În data de 2 aprilie este Ziua Instituției Prefectului. ”În acest an sărbătorim pentru prima oară această zi care arată importanța pe care o are instituția noastră în arhitectura statului, în coordonarea serviciilor publice deconcentrate, în sprijinirea autorităților publice locale și a cetățenilor. Marți 2 aprilie, de la ora 11.00, marcăm acest important eveniment și deschidem porțile pentru a primi noua generație, elevi mici și mari, pentru a descoperi Palatul Adminstrativ și ce se întâmplă în interiorul acestuia. Apoi, la ora 12.00, facem o ședință deschisă unde așteptăm ca prefectul să fie luat la întrebări de către elevi: „Ce face Prefectura? Dar prefectul?”, „Cu ce îi ajută pe ei?” și orice altă curiozitate specifică vârstei lor”, informează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.
Tot în data de 2 aprilie, Instituția Prefectului deschide calendarul înscrierii la internship-ul de o lună dedicat celor cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani și care doresc să dobândească o experiență în administrație:
”Așadar, din data de 2 aprilie, așteptăm CV-urile voastre și o scrisoare de motivație, pe adresa prefect@prefecturabn.ro, pentru cei care doresc să facă un stagiu de practică la noi. Calendarul internshipului „Prefectura MAI aproape de TINEri”: 2 aprilie – start depunerii de CV-uri și Scrisoare de motivație; 2 aprilie – 30 aprilie – depuneri dosare și analiza lor; 31 mai – publicarea listei cu noii colegi stagiari, care, timp de o lună, vor vedea ce înseamnă să lucrezi la Prefectură și vor învăța multe lucruri utile. Vom aștepta noii stagiari la birourile noastre în perioada vacanței, după data de 10 iunie”.
Conform legii nr. 340/2004, republicata in 2008, Prefectul este reprezentantul Guvernului in teritoriu, la nivelul fiecarui judet si in municipiul Bucuresti, numit la propunerea ministrului internelor si reformei administrative. Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale. Chiar daca, legea precizeaza ca prefectul si subprefectul fac parte din categoria inaltilor functionari publici, ei sunt totusi numiti politic, fiind schimbati atunci cand se schimba culoarea politica a guvernului. Prin urmare, prefectii de astazi sunt reprezentantii in teritoriu a guvernului „DANCILA”, ceea ce nu-i o cinste ci mai degraba o rusine.
Un raspuns la întrebările: „Ce face Prefectura? Dar prefectul?”, ar putea fi, că uneori prefectul se leagă la cap fără ca să-l doară. Anul trecut, cu câteva zile înainte 22 decembrie, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, au mutat în cimitirul de pe strada Tarpiului, troița din fata prefecturii, simbol al locului în care s-au adunat demonstranții bistrițeni în Decembrie 1989. Acest lucru a starnit indignarea bistritenilor, care au cerut ca troița sa fie adusa inapoi, deoarece aici în fața sediului județenei PCR, din Piața Petru Rareș, s-au adunat peste 10.000 de bistrițeni care au demonstrat împotriva dictaturii comuniste si nu in Cimitirul Eroilor. Ce are de gand sa faca prefectura cu Simbolul Revolutiei la Bistrita?
Poate totusi, de Ziua Instituției Prefectului, bistritenii vor afla un raspuns si la aceasta întrebare.
Felicitari Domnule Prefect Ovidiu Frent pentru modul in care conduceti Institutia Prefectului,
felicitari pentru tinuta intelectuala si morala de care dati dovada. Sunteti un OM minunat.
Dna Roxana ,eu cred ca si la dta se duce un salariu baban(de lucrator la STAT).In loc de reducere a personalului bugetar(prin informatizare,regionalizare),ei sunt tot mai multi!Au plecat jumatate din oameni in strainatate (ca sa scape de ciuma),dar lucratorii la STAT se inmultesc exponential(ca si salariile lor platite din bani imprumutati de tarisoara noastra traga)
roxana , a sosit banana ! Este fara coaja .