Actualitate

Ziua Eroilor. Ovidiu Creţu: Lumânarea, puntea de legătură între noi şi constelaţia de eroi (FOTO)

De Înălţarea Domnului, la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş a avut loc un ceremonial miltar-religios dedicat Zilei Eroilor la care au participat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, prefectul Ioan Țintean, administratorul public al judeţului, Florin Moldovan, consilieri locali şi judeţeni, şefi de instituţii.

La 40 de zile de la Paşti, de Înălţarea Domnului, sunt pomeniţi eroii neamului – ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori.

În Parcul Eroilor din Bistriţa s-a desfăşurat o ceremonie care a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, un moment de reculegere, oficierea serviciului religios, alocuţiuni, un program de marşuri şi cântece patriotice cu Fanfara Garnizoanei Bistriţa şi artiştii Centrului Cultural Municipal, depunerea unei coroane de flori din partea tuturor instituţiilor la Monumentul Eroilor şi defilarea gărzii de onoare.

Nu au lipsit subprefectul Ovidiu Frenţ, viceprimarul George Avram, locţiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, colonel Ioan-Marian Cristurean, general de brigadă în retragere Ioan Birişiu – preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Bistriţa-Năsăud, consilierii locali Alin Seserman şi Mihai Sărmăşan, consilierii judeţeni Eugen Curteanu, Robert Sighiartău şi Ioan Gaftone.

”Înălţarea Domnului atrage după sine, în chip firesc, Înălţarea la cer a tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru Dumnezeu sau pentru aproapele lor. Cinstirea eroilor care şi-au dat viaţa pentru apărarea şi integritatea ţării, pentru libertate şi demnitate, pentru dreptate şi adevăr este un element esenţial care nu poate lipsi de la fundamentul niciunei civilizaţii. Prinosul nostru de recunoştinţă se îndreaptă către eroii căzuţi în războaiele de independenţă, întregirea neamului şi apărare a fiinţei naţionale, către eroii luptei anticomuniste, către eroii martiri ucişi în timpul Revoluţiei din 1989, către eroii militari căzuţi în teatrele de operaţiuni. Cinstim eroii care s-au jertifit de-a lungul secolelor pentru oraşul nostru, pentru ca el să existe aici la frontiera de est a Transilvaniei. Gratitudinea şi recunoştinţa cetăţenilor municipiului Bistriţa faţă de eroi s-a materializat în 2009 prin edificarea Monumentului Eroilor. Lumânarea realizată de Mircea Spătaru este încărcată de simboluri: lumânare, lumină, torţă, coloană, columnă. Dincolo de toate acestea, monumentul reprezintă puntea de legătură între noi, cei care trăim azi în Bistriţa, şi constelaţia de eroi martiri aia cestor pământuri. Când construieşti un simbol într-un oraş determini un reper vizual prin care comunitatea se poate identifica. Lumânarea, semn distinctiv al creştinismului, simbolizează jertfa de sine, transfigurarea, calea împlinirii şi desăvârşirii. Împlinirile noastre se fundamentează pe jertfele eroilor, iar ca neam putem spune că sacrificiile de pe câmpul de luptă au făcut posibilă Înălţarea noastră de astăzi. Ziua Eroilor este o zi a demnităţii, ne plecăm frunţile cu respect şi recunoştinţă pentru jertfa eroică a înaintaşilor noştri. Eroii sunt prezenţi în sufletele noastre şi le aducem un pios omagiu.Dumnezeu să odihnească eroii noştri!”, a spus primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

Ceremoniale similare au avut loc în Cimitirul Municipal la Monumentul eroului post-mortem sublocotenent Filip Cristian Petru, în Şintereag la Monumentul eroului post-mortem sublocotenent Sfechiş Florin, la Monumentele Eroilor din Prundu Bârgăului şi de pe Vârful Grui din Munţii Călimani, dar şi în celelalte oraşe ale judeţului.

În toate lăcaşurile de cult s-au tras clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ s-a păstrat un moment de reculegere.

