Actualitate

Ziua Europei, sărbătorită la Bistrița (FOTO)

Centrul Europe Direct și Primăria Bistrița au organizat în centrul istoric o serie de activități pentru a marca Ziua Europei – 9 Mai.

Manifestarea de pe pietonalul bistrițean a inclus mesajul autorităților cu ocazia Zilei Europei, vernisajul concursului „Europa mea – Poduri europene”, lanț viu în jurul Bisericii Evanghelice format din copii având în mâini stegulețe și baloane cu însemnele UE, concurs sportiv (ștafetă 100 m clasele V-VIII), desene pe asfalt, flashmob alături de Reborn Dance și spectacolul de teatru „Degețica”, realizat de Trupa Piticot.

La Sărbătoarea Europei în Piața Centrală din Bistrița au participat viceprimarul Cristian Niculae, prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele CJ Vasile Puica, care i-au salutat pe toți cei prezenți la eveniment și le-au vorbit despre însemnătatea zilei de 9 Mai.

”Putem acum, la 10 ani, să facem un bilanț și să analizăm ce a însemnat aderarea țării noastre la UE, ce am sperat, ce ne-am propus și ce am obținut prin acest act istoric. Apoi să ne întrebăm cu ce am contribuit la această construcție, obținând în final un rezultat net al aderării. Dacă e prea complicat să facem un astfel de calcul, printr-un simplu efort de memorie putem reveni la perioada dinaintea anului 2007, la dezamăgirea ratării aderării în 2004 sau mai departe, la confuzia generală și greșelile anilor ’90 sau chiar la coșmarul de 42 de ani al comunismului. Este evident că aderarea este un vis devenit realitate, dar și că, pe măsura trecerii timpului, realitatea a devenit tot mai nesatisfăcătoare, în mod direct proporțional cu creșterea pretențiilor noastre. Ceea ce nu e neapărat un lucru rău în sine, poate conduce la progres, cu condiția de a fi realiști în ceea ce cerem și de a fi dispuși de a da, de a contribui fiecare la acest progres comun prin aport individual. Cred că am reușit ca țară un parcurs pozitiv din 1990 până astăzi, chiar dacă ezitant și greoi, iar aderarea din 2007 la UE a fost un restart binevenit, cu multe beneficii dar și cu încă multe lucruri de rezolvat. Nu va fi ușor dar sper ca următorii ani să ne aducă acele recuperări necesare în cursa de urmărire a statelor comunitare avansate. La mulți ani României în Uniunea Europeană!” – Ovidiu Frenț

”Și copiii din orașul nostru au sărbătorit Ziua Europei. Pregătiți cu atenție de către dascălii care îi îndrumă, ei au reușit să personalizeze această sărbătoare dându-i din prospețimea și inocența lor sufletească. Mulțumim tuturor cadrelor didactice care s-au străduit alături de copiii și care au reușit prin munca lor să ne ofere un spectacol minunat” – Cristian Niculae

„Sărbătoarea Europei” a adus împreună cetăţeni de toate vârstele, pentru a celebra împlinirea, în acest an, a unui deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană”, a precizat Camera de Comerț și Industrie BN.

Liderii comunităților au decis să stabilească Ziua Europei la 9 mai 1950, în comemorarea Declarației Schuman. Prin această declarație, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei. Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008. Deși există preferința de a sărbători ziua Europei pe 9 mai, având în vedere vizibilitatea mai mare a Uniunii Europene, 5 mai este încă celebrată în unele state europene datorită rolului Consiliului în apărarea drepturilor omului, democrației parlamentare și a statului de drept.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.