Ziua Eroilor, care se celebrează de Înălțarea Domnului și are statut de ”sărbătoare națională a poporului român”, a fost marcată la Bistrița în Parcul Eroilor din Piața Petru Rareș, în fața Monumentului Eroilor, printr-un ceremonial militar şi religios care a cuprins acordarea onorului militar, salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea unui serviciu religios, depunerea unei coroane de flori şi defilarea gărzii de onoare.
La ceremonial au participat prefectul Ovidiu Frenț, președintele CJ Radu Moldovan, primarul Ovidiu Crețu, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate ”General Grigore Bălan”, col. Iulian Berdilă, deputatul Doina Pană, șefi de instituții, consilieri locali și județeni.
A fost depusă o singură coroană, asigurată prin grija prefectului judeţului. ”La Monumentul Eroilor comemorăm și sărbătorim în același timp. Îi comemorăm pe militarii români căzuți la datorie, pe toți ostașii îngropați departe de casă. Ziua Eroilor este zi de sărbătoare națională, bisericească, Înălțarea Domnului. Ne exprimăm credința că cei care se jertfesc pentru alții urmează, simbolic, calea Mântuitorului. Trăim într-o lume în care termenul ”erou” pare desuet sau este mult prea ușor folosit. Avem datoria să păstrăm această sărbătoare și să o transmitem generațiilor viitoare ca pe un reper valoric, o treaptă spre înălțare spre bine, adevăr și recunoștință. Gândul nostru se îndreaptă și spre cei 270 de militari români de la Batalionul 812 Infanterie Bistrița și 817 Artilerie Prundu Bârgăului care participă la cel mai mare exercițiu NATO din acest an, ”Anakonda-16”, în Polonia”, a spus Ovidiu Frenț.
Manifestările au fost organizate de de Instituţia Prefectului, împreună cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa şi Garnizoana Bistriţa.
AICI PUTEȚI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII!
Ceremonii de pomenire a eroilor s-au desfășurat și în Cimitirul Bistrița, la Năsăud, în Prundu Bârgăului, pe Vârful Grui în Munții Călimani și la Șintereag.
Ziua Eroilor este sărbătorită în cea 40-a zi de la Sfintele Paşti, Ziua Înălţării, potrivit tradiţiei, în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor, pe toate câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate, pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.
Cu toate ca Bistrita dispune de un CIMITIR AL ERIOLOR foarte bine ralizat inca din perioada interbelica, in anul 2009 un primar incult a mutat statuia lui Petru Rares din piata care-i poarta numele pentru a face loc unui monument controversat in forma de „Sula” langa „Prefectura”, numai pentru a satisface comoditatea politicienilor de astazi de a nu se mai deplasa la locul unde isi dorm somnul de veci eroii neamului.
Dupa cum se stie din presa vremii, cu prilejul sfintirii cimitirului eroilor pe data de 28 august 1938, dupa Sfanta Liturghie savarsita la Catedrala ortodoxa, de pe Odobescu s-a organizat o procesiune la care participantii au strabatut pe jos distanta de la Catedrala la Cimitirul Eroilor.
De aceea, ar trebui ca „Ziua Eroilor” sa fie celebrata CIMITIRUL EROILOR de pe str. Tarpiului, cu atat mai mult cu cat tot acolo a fost amplasat cu cativa ani in urma monumentul Eroilor din Dealul Crucii, si tot aici isi doarme somnul de veci si sublocotenentul post-mortem Cristian Petru Filip, care si-a pierdut viata in Afganistan. Si in alte orase, cum ar fi de exemplu la Cluj sau la Alba Iulia, aceste ceremonii de Ziua Eroilor se desfasoara tot la Cimitirul Eroilor din orasele respective, asa cum ar fi normal si la Bistrita. Pana si la Bucuresti, ceremonialul militar si reigios dedicat zilei eroilor are loc in Parcul Carol, langa „Mormantul Ostasului Necunoscut”.Prin urmare, ar fi bine ca politrucii de astazi sa lase comoditatea de-o parte, iar monumentul eroilor sa fie mutat in Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului, si in Piata Petru Rares trebuie sa revina statuia domnitorului, de la care se trage si numele pietei.
