Producători locali de legume, brânză, miere, conserve şi panificaţie, dar şi artizani cu costume populare şi bijuterii, au venit, sâmbătă, cu marfă de vânzare în jurul Bisericii Evanghelice, aceasta fiind prima ediţie a târgului „Produs în Bistriţa-Năsăud”.
Saveta Ban a venit la târg tocmai din localitatea Liviu Rebreanu. A adus cornuleţe cu nucă frământate cu smântână şi untură de porc, plăcintă cu brânză şi mărar, plăcintă cu urdă, dar şi cu varză, cornuleţe cu magiun şi pâine de casă, toate făcute în cuptor cu lemne.
„Mie îmi place să mă joc cu aluatul şi fac toate acestea ca să promovez mai mult mâncarea tradiţională. E trist ce mănâncă lumea în ziua de azi. Ar trebui să mai am vreo 10 femei ca să pot face faţă la câtă marfă s-ar vinde, însă nu am cu cine lucra. Eu am 62 de ani şi nu pot face mai mult. Într-o oră şi jumătate, am vândut cam tot ce am făcut. Mă bucur că se face acest târg. Ideea e preluată din alte ţări. E o promovare bună pentru judeţ , a spus femeia.
De la standul doamnei Saveta a venit să cumpere o plăcintă şi Emilia Morariu, cunoscută pentru frumoasele bijuterii care ies din mâinile ei.
„Ideea târgului este excepţională. E pentru prima oară când sunt şi eu mulţumită de o acţiune în Bistriţa. Oricum cumpăram de la aceşti oameni minunaţi fiindcă vreau să las câştigurile în ţară la noi. Acum am cumpărat o plăcintă cu brânză de oaie, am mai luat şi la Târgul Mare al Bistriţei. O asezonez cu nişte slănină şi cu o roşie creaţă. E o mâncare pe care o digerăm uşor şi, neavând conservanţi, nu ne provoacă daune pe termen lung. Plus că e foarte gustoasă”, a spus Emilia Morariu.
La târg a venit şi părintele paroh Johann Dieter Krauss de la Biserica Evanghelică Bistriţa.
„Mie mi-ar conveni să am în fiecare sâmbătă piaţă în faţa uşii. În piaţă avem mulţi samsari, nu avem producătorii autohtoni şi ar fi fi foarte bine ca aici să nu li se permită accesul. Eu prefer să cumpăr direct de la omul care a cultivat direct legumele şi fructele în grădina lui şi a investit muncă în ele şi vreau să îi dau lui bani şi nu intermediarilor. Aici, în jurul Bisericii Evanghelice a existat o piaţă, se numea Marktplatz. Avem imagini vechi din secolelele trecute care înfăţişează acest lucru şi care arată verva din piaţă, oamenii care vin cu căruţele şi caii şi îşi desfac mărfurile aici. Condiţia care se impune în secolul XXI este să fie lăsat locul curat”, a spus părintele Krauss.
Târgul „Produs în Bistriţa-Năsăud” din jurul Bisericii Evanghelice se va repeta în fiecare sâmbătă. Producătorii au primit gratuit din partea municipalităţii mese şi nu au avut de plătit nicio taxă.
dar si gospodarul foloseste pesticide, ierbicide si alte otravuri!!!!!
Lăudabilă inițiativa. Felicitări organizatorilor . Ar tb sa fim uniți și nu snobi. Adică sa cumpărăm de la producători . Produsele noastre de la țară sunt deosebite chiar dacă nu sunt perfecte ca în supermarket. Îmi amintesc de copilărie , bunici și părinți. Priviți mâinile oamenilor de la țară, tb respectate. Muncesc din greu. Sa nu uitam acest lucru.