Actualitate

Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită în Piaţa Centrală

26 iunie este Ziua Drapelului Naţional, prilej cu care, la Bistriţa, luni şi marţi au loc o serie de manifestări: coborârea drapelului de pe catarg şi introducerea sa în biserică, iar a doua zi înălţarea tricolorului pe catarg şi defilarea gărzii de onoare.

LUNI, 25 IUNIE

Orele 20.00 – 20.05: Ceremonial de coborâre a drapelului de pe catarg

Locul desfăşurării: Piaţa Centrală

Orele 20.05 – 20.15:

Introducerea Drapelului Naţional în biserică

Locul desfăşurării: Biserica Protopopiatului

MARŢI, 26 IUNIE 

Orele 9.30 – 9.40: Oficierea slujbei de sfinţire a Drapelului Naţional al României

Locul desfăşurării: Biserica Protopopiatului

Orele 10.00 – 10.35: Ceremonia publică de înălţare a Drapelului Naţional, care include onorul militar, salutul „Drapelului de Luptă” al unităţii militare, alocuţiuni, primirea Drapelului Naţional al României, înălţarea Drapelului Naţional al României pe catarg şi defilarea gărzii de onoare

Locul desfăşurării: Piaţa Centrală

Ziua Drapelului Naţional a fost instituită prin lege în 1998 pentru a marca data de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca tricolorul – roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor. Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, pe lângă România mai existând alte trei ţări europene tradiţionale cu steagul tripartit în mod egal şi vertical: Franţa, Italia şi Belgia.

În timpul revoluţiei de la 1848, tricolorul a fost adoptat ca simbol al naţiunii în prima zi a victoriei revoluţiei, când a vut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucureşti şi promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului naţional.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.