Pentru a celebra împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române (Mica Unire), duminică 24 ianuarie, în Bistrița, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii, va avea loc un ceremonial militar-religios.
Ceremonia va începe la ora 13.00 și se va desfășura respectând normele impuse de legislația referitoare la starea de alertă.
Astfel, anul acesta, având în vedere restricțiile impuse de autorități din cauza pandemiei de Covid-19, nu se va dansa tradiționala Horă a Unirii.
În 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar în acelaşi an la 24 ianuarie şi al Țării Româneşti, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române. În 24 ianuarie 2021 se împlinesc 162 de ani de la Mica Unire, important eveniment istoric care a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar.
”Jandarmii vor fi prezenți în Piața Unirii, atât pentru măsuri de ordine și siguranță publică cât și pentru asigurarea respectării normelor de igienă colectivă și individuală cu scopul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de Covid-19. Astfel, anul acesta pentru a asigura respectarea măsurilor de distanțare fizică nu se va dansa Hora Unirii, iar toţi cetățenii care participă la manifestări vor trebui să acorde o atenţie sporită măsurilor de protecție sanitară (purtarea măștii de protecție și respectarea distanțării fizice față de celelalte persoane prezente), să adopte un comportament civilizat și să respecte indicaţiile forțelor de ordine”, a transmis Jandarmeria.
24 ianuarie este sărbătoare legală, zi liberă nelucrătoare, însă anul acesta cade duminică.
Așa-i bine.Dacă cumva în 1859 ar fi fost gripă,nici azi nu eram uniți (dar nici așa dezbinați).
PĂREREA MEA !
Intr-un articolul intitulat „Statutul istoriei și al istoricului la un secol de la Marea Unire”, Academicianul Ioan-Aurel Pop făcea un apel pentru o istoria adevarată bazată pe izvoare si fapte autentice: „De aceea, pledoaria mea nu este contra unor abordări, contra unor școli istorice sau numite „istorice” și nici contra unor persoane și personalități preocupate de trecut, ci este – simplu – o pledoarie pentru istorie și pentru istoric, pentru acea istorie privită ca formă de cunoaștere a vieții oamenilor în funcție de criteriul adevărului și pentru acel istoric care este specialist”.
Din păcate, chiar orasul Bistrita prea multă istorie se face după ureche de către nespecialisti. Un exemplu de „istorie dupa ureche” este în Piata Unirii, unde înca din 2012, fostul primar Ovidiu Cretu a mutat bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean (IJP), fara să stie ca numele pietei se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu „Mica Unire”. Dar, dupa mintea lui Cretu, Unire sa fie, nu conteaza daca-i Mare sau Mica. Bustul a fost comandat de IJP pentru că Alexandru Ioan a pus bazele Poliţiei moderne în România si a fost dezvelit initial în anul 2004 în fata sediului Politiei, aducand în plus o nota de vizibilitate asupra clădirii care seamănă mai mult cu un bloc de garsoniere din perioada comunistă. De aceea, bustul lui Cuza ar trebui mutat înapoi la IJP, unde se află încă soclul de marmură neagră de pe care a fost dislocat, urmând ca în Piata Unirii să fie ridicat un monument evocator al Marii Uniri din 1918, o promisiune restantă făcută de Primăria Bistrita în anul centenarului 2018. De altfel , există o sperantă ca măcar până la 15 octombrie 2022, la un secol de la încoronarea suveranilor României Mari acest monument să fie ridicat întrucât primarul Ioan Turc început bine mandatu său cu inlăturarea strutilor si merelor de plastic de pe străzile orasului dar mai e mult de făcut până la corectarea tuturor aberatiilor din perioada administratiei Cretu, care au adus orasului Bistrita „faima” nefericită de Caracalul Ardealului.
Vezi: http://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-peisagisti-tembeli/
Bai dar de cite ori v-ati unit pina la urma?
Bistrita nu are nici o treaba cu acest Cuza. Bustul lui Cuza trebuie mutat din piata Unirii. Acolo trebuie pus busturi ale personalitatilor din oras si judet care au participat Marea Unirea din decembrie 1918. Daca altii au cerut prezenta unui bust oarecare atunci se putea pune bustul lui Stalin pentru ca de la el a inceput mizeria din ‘ 48 pana in prezent.