ACTUALIZARE Poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale, Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciul Criminalistic și Poliția Orașului Năsăud au fost alături de elevii Școlii Generale ”Mihai Eminescu”, din orașul Năsăud, aceștia fiind prezenți în număr mare.
Cu această ocazie au fost expuse și prezentate autospecialele din dotarea principalelor servicii operative, dar și standuri cu tehnica și aparatura din dotare, folosite în misiuni, expoziție care a stârnit curiozitatea elevilor, care au devenit interesați să afle ce înseamnă să fii polițist.
”Totodată, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au distribuit pliante, materiale preventive și obiecte personalizate cu ”195 de existență a Poliției Române”, celor peste 800 de elevi, fiind foarte receptivi la recomandările noastre”, informează IPJ BN.
ȘTIREA INIȚIALĂ În 25 martie se împlinesc 195 de ani de atestare documentară a Poliției Române. Într-o formă sau alta, sub diferite denumiri, Poliţia, ca instituţie, este atestată din anul 1822, când domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire).
A devenit deja o tradiţie ca, în contextul aniversării Zilei Poliţiei Române, poliţiştii bistriţeni să se afle alături de cetăţeni pentru a sărbători. ”Şi de această dată, pentru a sărbătorirea celor 195 de ani, vom fi prezenți în toate orașele din județ, în școli și licee, unde va fi promovată cariera de polițist prin intermediul specialiștilor de la resurse umane. De asemenea, ca să ne cunoaștem mai bine, IPJ BN vine în orașul tău, unde vor fi expuse și prezentate autospecialele din dotarea principalelor servicii operative, dar și standuri cu tehnica și aparatura din dotare, folosite la rezolvarea cazurilor”, informează IPJ BN:
Năsăud, la Școala Generală ”Mihai Eminescu”, marți 21 martie, începând cu ora 10.00;
Sîngeorz-Băi, la Liceul ”Solomon Halița”, miercuri 22 martie, începând cu ora 10.00;
Beclean, la Colegiul Național ”Petru Rareș”, joi 23 martie, începând cu ora 10.00.
Vineri 24 martie, începând cu ora 09.00, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud din municipiul Bistrița va fi organizată Ziua porților deschise. Toţi cei interesaţi vor avea posibilitatea să afle mai multe despre activitatea Poliţiei în ansamblu, dar şi aspecte particulare legate de activitatea structurilor operative. În fața sediului IPJ BN vor fi expuse autospecialele Poliției și vor fi distribuite materiale preventive. La sala de sport vor avea loc exerciții demonstrative de forță, autoapărare și tactice. Vor fi organizate standuri pentru fiecare serviciu în parte: acțiuni speciale (arme, scuturi, bastoane), resurse umane (broșuri, pliante, fotografii), rutier (etilotest, stație, veste), criminalistic (truse de prelevare urme), prevenire (pliante, diplome, foto), arme șii substanțe periculoase (pirotehnice, arme confiscate).
În aceeași zi, la ora 12.00, în sala mare a IPJ BN va avea loc o ședință festivă pentru marcarea momentului aniversar.
Pentru că Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud promovează mișcarea și activitățile sportive, pe parcursul acestei săptămâni vor fi organizate diverse competiții sportive, ”Cupa Poliției Bistrițene” la minifotbal, volei și tenis de masă, competiții la care sunt invitate să participe principalele instituții județene.
Incepând cu anul 2002, Ziua Poliției Române se sărbătorește, la data de 25 martie, odată cu sărbătoarea creștină a Bunei Vestiri. Trebuie spus ca abia dupa Unirea Principatelor competențele organelor de poliție au fost stabilite prin Legea de organizare a poliției a lui Alexandru Ioan Cuza din 4 noiembrie 1860. De aceea, Academia de Politie din Bucuresti poarta numele domnitorului A.I.Cuza. Asa se explica faptul ca bustul lui Cuza a fost dezvelit in 2004 la IJP Bistrita, dar si pentru a pune in valoare sediul Politiei aducand o nota de vizibilitate asupra cladirii care seamana mai mult cu un bloc de garsoniere din perioada comunista. Dar, a devenit Cretu primar si a inceput sa faca „ordine” dupa mintea lui cea proasta. Asa se explica mutarea de catre Cretu a bustului lui Cuza, de la IJP, in Piata Unirii din Bistrita, chiar daca piata isi trage numele de la Marea Unire din 1 Decembrie, 1918 si nu are nimic cu Unirea Principatelor sau „mica unire”. Dar, dupa mintea lui Cretu, unire sa fie, nu conteaza daca-i mare sau mica. De aceea, un gest de normalitate ar fi mutarea inapoi la IJP a bustului lui Cuza, cu atat mai mult cu cat 2018 va fi anul centenarului Marii Uniri, iar primaria Bistrita a anuntat un concurs de soluții pentru un grup statuar în Piața Unirii.
Vezi: http://www.timponline.ro/primaria-vrea-concurs-de-solutii-pentru-un-grup-statuar-in-piata-unirii/
Jos palaria, Paul !