitectură renascentistă a unei locuinţe de patrician din Transilvania. Casa Argintarului, legendară şi prin popasul făcut aici de domnitorul Petru Rareş, figurează în literatura de specialitate drept etalon al arhitecturii renascentiste din Bistriţa medievală. În 1758 a ars, iar în 1939 a ajuns în pragul demolării şi numai intervenţia marelui istoric Nicolae lorga a salvat-o de la dispariţie. După 1950, imobilul din strada Dornei a devenit proprietate de stat, intrând în reparaţii generale făcute după proiectele arhitectului-restaurator Ştefan Balş. În 1969, Casa Argintarului, devenită după restaurare o adevarată bijuterie arhitectonică, îşi inaugura destinaţia culturală cu o expoziţie de artă plastică. Ea a găzduit apoi până în 1986 exponatele secţiei de istorie a Muzeului Judeţean. Ulterior, aici a funcţionat Şcoala de Arte şi Meserii.
Iar Petru Rareș (n. 1483 – d. 1546)!!! Iar a deslușit cuplul comic Feher-Buta niște desene de pe niște hârtii mototolite descoperite într-o groapă-n dosul curții?! Dacă Casa Argintarului a fost construită între anii 1560-1563, Petru Rareș ăsta cred c-o bântuia n-o vizita. Nicicum nu putem să scăpam „sfântul” protector al securistilor și pesedistilor. Indiferent despre ce ar fi vorba se bagă și un pic de sămânță ortodoxă de Petru Rareș așa cum se dădeau chiftelele cu pește obligatoriu la bere pe vremea împușcatului.
Petrus Italus nu era etnic italian din Lugano/Elvetia (Ticino), ci de fapt roman din Lunca Ilvei. Asta a dovedit-o deja, cu documente, tov. preot Fehér, asa cum a dovedit ca Bistrita nu este o denumire slava, ci vine de la Bisi, „un trib preotesc Zamolscian”!!!