Actualitate

Ziua Unirii: Cine a jucat ”hora noastră cea frățească” (FOTO-VIDEO)

La împlinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, în faţa bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Bistrița autoritățile locale au organizat o serie de manifestări pentru a marca Ziua Unirii.

La evenimentul de celebrare a Micii Uniri au participat primarul Ovidiu Crețu, prefectul Ioan Țintean, parlamentarii județului, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, col. Iulian Berdilă, vicepreședintele CJ Alexandru Pugna, viceprimarul George Avram, secretarul municipiului Floare Gaftone, șefi de instituții, consilieri locali și județeni.

În Piața Unirii a avut loc un ceremonial militar-religios care a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional, oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți în frunte cu protopopul Bistriței Alexandru Vidican, alocuțiunea prefectului și depunerea unei coroane de flori.

Horă – ”Noi suntem români!” (Sava Negrean Brudașcu)Ziua Unirii – Bistrița, 24.01.2016

Posted by Timp Online on 24 Ianuarie 2016

Ansamblul folcloric ”Cununa de pe Someș” cu soliștii Mărioara Sigheartău, Petre Petruse, Anton Todică, David Viorel, Ionuț Zăgrean, Elena Rusu, Teodora Simionca, Cornelia Hoha, Ionela Lechințan, Cristina Livia Scurtu și Rodica Cornea a susținut un program de cântece patriotice.

Cunoscuta interpretă Sava Negrean Brudașcu a avut un scurt recital, la finalul căruia, pe acordurile melodiei ”Noi suntem români”, i-a invitat pe cei prezenți la o horă în jurul statuii.

După defilarea gărzii de onoare, cei care au rezistat gerului până la final au dat mână cu mână și s-au prins în tradiţionala Horă a Unirii.

Hora UniriiZiua Unirii – Bistrița, 24.01.2016

Posted by Timp Online on 24 Ianuarie 2016

Versurile aparţinând poetului Vasile Alecsandri au fost publicate pentru prima data în 1856, în Steaua Dunării, revista lui Mihail Kogalniceanu, titlul original fiind Hora Unirei. Muzica a fost compusa de Alexandru Flechtenmacher.

În 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar în acelaşi an la 24 ianuarie şi al Țării Româneşti, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române. În 24 ianuarie 2016 se împlinesc 157 de ani de la Mica Unire, un important eveniment istoric care a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar.

AICI O GALERIE FOTO!

Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a sărbătorit Ziua Unirii la Rodna. ”Ziua Unirii Principatelor Române am sărbătorit-o la Rodna, împreună cu zeci de rodneni, cu primarul comunei, Alexandru Nășcan și cu viceprimarul Valentin Grapini. De dimineață am participat la slujbă, după care am depus o coroană de flori la monumentul eroilor din centrul comunei Rodna. A fost o zi de sărbătoare! Asta pentru că m-am întâlnit și am povestit cu oameni dragi, adevărați gospodari ai frumoasei comune de pe Valea Someșului! Le mulțumesc tuturor pentru călduroasa primire și aștept să mă întorc cu bine în această comună dragă sufletului meu!”, a scris el pe Facebook.

Cu o seară înainte, în comuna Budești sute de oameni au jucat Hora Unirii și au mărșăluit, unii dintre ei îmbrăcați în costume populare, cu torțe aprinse și steaguri tricolore. ”Vrem să păstrăm identitatea noastră națională”, a spus primarul Vasile Codrea. Sărbătoarea a continuat la Căminul Cultural cu un spectacol folcloric.

1 ziua unirii 2016 2 ziua unirii 2016 4 ziua unirii 2016 5 ziua unirii 2016 6 ziua unirii 2016 ziua unirii 2016 8 ziua unirii 2016 budesti ziua unirii 16 1 radu moldovan ziua unirii rodna 2 radu moldovan ziua unirii rodna 3 radu moldovan ziua unirii rodna 4 ziua unirii rodna

9 comentarii

  • Astia se prind in hora si nici nu le pasa ca in Bistrita Europena a lui Cretu exista strazi fara iluminat public…rusine primariei ca nu a fost in stare in 10 ani sa puna niste becuri pe stalpi iar hotii sparg casele … promisiunile electorale se transforma in minciuni …RUSINEEEEEE BLEGILOR SI MINCINOSILOR , NOI PT CE PLATIM IMPOZITE, SA NE TINETI IN BEZNA????!!!!!!

  • Felicit pe Doamna Doina Pană și pe D-nii Radu Moldovan, Ovidiu Crețu, Alexandru Pugna și tot PSD-ul care a reușit astăzi să joace la Bistrița Hora Unirii pe muzica sasului Alexandru Adolf Flechtenmacher. Între altele Președintele Klaus Iohannis a reamintit la Iași că „la vremuri noi, trebuie oameni noi”… Sper ca securiștii să nu răstălmăcească mesajul și de data asta!

  • Asta o poate spune numai cine nu înțelege pe ce lume trăiește și nu înțelege istoria și aia foarte recentă… pe scurt fără 24 ianuarie 1859 nu prea ar mai fi existat 1 decembrie 1918 cu care ARDELENII (o spui de parcă ARDELENII sunt o specie aparte, nu tot români) au foarte mult în comun…
    p.s. pe când se realiza Unirea Principatelor, Karl Marx, principalul ideolog al Comunismului de-abia își scria lucrarea CAPITALUL, iar comunismul la care faci tu referire a venit în urma revoluției bolșevice din Rusia în 1917, iar la noi în țară vorbim de comunism din 1947, deci la 88 de ani după Unirea Principatelor… Ideea e simplă, n-are nici o legătură Unirea cu bolșevismul și dictatura comunistă, pentru simplul fapt că atunci când se făcea Unirea la 1859 nu era nici un comunist, nici Lenin nu era născut…

  • La SFANTU GHEORGHE , conducerea maghiara a arborat steagul negru pe sediul PRIMARIEI. Statul ROMAN, sat fara caini, nu este capabil sa rezolve acest aspect sfidator. Din nou ma simt abandonat si jignit ca cetatean in propria tara. In FRANTA asa ceva se lasa cu PUSCARIA.

  • HORA ABSURDULUI …
    NOUTATEA ZILEI …. : UNII ARDELENI ( PSD ) – sar de bucurie ca „soldovenii” s-au unificat… cu ” miticii” …in 24 IANUARIE 1959… de parca traim in ” iepoca de aur ” … bucuria fara margini este impartasita prin topaituri mai ales de prezenta si participarea emanata a edilului…
    La asa MOMENT ABSURD …. asa PRIMAR… !
    ZVON : EDILUL va trece la ….Miscarea Populara…????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.