Ceremonialul a cuprins acordarea onorului militar, salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuţiunea preşedintelui CJ Radu Moldovan, depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor şi defilarea gărzii de onoare. O festivitate similară s-a desfăşurat apoi la Cimitirul Eroilor.
”Îi omagiem pe eroii care au plătit cu viaţa pentru libertatea noastră. Avem datoria de a-i pomeni şi de a le aduce recunoştinţă veşnică. Bistriţa-Năsăud a ajuns în cartea de istorie prin eroii care s-au jertfit, fiecare localitate are eroii ei, fiecare petic de pământ bistriţean şi năsăudean a fost stropit cu sângele lor. Mă întreb cu îngrijorare astăzi: oare câţi dintre noi am mai fi dispuşi să ne pierdem viaţa pentru viitorul măreţ al României? Nicolae Iorga spunea că un popor care nu-şi cunoaşte istoria şi eroii e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii. Vă îndemn să educăm copiii cu respect faţă de înaintaşi. Fac apel la profesorii de istorie din judeţul nostru şi îi rog să arate copiilor noştri cât de importantă a fost jertfa înaintaşilor. Nu o să le putem mulţumi niciodată pentru sacrificiile făcute, care nu au fost în zadar. Militarii Brigăzii 81 Mecanizată au purtat cu cinste tricolorul în cele mai importante teatre de operaţiuni din lume”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.
De la acest eveniment nu au lipsit deputatul Stelian Dolha – preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, vicepreşedintele CJ Dorin Popescu, subprefectul Ovidiu Frenţ, primarul Ovidiu Creţu, viceprimarul George Avram, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, general de brigadă Dan-Florin Grecu, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război – filiala Bistriţa-Năsăud, general în rezervă Ioan Birişiu, inspectorul şef al al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, lt. col. Florin Furnea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, comisar şef Ioan Mureşan, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii, Ioan Mocan, inspectorul şef al ISU Bistriţa, lt. col. Constantin Florea, consilierii judeţeni Eugen Curteanu, Gabriela Montoiu (PDL), Ramona Bugnar, Ciprian Breşfelean (PP-DD), Maria Ulecan, Ioan Gaftone (PSD), consilierii locali Mihai Sărmăşan, Filip Moisil (PDL), Alexandru Bria (PSD), Florin Taloş, Kiss Laszlo (PP-DD), Antal Attila (UDMR), preşedintele Forţei Civice, Gavrilă Urs, preşedintele UDMR Bistriţa-Năsăud, Decsei Atilla, preşedintele UNPR Bistriţa-Năsăud, Grigore Iuga, Geea Balazsy-Titieni, Luca Iancu (PDL), şefi de instituţii printre care Ani Bob – Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Otilia Râpan – AJOFM, Crin Pântea – Direcţia Finanţelor Publice, Marius Ilieşiu – Garda Financiară, Ştefan Mureşan – Agenţia de Protecţie a Mediului, Valentin Pop Mititean – Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Florin Căpraru – APIA, Sorin Roşu Mareş – APDRP, Mircea Chira – Direcţia de Statistică, Anca Andriţoiu – DSP, Camelia Ilişuan – CJAS.
La ora 12.00, în toate bisericile ortodoxe din Bistriţa-Năsăud s-au tras clopotele timp de trei minute, iar în instituţii şi şcoli s-a păstrat un moment de reculegere.
Militarii Brigăzii 81 Mecanizată au făcut joi dimineaţa ”Apelul eroilor”. Manifestările dedicate Zilei Eroilor au continuat cu Slujba de Înălţare a Domnului, săvârşită la Biserica Militară de Garnizoană. Au fost depuse coroane de flori şi la mormintele eroilor sublocotenent post-mortem Petru Cristian Filip şi sublocotenent post-mortem Marius Sfecheş, din Cimitirul Eroilor Bistriţa respectiv cimitirul din Şintereag, militari căzuţi în luptă în anul 2010 în teatrul de operaţii din Afganistan.
La Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui militarii Batalionului 817 Artilerie “Petru Rareş” au desfăşurat un ceremonial militar sub oblăduirea PS Vasile Someşanul, episcop vicar al Clujului. Sute de credincioşi au urcat pe vârful Grui din Munţii Călimani pentru a aduce un omagiu eroilor români. În această zonă, cu implicarea maicilor de la mănăstirea Piatra Fântânele, a fost ridicat un monument pentru cei ce şi-au dat viaţa în primul război mondial. Este deja o tradiţie ca în fiecare an de Ziua Eroilor, la mormântul celor 60 de militari români căzuţi aici să se oficieze o slujbă de pomenire. Monumentul de pe Vârful Grui a fost ridicat în anul 2005, la iniţiativa PS Vasile Someşanul.
La Beclean, un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Doru Zinveliu a oficiat în mijlocul a peste 500 de credincioşi şi elevi, o slujbă de pomenire. La eveniment au luat parte primarul Nicolae Moldovan, autorităţi locale şi judeţene, iar numeroşi reprezentanţi ai unităţilor şcolare şi economice din oraş au depus coroane de flori.
Creştinii sărbătoresc la 40 de zile după Paşte Înălţarea Domnului sau Ispasul, cum mai este numită în popor. În această zi se face praznic de pomenire a eroilor – ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori.
Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!
Adaugă comentariu