Actualitate

Ziua Eroilor, celebrată la Bistrița printr-un ceremonial militar-religios

(FOTO) Cu ocazia Zilei Eroilor, sărbătorită anual de Înălțarea Domnului, în Cimitirul Eroilor de pe str. Tărpiului din Bistrița a avut loc un ceremonial militar-religios pentru a marca sărbătoarea națională de pomenire a tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Ceremonia a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, depunerea unei coroane de flori, defilarea gărzii de onoare.

Nu a fost uitat nici sublocotenentul erou post-mortem Filip Cristian, căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan, la al cărui mormânt a fost depusă o coroană.

”Marcăm o zi dedicată celor mai buni dintre noi, care s-au jertfit pe câmpul de luptă. Dacă avem astăzi o patrie, o casă, o familie dragă pe care nu ne temem că o vomm pierde se datorează în primul rând acelor oameni bravi. Respect, admirație și recunoștință pentru eroi, pentru înaintașii care și-au dat viața. Eroi sunt și cei care au supraviețuit dar au riscat totul pentru patrie. Îi consider eroi și pe veteranii noștri, o mână de oameni care mai sunt în viață și care plătesc încă în vise pentru ororile cărora le-au fost martori. Memorie eternă eroilor neamului”, a spus în alocuțiunea sa prefectul Ovidiu Frenț.

Activitățile zilei au debutat cu Slujba de Înălţare a Domnului, oficiată de un sobor de preoţi la Biserica Militară de Garnizoană din str. Avram Iancu, și “Rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”, în Cimitirul Eroilor.

În Cimitirul Municipal al Bistriţei sunt îngropaţi 3.429 de eroi căzuţi în Primul Război Mondial şi a căror memorie a fost cinstită de Înălţarea Domnului. Se cunoaşte doar identitatea a 129 de militari, restul fiind neidentificaţi.

În zilele premergătoare sărbătorii, militarii Brigăzii 81 Mecanizată au plantat împreună cu elevii flori pe mormintele eroilor din Cimitirul Municipal.

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 314/2017 a fost aprobat Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor – 25 mai 2017. În toate lăcaşele de cult s-au tras clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ s-a păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

Alte momente solemne de Ziua Eroilor

Militarii Batalionului 817 Artilerie “Petru Rareş” Prundu Bârgăului au organizat un ceremonial în memoria eroilor patriei la Monumentul Eroilor de pe Vârful Gruiu Mare din Munții Călimani.

În comuna Şintereag, la Cimitirul Ortodox a fost programată o ceremonie la mormântul sublocotenentului erou post-mortem Sfecheş Marius Florin, căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 2016 – 2018, România marchează Centenarul Primului Război Mondial, anul 2017 fiind declarat “Anul Mărăști, Mărășești, Oituz – 100″.

AICI PUTEȚI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII DE LA BISTRIȚA

1 comentariu

  • Iata ce scria Nicolae Iorga într-un articol publicat in ziarul “NEAMUL ROMÂNESC” din 11 iunie, 1932:
    “Ziua aceasta e consacrată eroilor. Eroismul pe care-l sărbătorim astăzi e înainte de toate amintirea celor cari au căzut pe câmpul de luptă pentru dreptatea neamului şi întregirea patriei sfâşiate. Nu se pot cinsti îndeajuns acei cari cu mândrie şi-au dat vieaţa pentru ca să trăim în margenile pământului locuit, muncit şi apărat de neamul nostru şi ale căror nume ar trebui păstrate recunoscător din generaţie în generaţie . Familiile lor, lăsate uneori în sărăcie, vor tresări de singura mângâiere per care le-o putea da , la pomenirea numelor acelora cari au rămas vii în inimile lor pentru totdeauna rănite. Iar copii lor văzând cum nu se uită jertfa cea mai mare pentru patrie, vor creşte cu aceeaşi aplecare spre sacrificiu în folosul celor de-un sânge cu dânşii.”
    Apoi, articolul continuă cu un text care se potriveşte perfect situaţiei din zilele noastre:
    “Veşnica lor pomenire, a tuturor, pănă la recrutul trimis de-a dreptul în foc, pănă la bătrânul rezervist căzut alăturea de feciorul lui , care şi el face parte astăzi din pomelnicul naţional. Fiecare gând la dânşii este o curăţire morală pentru aceia cari , astăzi se lasă ispitiţi de zadarnice mulţămiri ale vanităţii , ori de patima banului căpătat fără acea muncă prin care singură se îndreptăţeşte o avere”.
    FĂRĂ COMENTARII !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.