Ceremonialul-militar religios, organizat în faţa Palatului Administrativ, la troiţa ridicată în memoria eroilor martiri din decembrie 1989, a constat în acordarea onorului militar, salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, depuneri de coroane şi, în final, defilarea gărzii de onoare.
O manifestare similară a avut loc de dimineaţă şi la Brăteni, la monumentul eroului martir Ioan Sabău.
După terminarea ceremonialului de la Bistriţa, membrii asociaţiei de revoluţionari şi oficialităţile au participat la un moment comemorativ în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean şi la un scurt concert de colinde.
Începând din 2011, ziua de 22 decembrie a fost declarată Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, celebrată la Bistriţa, ca şi anul trecut, în avans.
În 1989, la Bistriţa nu s-a tras şi nu au existat victime. Au murit însă bistriţeni în alte oraşe, unde manifestaţiile au fost înăbuşite în sânge. Tinerii Cristian Bucur şi Ioan Sabău şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor dintre forţele de represiune şi manifestanţi, primul la Bucureşti, unde era student al Academiei Tehnice Militare, cel de-al doilea la Cluj-Napoca, unde urma facultatea.
Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!
Adaugă comentariu