Sănătate

Ziua Mondială a Sănătății dedicată, anul acesta, mamelor și nou-născuților

„Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță”. Este tema Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită astăzi cu accent pe sănătatea mamei și a nou-născutului. Dacă la Bistrița viitorii părinți pot învăța de la Școala Mamei SAMAS cum să întâmpine venirea pe lume a unui copil, la țară mai puțin de jumătate dintre comune au asistent medical comunitar sau mediator sanitar care să le sprijine pe viitoarele mame.

Ziua Mondială a Sănătății este sărbătorită în fiecare an pe 7 aprilie, marcând data înființării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în 1948. Această zi are scopul de a atrage atenția asupra unor teme importante legate de sănătatea publică la nivel global. Anul acesta tema este ”Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță”, ocazie cu care Organizația Mondială a Sănătății recomandă creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța îngrijirii prenatale și postnatale, precum și promovarea practicilor sănătoase în rândul comunităților.​

Obiectivele principale ale campaniei din acest an includ:

  • Reducerea mortalității materne și neonatale: Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 300.000 de femei își pierd viața anual din cauze legate de sarcină, iar peste 2 milioane de nou-născuți mor în primele luni de viață. ​
  • Acces echitabil la îngrijiri medicale: Asigurarea că toate femeile și copiii beneficiază de servicii medicale esențiale, indiferent de locație sau statut socio-economic.
  • Educație și informare: Creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța îngrijirii prenatale și postnatale, precum și promovarea practicilor sănătoase în rândul comunităților.​

Pentru a marca această zi, OMS încurajează guvernele, organizațiile non-guvernamentale și comunitățile să organizeze evenimente și campanii de informare care să promoveze sănătatea maternă și a nou-născuților.

La Bistrița, funcționează de ani buni Școala Mamei SMAS, condusă de Monica Ungur, educator perinatal și consilier în alăptare, care le vorbește timp de 6 ședințe viitoarelor mame despre naşterea naturală sau medicalizată, inclusiv despre operaţia cezariană. În timpul cursului, se discută despre alăptare, igiena nou-născutului, somnul sau schimbatul scutecului, dar și despre ce trebuie să facă părintele în caz de accidente, cum ar fi sufocarea, înecul sau convulsiile.

La ultimele întâlniri sunt invitați și tații care află cu ce pot ajuta mama. Drept răsplată, primesc un atestat vizat de medicul de familie care le permite să obțină zile suplimentare de concediu la sosirea pe lume a bebelușului. Din păcate, prea puține familii participă la aceste cursuri, mulțumindu-se să se informeze de pe internet în legătură cu ce urmează să se întâmple odată cu venirea pe lume a bebelușului.

Femeile de la țară sunt sprijinite de asistenți medicali comunitari sau de mediatori sanitari, dar din păcate, mai puțin de jumătate dintre primării au angajați pe aceste posturi în condițiile în care peste 63% din populația județului trăiește în mediul rural.

Primăriile acuză lipsa banilor în bugetele locale. Încă de acum un deceniu, 17 primării au cerut bani de la Ministerul Sănătății să-i poată plăti, însă nu i-au primit. Întreaga responsabilitate a rămas pe umerii medicilor de familie, unii dintre ei având doar puncte de lucru în anumite comune.

Din fericire, s-au obținut bani printr-un proiect cu finanțare europeană, așa încât în județ vor fi înființate 61 de noi posturi de asistenți medicali comunitari și 4 posturi de mediatori sanitari.

De asemenea, se vor înființa până la începutul anului viitor cinci Centre Comunitare Integrate prin PNRR în Bistrița, Telciu, Căianu Mic, Chiochiș și Dumitrița, unde se vor putea adresa și viitoarele mame.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, în ianuarie 2025 au venit pe lume circa 250 de bebeluși.

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud:

”Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică reafirmă angajamentul față de promovarea sănătății mamei și copilului, ca parte integrantă a eforturilor naționale și internaționale de atingere a Obiectivului de Dezvoltare Durabilă  – Sănătatea și bunăstarea pentru toți. Accesul echitabil la servicii medicale de calitate pentru femeile însărcinate, mame și copii reprezintă o condiție esențială pentru reducerea mortalității materne și infantile, prevenirea bolilor și asigurarea unui start de viață sănătos pentru fiecare copil. Sănătatea timpurie influențează nu doar parcursul individual, ci și reziliența și sustenabilitatea comunităților. Prin consolidarea serviciilor de sănătate publică, formarea profesioniștilor și sprijinirea inițiativelor locale, contribuim la construirea unui viitor sănătos, echitabil și durabil.

În România rata mortalității materne  a scăzut la mai puțin de jumătate, de la 22 de decese la 100.000 de nașteri vii în 2010 la 10 decese în 20201. În mod similar, mortalitatea infantilă a înregistrat o scădere substanțială în ultimii zece ani, însă a rămas semnificativ peste media U.E.  Între 2011 și 2022, rata mortalității infantile a scăzut cu 44%, ajungând la 5,2 decese la 1.000 de nașteri vii, revenind  la 5,7 decese în anul 2022. România a adoptat o serie de documente strategice prin care își reafirmă angajamentul de a intesifica eforturile pentru protejarea sănătății materne și a copiilor. Sănătatea mamei și copilului este temelia unei societăți prospere și un indicator esențial al progresului social”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.