(FOTO-VIDEO) ACTUALIZARE Pentru al doilea an consecutiv, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și-a deschis larg porțile pentru elevii aflați în ”Săptămâna altfel” și pentru toți cei interesați să cunoască locul în care se iau cele mai importante decizii pentru județ, la 24 de ani de la constituirea instituției. Cu această ocazie, au avut loc întâlniri cu conducerea CJ și cu angajații, vizitarea sediului și prezentarea activității CJ.
Președintele CJ Radu Moldovan a fost gazdă pentru numeroase grupuri de elevi, mai mici sau mai mari, pe care i-a invitat în biroul său de la Palatul Administrativ. Unii dintre ei au fost invitați să ia loc pe scaunul său și să spună ce decizii ar lua ei dacă ar fi la conducere. Ideile au fost diverse, de la sancționarea copiilor răi până la mai multe zile de vacanță.
Elevii au mers și în sala mare a CJ, unde au luat loc la masă, fiind reconstituită o ședință. ”Voi sunteți vicepreședinții, tu ești Mica Oprea și tu ești administratorul județului. Da, domnule consilier Curteanu, spuneți”, a glumit Radu Moldovan cu copiii, pe care i-a pus apoi să spună ce proiecte ar vrea să fie introduse pe ordinea de zi.
”Mai multă curățenie în oraș”, ”Amendarea celor care aruncă gunoaie”, ”Locuri de muncă”, ”Locuri de distracție”, ”Asfalt în gropile de pe străzi”, ”O grădină zoologică”, ”Piste de biciclete și skate park”, au fost câteva dintre dorințele celor mici.
Preșdintele CJ le-a explicat cu ce se ocupă administrația județeană și că unele dintre proiectele cerute aparțin de Primăria Bistrița. El le-a spus că la sfârșitul lunii mai se vor finaliza lucrările la Centrul Cultural Dacia și la Muzeul Județean, astfel că în următoarea ”Săptămână altfel” vor putea merge să vadă filme 3D respectiv exponate interesante la Muzeul reabilitat.
La puțin timp după împlinirea a 24 de ani de la înființarea Consiliului Județean, am avut plăcerea și bucuria, pentru al doilea an consecutiv, să deschidem larg porțile pentru mai bine de 300 de copii de toate vârstele, începând cu copilașii de grădiniță și terminând cu elevii de liceu. La fel ca și anul trecut copii au dat dovadă de interes și mi-au adresat o mulțime de întrebări, unele chiar dificile, dovadă că copii sunt interesați de modul de organizare și conducere a Consiliului Județean. Vreau să le mulțumesc că au vizitat Consiliul Județean și pentru că mi-au înseninat ziua și că m-au făcut să mă simt din nou copil!” – președintele CJ Radu Moldovan
Ziua porților deschise la CJ a avut loc luni 18 aprilie, care este de fapt prima zi a programului ”Școala altfel”, dedicat activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare. În perioada alocată acestui program (11-22 aprilie) nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unității de învățământ, iar săptămâna ”Să știi mai multe, să fii mai bun!” se va desfășura în conformitate cu un orar special.
1.000 de elevi, în turnul Bisericii Evanghelice
Circa 1.000 de elevi de la unităţile de învăţământ din Bistrița au urcat în turnul Bisericii Evanghelice. Ei au dat astfel curs invitaţiei Primăriei, care, dorind să ofere tuturor elevilor posibilitatea să admire Bistriţa de la înălţimea turnului Bisericii Evanghelice, a stabilit ca, în fiecare zi a programului ”Săptămâna altfel”, timp de două ore, accesul elevilor în turn să fie gratuit. De câţiva ani, Primăria a instalat un lift în turnul Bisericii Evanghelice, care urcă zeci de metri pentru ca cei interesaţi să admire frumoasa panoramă a Bistriţei, să aibă la dispoziţie un mijloc facil şi modern.
Până vineri, 22 aprilie, elevii de la unităţile de învăţământ din municipiul Bistriţa pot vizita simbolul oraşului – Biserica Evanghelică şi, însoţiţi de un cadru didactic, pot urca gratuit cu liftul în turn, cu condiţia unei programări prealabile, făcută cu 24 de ore înainte. Programările pot fi făcute zilnic, între orele 10.00 – 16.00, la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bistriţa situat în Piaţa Centrală nr. 4 sau la telefon 0766-244.406.
Jandarmii bistriţeni, în mijlocul elevilor
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud şi-a propus şi în acest an organizarea unor activităţi dedicate elevilor şi cadrelor didactice. În acest an, sloganul activităţilor organizate în perioada 18-22 aprilie este ”Copilărie și adolescență fără griji”. Jandarmii sunt prezenţi în mijlocul elevilor în Bistriţa, Năsăud, Beclean şi Sîngeorz-Băi.
