”În fiecare an de Ziua Internaţională a Cititului Împreună, celebrată în acest an pe 5 februarie, milioane de oameni din peste 100 de ţări citesc împreună şi împărtăşesc poveşti pentru a promova cititul. Este o campanie de promovare a bucuriei, frumuseţii şi beneficiilor lecturii, de a arăta puterea magică a cuvintelor.
Ziua Internaţională a Cititului Împreună – World Read Aloud Day (WRAD) a fost iniţiată de LitWold, o organizaţie nonprofit fondată în anul 2007.
În acest an, cei mai mici elevi de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” au dorit să-şi arate dragostea pentru lectură citind împreună.
Coordonatorii activităților, profesorii claselor primare, și-au dorit să ofere copiilor o alternativă plăcută la modul tradițional de învățare, să petreacă timp de calitate în şcoală, prin experienţe noi, pozitive și memorabile.
Este important să le arătăm copiilor câtă bucurie ne produce cititul. Citind împreună cu copiii, acasă, la bibliotecă sau la școală, le putem transmite această bucurie. Multe studii arată că persoanele care citesc frecvent sunt în măsură să-i înțeleagă mai bine pe ceilalți, să empatizeze cu ei și fie mai toleranți și să aibă o stare de bine.
Activităţile acestei zile au început ” împreună”. Toţi elevii s-au aşezat pe coridorul şcolii şi au citit din cartea lor preferată. Pe parcusul întregii zile fiecare clasă a iniţiat activităţi pe ateliere: „Citim celor mai mici”, „Cartea preferată”, „Eu sunt autorul” etc.
Astfel, elevii au demonstrat că dragostea de lectură şi de cărţi este unul dintre cele mai mari daruri pe care cei mari le pot oferi celor mici. Credem că atunci când citim împreună, schimbăm lumea!”, a transmis prof. înv. primar Camelia Tămăşan.
Felicitări copiilor care citesc, ideea a prins și sigur o să fie reluată. Camelia Tămășan a avut o idee excelentă, preluată și de cei din gimnaziu și liceu.
Pun pariu dupa cum sad ca la sezatoare ca nu o citit o pagina. Ar trebui schimbata denumirea in Ziua internationala a Cimitirului…(nu a cititului) de carti ! Ehei, dragii mei ! O trecut vremurile acelea cand dupa vacanta de vara de trei luni, fiecare dadeam socoteala profului si dirigintelui cate carti am citit si am cumparat in vacanta. Dar nu asa ca o simpla declaratie, ci la vedere dragilor adica prin prezentarea cartilor pe banca la prima ora de dirigentie .