La şedinţă au asistat numeroşi cetăţeni interesaţi de subiectul „Şoseaua ocolitoare a Bistriţei”. Au lipsit consilierii locali Gheorghe Tuţă (PDL), Ioan Peteleu (PNL) şi Kiss Laszlo (PP-DD).
Problema realizării din fonduri europene a variantei ocolitoare Bistriţa-Sud şi reluării circulaţiei rutiere pe strada Liviu Rebreanu s-a discutat şi în şedinţa din 14 august, dar atunci, înainte de vot, consilierii locali PDL au părăsit sala motivând că nu sunt lăsaţi să-şi spună punctul de vedere.
Conform proiectului, duminică 29 septembrie se va organiza la Bistriţa un referendum având ca obiect pronunţarea prin „Da” sau „Nu” la următoarele întrebări:
1. „Sunteţi de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a unei variante ocolitoare pe traseul DN 17-Parcul Industrial-Dealul Cighir-Dealul Codrişor-Complex Wonderland-intrarea în DN 17?”
(Iniţial, întrebarea 1 era: ”Sunteţi de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a variantei ocolitoare Bistriţa Sud?”, dar a fost modificată la propunerea consilierului local PNL Sorin Hangan)
2. ”Sunteţi de acord cu menţinerea ca zonă pietonală a străzii Liviu Rebreanu?”
Costurile de organizare a scrutinului se ridică la suma de 180.000 de lei (buletine de vot, ştampile, timbre autocolante, publicaţii delimitare secţii de votare, amenajare secţii de votare, rechizite pentru membri birourilor electorale, indemnizaţii membri şi personal auxiliar din Biroul Electoral Municipal şi membri din birouri secţii de votare, transport buletine de vot), suportată din bugetul local, iar orarul de votare este 7.00-23.00. Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Măsurile tehnico-organizatorice, delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare, programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare, se stabilesc prin dispoziţia primarului în termen de 10 zile de la data anunţării referendumului.
Ce au spus consilierii locali şi primarul Ovidiu Creţu în şedinţa extraordinară de luni 2 septembrie:
Alin Seserman (PDL): „Nu am primit răspuns la întrebarea de ce a fost convocată această şedinţă extraordinară, discutăm despre ce se va întâmpla peste un an, respectiv accesarea de fonduri europene pentru realizarea şoselei ocolitoare. Nu ştim exact ce fonduri va primi România pentru acest program. Vorbim despre o chestiune ipotetică, iar CL a dat un vot nefavorabil în comisii această propunere. Nu rezolvăn nimic prin acest vor, CNADNR va hotărî dacă va face, pe unde va face. Un referendum probabil s-ar justifica pe probleme de buget, de investiţii, dar nu pentru un lucru la care eventual avem un răspuns. Cu siguranţă că toată lumea este de acord cu realizarea unei centuri ocolitoare. Nu ne-aţi prezentat documentul CNADNR că acest traseu propus este singurul care se poate realiza. Cetăţenii trebuie să se exprime pe lucruri clare, nu pe întrebări la care răspunsul e cel care ne convine nouă. Bistriţa Sud e o variantă generalistă”.
Alexandru Toniuc (PER): „Am dubii cu privire la legalitatea şi oportunitatea demersului. Am îndoilei că din punct de vedere legal propunerea de hotărâre este bine întemeiată, avem o lege pentru amenajarea teritoriului şi urbanismului, o lege care stabileşte planul de amenajare a teritoriului naţional. Referendumul e o formă prin care cetăţenii îşi exprimă suveranitatea. Dacă nu vom lua o decizie care să fie pusă în practică, deoarece competenţa nu ne aparţine, cred că nu este o idee bună să consultăm cetăţenii. Îmi pun şi problema cvorumului. Propunerea mea este aceea de a se elimina din textul primei întrebări „din fonduri europene”.
Sorin Hangan (PNL): „Nu sunt suficient de convins de traseul ales şi consider că întrebarea care trebuie pusă ar rebui să fie amplă, corectă, nu una uşor manipulatoare. Fac propunerea concretă ca întrebarea să sune complet şi să cuprindă şi traseul propus”.
Primarul Ovidiu Creţu: „Problema e extrem de importantă, o investiţie de asemenea anvergură n-a mai fost la Bistriţa şi sunt şanse mici să se mai facă dacă vom rata această variantă Bistriţa Sud, care trece integral pe teritoriul cadastral al Bistriţei. Urgenţa e că vom aproba curând PUG, pentru a permite proiectanţilor de la Iptana să meargă înainte. Dacă ne mişcam bine din 2009, acum aveam centura aproape de finalizare. Iptana şi CNADNR ne presează cu scrisori, ei trebuie să obţină avizul de mediu. În 25 iulie 2011 am primit o adresă de la CNADNR, urmare a întrunirii de la Bistriţa cu membri a CL şi persoane interesate. Iptana a realizat un studiu pe varianta Nord şi ne-a transmis că această variantă nu e fezabilă CL, în 28 iulie 2011, a fost informat referitor la scrisoare şi prin vot îşi menţine punctul de vedere privitor la realizarea variantei 2 Sud. În legătură cu referendumul, legea nu precizează din ce fonduri se realizează. Legea ne dă dreptul să consultăm populaţia pe probleme majore. Astfel se manifestă democraţia la cel mai înalt nivel, prin votul electorilor. Trebuie să vedem ce doreşte majoritatea, nu e normal să i se impună majorităţii decizie pe care poate s-o ia singură. Cetăţenii trebuie să-şi spună cuvântul asupra unui obiectiv extrem de important. La Dresda autorităţile au decis să construiască un pod pentru fluidizarea circulaţiei. Au fost proteste, ameninţări UNESCO, dar populaţia cu 68% a aprobat. Poporul e cel care decide în democraţie”.
