Recomandări Social

Ziua Eroilor, sărbătorită la Poienile Zagrei. A fost dezvelit bustul col. Liviu Rusu

(FOTO) Anul acesta, ceremonialul militar-religios organizat de autoritățile județene cu prilejul Zilei Eroilor, de Înălțarea Domnului, a avut loc la Poienile Zagrei, comuna Zagra, unde a fost dezvelit monumentul dedicat colonelului Liviu Rusu, cavaler al Ordinului Militar ”Mihai Viteazul”, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Ceremonia, desfășurată în fața Școlii Generale Poienile Zagrei, a cuprins acordarea onorului, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiuni, depunerea de coroane de flori, defilarea gărzii de onoare.

Programul zilei, realizat de autoritățile județene în colaborare cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ”Regina Maria” – Filiala Bistrița-Năsăud ”Col. Liviu Rusu”, mai cuprinde lansarea cărții ”Din amintirile unui participant la Marea Unire – Col. Liviu Rusu (1898–1992)”, detalii aici, și un spectacol susținut de Ansamblul ”Dor Românesc”, la căminul cultural din localitate.

”Ziua de astăzi are o triplă semnificație. Din punct de vedere religios sărbătorim Înălțarea Domnului, din punct de vedere moral ne aducem aminte de eroii neamului care au plătit cu viața prețul libertății noastre și din punct de vedere sufletesc aducem cinste unui erou al neamului românesc, colonelul Liviu Rusu, născut în Poienile Zagrei. Județul Bistrița-Năsăud a ajuns să fie scris în cartea vie a istoriei poporului român prin eroii care s-au jertfit pentru libertatea noastră. Nicolae Iorga spunea că ”Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii e ca un copil care nu își cunoaște părinții”. Vă îndemn așadar să le vorbiți copiilor despre sacrificiile înaintașilor noștri. Să fii român, să îți cinstești eroii, să aduci slavă lui Dumnezeu și să te mândrești cu tradițiile și minunatele costume din Ținutul Năsăudului înseamnă să poți arăta cine ești”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Liviu Rusu s-a născut la 12 iunie 1898 în Poienile Zagrei. După absolvirea școlii primare și gimnaziale, la 1 iunie 1916 s-a înscris în Regimentul 63 Infanterie din Armata Ungariei, unitate ce avea sediul în garnizoana Bistrița (Regimentul 63 Honved) pentru a urma cursurile şcolii de ofiteri. La 5 iunie 1917, cu acelaşi regiment pleacă pe front. La 1 februarie 1918 este numit stegar la Batalionul 23 Vânători. Din data de 23 octombrie 1918 a activat, alături de Grigore Bălan, în cadrul Gărzii Naţionale Române. La 4 februarie 1919 a fost încadrat ca sublocotenent mobilizat în Regimentul 84 Infanterie – Armata Română – la Bistriţa. La data de 1 iulie 1919 este primit în rândul cadrelor active ale Armatei Române.

În cel de-al Doilea Război Mondial, la 3 septembrie 1941, este rănit în crâncenele lupte de la Sud Oktiabri şi evacuat la spitalul de campanie din zonă. Pentru vitejia şi faptele de arme de care a dat dovadă în această bătălie, a fost decorat cu Ordinul ”Mihai Viteazul”, clasa a III-a. În acelaşi an (1941) este mutat în interes de serviciu la Comandamentul corpului 6 Armată Teritorial de la Sibiu, unde la 20 martie 1943 este avansat la gradul de locotenent-colonel şi încadrat ca mobilizat pe funcţia de Şef Birou 4. La 24 iulie 1944 este trecut la Armata de Operațiuni Ardeal, din cadrul Comandamentului General al Etapelor, ca Subşef Stat Major, ulterior comandant. A fost disponibilizat la 14 august 1946 din funcţia de ajutor Comandant al Cercului Teritorial Năsăud, fiind avansat la gradul de colonel la data de 28 iulie 1947. 

Pentru întreaga sa activitate de militar, colonelul Liviu Rusu a fost decorat cu următoarele ordine şi medalii: Coroana României în grad de cavaler (1920); Ordinul ”Mihai Viteazul” (1941); Crucea de Fier; Medalia Ferdinand; Crucea comemorativă cu barete (1919); Coroana României în grad de ofițer (1936); Medalia ”Victoria” (1921); Medalia Regele Ferdinand cu spade.

