Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, şeful APDRP Bistriţa-Năsăud, Sorin Roşu Mareş, fostul prefect Ioan Szilagyi, fermier cu acte în regulă la Tonciu, Octavian Harşian, unul dintre cei mai performanţi mari fermieri din judeţ, Aurel Onigaş de la Pombis SA şi mulţi alţii au participat, marţi, la o nouă ediţie a Zilei Fermierului. Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Nuţu Tabără, a explicat de ce a ales, anul acesta, ca temă pomicultura.
„Avem deja în spate o istorie de 22 de ani. În fiecare vară, de Sânziene, ne întâlnim cu oameni dragi sufletului nostru din agricultură. Paternitatea acestei acţiuni îi aparţine colegului şi prietenului nostru, domnul inginer Vasile Tabără care în urmă cu două decenii, împreună cu alţi colegi de breaslă, s-a gândit la oportunitatea organizării unor astfel de întruniri anuale la care să participe deopotrivă mici şi mari fermieri, specialişti din agricultură, oameni de ştiinţă. În judeţul Bistriţa-Năsăud are un potenţial agricol consistent tranziţia de la vechile structuri dinainte de Revoluţie, de tip CAP şi IAS, la fermele de tip european din zilele noastre nu s-a făcut uşor şi lin. Am învăţat însă de la bunicii noştri că munca susţinută şi continuă a pământului nu întârzâie să dea roade. În întâlniri ca cea de azi ne propunem să sintetizăm informaţii, idei, soluţii, la ceea ce putem face pentru a face cât mai multe investiţii în agricultură care să fie sustenabile şi profitabile. La fiecare ediţie am promovat bune practici agricole. În 1992, de exemplu, în localitatea Liviu Rebreanu am prezentat primele loturi demonstrative de cartofi aduşi din import – Germania, Polonia şi Olanda, plus o expoziţie de utilaje şi echipamente agricole – la noile ediţii am căutat teme care au vizat creşterea animalelor, agroturismul, industrializarea produselor aagricole, iar anul trecut am discutat despre viticultură. Anul acesta, ne-am propus ca temă de abordare sectorul pomicol. Tocmai de aceea, ne-am adunat la Staţiunea Pomicolă”, a spus Nuţu Tabără.
După ce directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură, Ioan Platon, a prezentat ultimele proiecte în care este implicată instituţia – inclusiv cel de zonare a pomiculturii din Transilvania – fermierii au participat şi la vizite în teren la SC RAAL Bistriţa, la SC Agrostar SRL şi apoi la Dumitra, unde au fost prezenţi şi prefectul Ioan Țintean şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan. ”Îi asigur pe organizatori şi pe fermieri de tot suportul pe care pot să îl ofer pentru dezvoltarea agriculturii din judeţ”, a spus şeful CJ.
Ziua Tânărului Fermier a fost organizată pentru prima dată în urmă cu 22 de ani, în localitatea Liviu Rebreanu. La prima ediţie au fost prezenţi peste 200 de participanţi. În urmă cu doi ani, s-a decis renunţarea la sintagma „tânărul fermier” în favoarea Zilei Fermierului” matur.
Adaugă comentariu