De cativa ani incoace, sarbatoarea dedicata cinstirii eroilor se organizeaza , la controversatul monument in forma de SULA amplasat langa PREFECTURA exact pe locul unde pana in 2009 a fost bustul lui Petru Rares, pe care primarul Cretu l-a mutat din piata cu acelasi nume, de parca ar fi cautat cu orice pret sa asocieze „SULA CU PREFECTURA”. Cu atat mai mult cu cat , acest monument , sub forma de LUMANARE nu se potriveste decat eventual intr-un cimitir al eroilor, sau langa o biserica avand hramul „Inaltarea Domnului”.
In plus, la Bistrita, inafara de Cimitirul Eroilor, unul dintre cele mai bine realizate din Romania, mai exista si Strada Eroilor. Situata intre strazile Romana si Ioan Slavici, spre strada Eroilor converg o serie de strazi cu nume de eroi precum Horia , Closca, Crisan, sau de mari personalitati ca Dimitrie Cantemir sau Cuza-Voda. La capatul dinspre strada Ioan Slavici , in prelungirea Strazii Eroilor se afla o suprafata generoasa de teren pe care a functionat fosta “Gara de Est” si care in prezent a devenit un fel de maidan, ocupat de linii ferate secundare dezafectate, peste care cresc tot felul de balarii, dand un aspect dezolant zonei respective. Aici ar trebui sa ramana doar linia ferata principala spre Bistrita Bargaului care ar putea fi mascata de un gard viu pe ambele parti, iar pe restul de suprafata ar putea fi amenajata “Piata Eroilor”, unde sa fie construita o biserica monumentala cu hramul “Inaltarea Domnului” si care sa fie piesa dominanta a pietei. Pentru accentuarea caracterului de monumentalitate, biserica ar trebui construita pe un demisol inalt care sa permita accesul in interior prin intermediul unei scari ample cu trepte desfasurate pe toata latimea fatadei de intrare situate pe latura de vest. Piata Eroilor ar putea fi mobilata si cu o fantana arteziana situata pe axa bisericii si amplasata in dreptul intersectiei dintre strada Poienii cu strada Burgului. In interiorul pietei, intre biserica si fantana arteziana la o anumta distanta pe aceeasi axa ar putea fi amplasat Monumentul Eroilor, eventual prevazut si cu o “flacara vesnica”. Un avantaj al acestui loc este si pozitionarea pe diametrala Nord-Sud a orasului foarte aproape de Centrul Civic de la Prefectura.
dar ar merge si un sens giratoriu pentru trenulete undeva….cauti un loc?
Daca acel simbol , o lumanare monument e ridicat in cinstea eroilor , cat de ipocrit poti sa fi sa-l asemeni cu o „sula”? Poate ati avut si voi bunici sau strabunici care au luptat pe front si ar merita mai multa cinste memoria si jertfa lor! Voi asemanati lumanarea cu o „sula” , fantana arteziana din fata prefecturii cu un „ghem de floci” , ma gandesc ce fel de oameni sunteti? Frustrati , idioti , perversi sau o combinatie din toate trei ? Daca s-ar putea posta comment doar identificat cu fb-ul ( ca pe bistriteanul.ro ) v-am recunoaste si am sti sa ne ferim copiii de voi !
niste frustrati care vad in tot si toate ce le lipseste.. ca- s femei, ca- s barbati numai asta au in gand..
Stati linistit ca nu au nicio rusine.. pe fb la articolele distribuite de timponline tot asa posteaza.
Propun ca de acum inainte toate statuile si minumenetele sa se faca in afara orasului, de exemplu in targul de animale de la Viisoara.
Cum se face ca la aceste adunaturi nu sunt si privatii care sa primeasca salariile de la stat pentru aceste…”distractii”????