Ziua Eroilor, marcată la Năsăud și Beclean

Ceremonie și pe Vf. Grui din Munții Călimani

La monumentul de pe Vf. Gruiul Mare din Munţii Călimani a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor. În această zonă, cu implicarea maicilor de la mănăstirea Piatra Fântânele, a fost ridicat un monument pentru cei ce şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial. Este deja o tradiţie ca în fiecare an de Ziua Eroilor, la mormântul celor 60 de militari români căzuţi aici, să se oficieze o slujbă de pomenire. Monumentul de pe Vf. Grui a fost ridicat în anul 2005, la iniţiativa PS Vasile Someşanul.

La Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți și diaconi, avându-l în frunte pe arhimandritul Benedict Vesa, secretar eparhial, au participat peste 400 de credincioși de pe Valea Bârgăului și din Bucovina, oficialități locale, soldați de la unitatea militară din Prundul Bârgăului precum și elevi de la Piatra Fântânele. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de maicile de la Mănăstirea Piatra Fântânele. După Sfânta Liturghie a fost săvârșit parastasul pentru eroii români din toate timpurile, după care a avut loc depuneri de coroane de flori la monumentul ridicat în anul 2005, în memoria celor 60 de soldați. La finalul ceremoniei, plutonul de militari din Prundul Bârgăului a prezentat onorul, după care au defilat în fața celor prezenți la acest moment. Elevii din Piatra Fântanele au încheiat această ceremonie și au ținut un scurt moment patriotic.

De Ziua Eroilor, la Cincu

Militarii Brigăzii 81 Mecanizată, aflați la exercițiul multinațional Saber Guardian 2019, au participat la un ceremonial la Cimitirul Eroilor Necunoscuți căzuți în Primul Război Mondial, de la Crucea Nord Cincu.

Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor

La sărbătoarea Înălțării Domnului şi Ziua Eroilor, joi 6 iunie, după Sfânta Liturghie, au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora, din ţară şi din străinătate. Apoi, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe au fost trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920Această decizie a fost consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească. Prin legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

3 comentarii

  • La Bistrita, inafara de Cimitirul Eroilor, unul dintre cele mai bine realizate din Romania, mai exista si Strada Eroilor. In schimb nu exista nici o biserica cu hramul „INALTAREA DOMNULUI”. De aceea, ar putea fi construita o biserica avand acest hram, chiar in prelungirea Strazii Eroilor unde se afla o suprafata generoasa de teren pe care a functionat fosta “Gara de Est” si care in prezent a devenit un fel de maidan, ocupat de linii ferate secundare dezafectate, peste care cresc tot felul de balarii, dand un aspect dezolant zonei respective. Aici ar trebui sa ramana doar linia ferata principala spre Bistrita Bargaului care sa fie mascata de un gard viu pe ambele parti, iar pe restul suprafetei s-ar putea amenaja “Piata Eroilor”, unde piesa dominanta sa fie chiar o biserica monumentala cu hramul “Inaltarea Domnului”. Pentru accentuarea caracterului de monumentalitate, biserica ar putea fi construita pe un demisol inalt care sa permita accesul in interior prin intermediul unei scari ample cu trepte desfasurate pe toata latimea fatadei de intrare situate pe latura de vest. De asemenea, aceasta „Piata Eroilor” ar putea fi mobilata si cu o fantana arteziana situata pe axa bisericii si amplasata in dreptul intersectiei dintre strada Poienii cu strada Burgului. De asemenea, in interiorul pietei, intre biserica si fantana arteziana, pe aceeasi axa ar putea fi reamplasat Monumentul Eroilor de langa Prefectura eventual prevazut si cu o “flacara vesnica”, unde ar putea fi organizate ceremoniile militar-religioase fara blocarea circulatiei in oras. In felul acesta s-ar putea pune capat sintagmei „Ce are sula cu prefectura”, iar orasul Bistrita ar beneficia de un nou spatiu pubic- „Piata Eroilor”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.