Ziua Eroilor se sărbătoreşte cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională pentru a omagia jertfa celor căzuţi în luptă pentru libertatea şi independenţa poporului român. Ziua Înălţării Domnului a fost desemnată Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII

1 ziua eroilor 15 2 ziua eroilor 15 3 ziua eroilor 15 4 ziua eroilor 15 5 ziua eroilor 15 6 ziua eroilor 2015 7 ziua eroilor 15 8 ziua eroilor 15 20 ziua eroilor 15 21 ziua eroilor 15 22 ziua eroilro 15 23 ziua eroilor 15

Eugen Gheorghe

7 comentarii

  • Cretu le cauta cu „Lumânarea”. Dupa ce a ajuns primar l-a apucat nebunia cu mutarea statuilor dupa mintea lui cea proasta, iar acum cauta justificare pentru gestul respectiv. Numai ca, dupa cum spune un proverb, „prostul nu stie dar le nimereste”, in cazul lui nici macar nu le-a nimerit. Asa s-a intamplat cu bustul lui Cuza, mutat de la IJP in Piata Unirii desi numele pietei se trage de la Marea Unire de la 1918 si nu are nimic cu domnitorul Cuza. Sau cu monumentul eroilor ridicat dupa mutarea statuii lui Petru Rares din piata cu acelasi nume pentru a face loc monumentului controversat in forma de Sula taman langa Prefectura, de parca ar fi vrut sa materializeze expresia „SULA SI PREFEFTURA”.

    • Vai dar ce de concetateni priceputi in toate avem. De ce nu candideaza domniile voastre? Hai candidati, castigati si apoi mutati statuile si lumanarile cum vreti!

  • Cea mai mare prostie este blocarea circulatiei intr-o intersectie foarte aglomerata, prin organizarea sarbatorilor dedicate cinstirii memoriei eroilor langa controversatul monument care a fost instalat in 2009 exact pe locul unde pana atunci a existat bustul lui Petru Rares si care a fost mutat de aici numai pentru a satisface comoditatea politicienilor de astazi de a nu se mai deplasa la locul unde isi dorm somnul de veci eroii neamului, cu toate ca Bistrita dispune de un CIMITIR AL ERIOLOR foarte bine ralizat. Dupa cum se stie din presa vremii, cu prilejul sfintirii cimitirului eroilor pe data de 28 august 1938, dupa Sfanta Liturghie savarsita la Catedrala ortodoxa, de pe Odobescu s-a organizat o procesiune la care participantii au strabatut pe jos distanta de la Catedrala la Cimitirul Eroilor. Tot in Cimitirul Municipal de pe str. Tarpiului, in apropiere de CIMITIRUL EROILOR a fost amplasat monumentul Eroilor din Dealul Crucii, si tot aici isi doarme somnul de veci si sublocotenentul post-mortem Cristian Petru Filip, care si-a pierdut viata in Afganistan.
    De aceea, ar trebui ca politrucii de astazi sa lase comoditatea de-o parte, si monumentul eroilor sa fie in Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului, iar in Piata Petru Rares trebuie sa revina statuia domnitorului, care da si numele pietei.

    • Bine ar fi sa va mai miscati fundul din fata calculatorului si al televizorului si sa faceti efectiv ceva pentru comunitate. Va garantez ca nu ati mai avea timp sa va dati cu parerea despre toate cele.

    • Lumanarea e pusa acolo pentru eroii de la „Revolutia din 1989” care a avut loc la Bistrita in fata si in cladirea Consiliului Popular Judetean, asa ca acolo ar trebui puse coroane de flori in decembrie. In luna mai ar trebui sa se faca parada in Cimitirul Eroilor, cum se facea inainte vreme…

  • Pentru cei care incearca sa justifice ineptiile primarului privind blocarea circulatiei in oras, de ziua eroilor trebuie sa stie ca nicaieri nu se intampla asemenea porcarie. De exemplu, la Cluj sau la Alba Iulia, aceste ceremonii se desfasoara la Cimitirul Eroilor din orasele respective, asa cum ar fi normal si la Bistrita. Pana si la Bucuresti, ceremonialul militar si reigios dedicat zilei eroilor are loc in Parcul Carol, langa „Mormantul Ostasului Necunoscut”, fara a bloca circulatia pe strazile orasului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.