Ceremonialul militar-religios de la statuia poetului Andrei Mureşanu a cuprins acordarea onorului militar şi salutul Drapelului de luptă, oficierea serviciului religios, alocuţiunea primarului Ovidiu Creţu, intonarea Imnului Naţional şi defilarea gărzii de onoare.
La festivitate au fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi retragere, ai veteranilor de război, membri ai partidelor politice.
”Salut participarea ansamblurilor participante la Festivalul internaţional de folclor ”Nunta Zamfirei”. Au adus drapelele ţărilor lor, arătând respect simbolurilor noastre naţionale şi îi asigurăm că şi noi respectăm simbolurile ţărilor lor. La 29 iulie, în fiecare an, sărbătorim Ziua Imnului Naţional, care alături de drapel şi de stemă este unul dintre cele mai apreciate simboluri ale ţării. Adevărat arc peste decenii şi veacuri, dar şi peste hotarele vechii Dacii, ”Deşteaptă-te, române!” a devenit simbolul naţional după 1989, versurile sale prinzând viaţă. Muzica are autor necunoscut, versurile îi aparţin lui Andrei Mureşanu, născut în 1916 în oraşul nostru. De aceea, Bistriţa a primit supranumele de Oraş al Imnului Naţional. Din 1848 imnul a fost cântat cu ocazia fiecărui moment important, datorită mesajului de patriotism şi de libertate pe care îl poartă. Acesta a fost şi cazul Revoluţiei din 1989, când a fost cântat inclusiv de coloana care manifesta pe străzile oraşului nostru. ”Deşteaptă-te, române!” impune o permanentă stare de veghe şi alătură această deşteptare tradiţiei istorice. Imnul conţine sublimul îndemn ”Acum ori niciodată!”. Să ne respectăm Imnul Naţional, arătându-ne fidelitatea faţă de ţară şi ataşamentul faţă de valorile ei. Îmi exprim dorinţa ca Ziua Imnului Naţional să fie în fiecare zi, având în vedere că acesta se numeşte ”Deşteaptă-te, române!”. La mulţi ani, România!”, a spus Ovidiu Creţu.
Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea mai multe fotografii!
Nu Bistrita ci Brasovul este orasul imnului national . Aici poetul Andrei Muresanu a compus versurile poeziei “Un rasunet” cunoscuta mai mult sub numele “Desteapta-te romane” care a devenit in prezent imnul national. Numai dupa mintea lui Cretu: „Muzica are autor necunoscut”. In realitate se stie ca muzica este luata dintr-un cantec religios,o priceasna, intitulata „Din sanul maicii mele”. Se considera ca autorul melodiei ar fi George Ucenescu, un cantaret de la biserica Sf. Nicolae din Schei, ar fi fost cel care ar fi intonat-o la cererea poetului care cauta o melodie pentru versurile sale. Este cel putin deplasat sa consideri Bistrita ca fiind orasul imnului national, avand in vedere ca pentru prima data cantecul “Desteapta-te romane” a fost intonat in Scheii Brasovului. De altfel, despre Andrei Muresanu se spune ca a fost poetul care a scris multe versuri, dar o singura poezie “Desteapta-te romane”.
Si unui DECEBAL cel harnic…..BUM…iar celalalt TRAIAN cel drept..bum..bum…