Actualitate

Ziua Pământului, o încercare de a atrage atenţia asupra protejării mediului

În fiecare an, în 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului, apărută în Statele Unite ale Americii, într-o perioadă în care a început să se vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător.

Ziua Pământului a fost iniţiată în SUA de senatorul american Gaylord Nelson şi sărbătorită prima dată pe pe 22 aprilie 1970, de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri. Ei s-au întâlnit pe străzi, în parcuri şi în auditorii pentru a cere măsuri de stopare a poluării şi degradării mediului înconjurător şi a manifesta pentru asigurarea pe termen lung a unui mediu înconjurător sănătos.

Conştientizarea importanţei ocrotirii mediului a determinat Guvernul SUA să înfiinţeze Agenţia de Protecţie a Mediului la sfârşitul anilor 70 şi să adopte legi inovatoare în domeniu precum Clean Air Act (1970) şi Clean Water Act (1972).

După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.

În prezent, peste 500 de milioane de oameni din 175 de ţări sărbătoresc Ziua Pământului, pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurătoar.

Alături de mult mai tânăra mişcare asemănătoare, „Ora Pământului”, aceasta este doar o încercare de a atrage atenţia asupra importanţei protejării mediului înconjurător.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.