Actualitate Recomandări

Ziua Imnului Național, sărbătorită la Bistrița

(FOTO-VIDEO) De Ziua Imnului Național, la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală a avut loc un ceremonial militar și religios la care au luat parte oficialități locale, dar și membrii delegațiilor invitate la Festivalul internațional de folclor ”Nunta Zamfirei”.

Ceremonia organizată la Bistrița a cuprins acordarea onorului militar, oficierea serviciului religios, alocuțiunile prefectului Ovidiu Frenț și primarului Ovidiu Crețu, intonarea Imnului Național al României, defilarea gărzii de onoare.

Despre ”Deşteaptă-te, române!”, dar și despre vechile imnuri ale României a vorbit primarul Ovidiu Crețu. Cu această ocazie, cei prezenți au putut asculta fragmente din imnurile naționale pe care România le-a avut de-a lungul timpului: ”Marş triumfal”, ”Zdrobite cătuşe”, ”Te slăvim, Românie!”, ”Pe-al nostru steag e scris Unire”, ”Trei culori”.

”Românie-n armonie”, de la ora 18.00 pe pietonal

”În orașul Imnului Național, programul evenimentelor din acest an este îmbogățit printr-o interpretare specială a acestuia, de la ora 18.00, pe pietonalul Liviu Rebreanu. Este o surpriză, astfel că vă spunem doar atât: 11 strofe, 11 instrumente, ”Românie-n armonie”. Evenimentul ”Românie-n armonie”, dedicat Zilei Imnului Național, este realizat de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc” în colaborare cu Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” și Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, a anunțat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

171 de ani de când de când ”Deșteaptă-te române!” a devenit simbol național

Începând din 1848, ”Deşteaptă-te, române!” i-a călăuzit pe români în momente importante ale istoriei, precum Războiul de Independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial. Mai ales în timpul crizei de după lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a detaşat de alianţa cu Germania lui Hitler, alăturându-se Aliaţilor, acest imn a fost cântat în mod spontan şi emis pe toate staţiile radio. Imediat după instaurarea dictaturii comuniste la 30 decembrie 1947, când Regele Mihai I a fost forţat să abdice, ”Deşteaptă-te, române!” a fost interzis, intonarea sau fredonarea sa fiind pedepsită cu ani grei de închisoare. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cântată, dar fără versurile originale. În 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul a fost cântat pe străzi, fiind instituit apoi drept Imn Naţional.

Poemul ”Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni braşoveni. Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului. Andrei Mureşanu s-a născut la 16 noiembrie 1816, în Bistriţa.

11 comentarii

  • Ziua imnului, ziua steagului,ziua milițianului , ziua pompierului, ziua armatei, ziua bugetarului,zilele Bistritei,zilele rrromilor…
    Tromboane , panglici si bășini !

  • Hai sa sarbatorim ca ne conduce tara o proasta din Teleorman sau ca politicienii din bta si au mai angajat ceva neveste la stat,pe bani grei!!

  • Câteva precizări: In primul rand nu Bistrita ci Brasovul este orasul imnului national . Aici poetul Andrei Muresanu a compus versurile poeziei “Un rasunet” cunoscuta mai mult sub numele “Desteapta-te romane” care a devenit in prezent imnul national.
    In al doilea randnu Anton Pann este autorul muzicii imnului. In realitate, dupa cum se stie se stie muzica este luata dintr-un cantec religios,o priceasna, intitulata „Din sanul maicii mele”. Se considera ca autorul melodiei ar fi George Ucenescu, un cantaret de la biserica Sf. Nicolae din Schei, ar fi fost cel care ar fi intonat-o la cererea poetului care cauta o melodie pentru versurile sale. Este cel putin deplasat sa consideri Bistrita ca fiind orasul imnului national, avand in vedere ca pentru prima data cantecul “Desteapta-te romane” a fost intonat in Scheii Brasovului. De altfel, despre Andrei Muresanu se spune ca a fost poetul care a scris multe versuri, dar o singura poezie “Desteapta-te romane”.
    Detalii: http://www.rasunetul.ro/andrei-muresanu-poetul-cu-suflet-de-foc

    • #Iuliu… Andrei Muresanu e bistritean… ce conteaza ca a scris ceva in gara din Brasov???
      Ne mandrim si noi cu ce putem!!! Ideea e ca nu ne mandrim noi bistritenii!!! Ci politrucii care au acaparat tot!!! Si care se comporta ca si cum ei ar fi scrie versurile si ar fi compus si muzica!!!!

  • Oare biserica ortodoxa ce a facut in mod direct pentru tara asta (in afara colaborarii cu comunistii) ??? Aproape in toate evenimentele principale organizate cu privire la destinul acestei tari a fost implica biserica greco catolica. La 1848 revolutia a fost organizata de catre biserica greco catolica, imnul national tot de un greco catolic este compus, Unirea de la 1 Decembrie tot de un greco catolic este citita declaratia de unire, eminescu cand a mers la Blaj a spus „Te salut mica Roma”… multe alte personalitati marcante cu ecou in istoria acestei tari, adevarati patrioti au fost greco catolici. Interesant este ca nu este prezent nici un preot greco catolic.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.