Şcolile îşi deschid în această perioadă porţile pentru ca părinţii să poată afla ce îi aşteaptă pe cei mici după ce vor păşi la toamnă pe porţile lor ca boboci în clasa pregătitoare. A spart gheaţa Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” care egata să înscrie în noul an nu mai puţin de o sută de copii în patru clase pregătitoare.
Am întrebat-o pe Maria Lăcrimioara Moldovan, profesor pentru învăţământul primar, care predă anul acesta la clasa pregătitoare, ce îi aşteaptă pe cei mai mici dintre şcolari.
„La şcoala noastră, clasa pregătitoare oferă o predare centrată pe copil. Noi încurajăm comunicarea. Viziunea noastră este ca un triunghi echilateral: şcoală, elev, familie. Toate trebuie să aibă aceeaşi pondere. Mesajul nostru pentru părinţi este să vină cu încredere şi să îşi înscrie copiii la şcoala noastră fiindcă respectăm drepturile copilului, îi încurajăm să fie cetăţeni adevăraţi, moderni, pentru o societate deschisă şi o lume mai bună. În clasa pregătitoare nu este greu. Noi realizăm că aceşti copii au şase ani, iar noi învăţăm jucându-ne. Respectăm particularităţile de vârstă ale unui copil de şase ani. Încercăm să lucrăm şi în învăţământ tradiţional pe centre de activitate. Aplicăm la început chestionare şi vedem preponderenţa unui anumit tip de inteligenţă, iar o activitate nu trebuie să dureze mai mult de 40 de minute pentru că altfel copiii se plictisesc. Încercăm să aducem ceva nou pentru ei în fiecare zi fiindcă le plac noutăţile. Eu sunt convinsă că la Ştefan cel Mare copiii vin cu drag la şcoală în clasa pregătitoare şi în toate celelalte clase”, a răspuns învăţătoarea.
Directorul şcolii, prof. Lucica Iacob, a explicat că şcoala şi-a deschis porţile pentru ca părinţii să vadă cum arată clasele în care vor învăţa elevii.
„Am pregătit mai multe activităţi, o expoziţie cu lucrurile copiilor, iar noi toţi suntem la dispoziţia părinţilor să le răspundem oricăror întrebări. Clasa pregătitoare e o trecere dintre grădiniţă spre şcoală. La clasa pregătitoare nu se dau teme, iar asta le place mult copiilor. Ei se obişnuiesc mai uşor cu un program. Dacă de la grădiniţă îşi mai permiteau să întârzie, aici participă la ore, au pauze. Eu spun că trecerea de la grădinţă direct în clasa întâi era mai grea decât cea de acum prin clasa pregătitoare. Doamnele învăţătoare sunt setate pe bucurie, pe veselie. Au energie şi le place ceea ce fac. Toate învăţătoarele sunt pregătite să aprecieze fiecare cuvinţel şi uneori se bucură foarte tare când copiii spun lucruri trăsnite. Învăţătoarele nu fac altceva decât să-i pregătească pentru intrarea propriu-zisă în clasa întâi, cu seriozitate”, a spus Lucica Iacob.
În anul şcolar 2017-2018 vor funcţiona la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” patru clase a câte 25 de elevi fiecare, una în regim step by step şi trei tradiţionale.
Adaugă comentariu