Dacă în anii trecuţi activităţile s-au desfăşurat în mare parte în curtea unităţii, de această dată jandarmii au fost şi vor fi oaspeţii elevilor de la şcolile şi liceele din municipiu şi judeţ. zÎn prima zi dedicată elevilor, luni 18 aprilie, jandarmii au fost prezenţi la Liceul Tehnologic Forestier Bistriţa şi la Liceul Tehnologic Agricol. Cadrele didactice şi elevii au fost deosebit de încântaţi de exerciţiile demonstrative prezentate iar unii s-au arătat interesaţi şi de materialele şi tehnica din dotarea jandarmilor. Majoritatea dintre cei prezenţi au probat căştile şi vestele antiglonţ, exprimându-şi totodată dorinţa de a deveni jandarmi.
Activităţile dedicate elevilor continuă marţi, 19 aprilie, între orele 09.00-11.00, la Colegiul Tehnic Grigore Moisil Bistriţa iar în intervalul 11.00-13.00 la Şcoala Gimnazială Mărişelu. Miercuri, 20 aprilie, activităţile dedicate elevilor se vor muta în oraşul Năsăud, când jandarmii vor fi oaspeţii elevilor şi cadrelor didactice de la Colegiul Silvic Transilvania, respectiv la Colegiul Economic Năsăud. Joi, 21 aprilie, jandarmii vor fi prezenţi la Liceul Teoretic Henri Coandă din oraşul Beclean şi la Colegiul Naţional Petru Rareş. Vineri, 22 aprilie, jandarmii se vor afla la Liceul Solomon Haliţă din Sîngeorz-Băi. Toţi elevii vor asista la exerciţii demonstrative atractive şi la ateliere privind prezentarea tehnicii din dotare.
Crucea Roșie și SVSU, acțiuni la școli
Crucea Roşie Bistriţa-Năsăud şi Serviciul de Protecţie Civilă şi Voluntariat pentru Situaţiile de Urgenţă al municipiului Bistriţa desfăşoară zilele acestea o serie de întâlniri cu elevi din unităţi de învăţământ din municipiu. Zeci de elevi de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” s-au întâlnit în 18 aprilie cu reprezentanţi ai Crucii Roşii Bistriţa-Năsăud şi ai Serviciul de Protecţie Civilă şi Voluntariat pentru Situaţiile de Urgenţă al Municipiului Bistriţa – din cadrul primăriei municipiului. Tinerii bistriţeni s-au arătat foarte receptivi la informaţiile primite, manifestând interes atât pentru specificul celor două activităţi, cât şi cu privire la echipamentele din dotare, iar demonstraţiile tehnice au fost foarte apreciate.
Tot în cadrul programului „Săptămâna altfel”, alte zeci de copii, de data aceasta din ciclul primar în cadrul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, s-au arătat încântaţi de prezenţa voluntarilor. Echipamentele specifice, demonstraţiile, dar şi posibilitatea de a urca pe bancheta uneia din maşinile cu girofar – posibilitate care le-a fost oferită sub atentă supraveghere – i-au bucurat enorm. În semn de mulţumire, micuţii le-au dăruit voluntarilor un desen şi un coif din hârtie. Acţiuni de acest gen vor continua toată săptămâna, fiind programate deja la Grupul Şcolar de Servicii Bistriţa, Liceul Agricol, Liceul cu program Sportiv şi Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba”.
La Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, elevii au intrat în ”focurile creativității”, într-o atmosferă prietenoasă cu oameni calzi în preajmă. Muzeul propune și în acest an activități care vor stârni atât curiozitatea cât și îndemânarea. Este vorba despre o serie de ateliere care vor oferi posibilitatea de a petrece timpul într-un mod distractiv, de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea și simțul estetic.
Atelierul „Decorațiuni pascale” a fost organizat la Casa Argintarului, strada Dornei, nr. 5. Aici fotografii.
Atelierul de pictură „A fost odată… dincolo de poveste. Motive decorative populare” a fost organizat la Muzeul „Casa săsească” Livezile, str. Dorolea nr 84. Acest atelier îşi propune să stimuleze interesul tinerilor pentru descoperirea valorilor tradiţionale regionale prin cunoşterea motivelor decorative populare specifice zonei. Aici imagini.
Aoleoooooo……..porti deschise ca sa vedem ce ???!!!??? ce sa vedem ???
astia au autorizatie isu?