Vasile Moldovan (PDL): „Un asemenea proiect de hotărâre e neavenită, urgenţa care se invocă nu e justificată. O asemenea finanţare ar fi posibilă în 2014-2020. Ce bani pierdem? Încă nu-i avem şi nu ştim dacă îi vom avea. Nu putem discuta despre ceva ce nu există. Traseul centurii a fost declarat ca ilegal de instanţele de judecată. A aproba ceva ce a fost anulat de instanţă, înseamnă a accepta o ilegalitate. La această înrebare se ascunde ceva manipulator, noi nu contestăm centura, ci un traseu prin Pădurea Codrişor unde se vor tăia aproape 3 ha de pădure. Cum facem ocolire când ne apropiem de centrul oraşului? Nu înseamnă că asta e singura variantă posibilă. A doua întrebare e penibilă şi neserioasă, pietonalul a fost făcut după 5-6 ani de consultare a publicului. Noi vrem să deschidem circulaţia şi în acelaşi timp să-l extindem. Grupul PDL nu va fi de acord cu asemenea hotărâre de CL”.
Maxim Gagea (PER): „Un referendum nu poate valida o hotărâre judecătorească ce anula acest traseu. Oamenii să legalizeze o ilegalitate? Iptana în sus, Iptana în jos, până la urm e proiectantul care are de executat o comandă pentru care ia nişte bani. E şi neeligibilă şi nefezabilă investiţia. E n abuz de utere dacă se investesc bani în ceva ce instanţa a respins”.
Floare Gaftone (secretarul municipiului Bistriţa): „Referendumul consultativ este cazul nostru, nu e referendum de decizie. E un procedeu al autonomiei locale, al democraţiei. Este un drept legal al primarului să propună CL consultarea cetăţenilor în probleme de interes deosebit”.
Primarul Ovidiu Creţu: „Susţin propunerile domnului consilier Hangan. Se spunea că discutăm despre bani pe care nu-i aveam. Păi am muncit pentru bani pe care nu-i aveam, lucram să depunem cereri de finanţare, până la urmă banii europeni au venit. Dacă gândeam aşa, eram şi azi la nivelul 2008. Trebuie să lucrăm din timp, să dăm proiectantului timp să lucreze şi să obţinem finanţarea. Dacă aşteptăm anul 2015, ni se va spune că e prea târziu. Costurile sunt mari pentru că avem două poduri peste râul Bistriţa, viaduct, consolidarea dealului Codrişor”.
Alexandru Toniuc (PER): „Varianta ocolitoare ar putea fi realizată din bani europeni, cu sprijin şi de la bugetul local. Faptul că e referendum consultativ e o noutate pentru mine. Fac încă două propuneri: să se elimine din proiect sintagma „referendum local”, să apară „consultare locală” în schimb , să se elimine şi întrebarea a adoua”.
Primarul Ovidiu Creţu: „Nu putem face această investiţie decât cu fonduri europene, oamenii trebuie să ştie că nu vom umbla la buzunarele lor. Consultarea prin referendum dă greutate unei soluţii care va rezulta în urma votului”.
Filip Moisil (PDL): „Trebuie să gândim pentru viitor, şosea ocolitoare înseamnă să ieşi din oraş”.
Alexandru Bria (PSD): „Propun să nu votăm electronic, ci direct”.
Prof. Florin I. Bojor a dorit să ia cuvântul, dar Consiliul Local, prin vot, nu şi-a dat acordul. „Nu e democraţie!”, „Sunteţi mai răi decât comuniştii!”, „Ruşine să vă fie!”, „Nu se poate aşa ceva!”, s-au auzit voci din sală. O altă persoană a dorit să citească petiţia „Salvaţi Pădurea Codrişor”, dar tot prin vot CL s-a împotrivit. „Ne băgaţipumnul în gură!”, a răsunat din sală.
S-a trecut la votarea amendamentelor făcute de consilieri: să fie eliminată din conţinutul întrebării sintagma „din fonduri europene” – Alexandru Toniuc (respins), reformularea întrebării nr. 1 – Sorin Hangan: „Sunteţi de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a unei variante ocolitoare pe traseul DN 17-Parcul Industrial-Dealul Cighir-Dealul Codrişor-Complex Wonderland-intrarea în DN 17?” (aprobat cu 13 voturi „pentru”), să fie eliminată sintagma „referendum local” şi înclocuită cu „consultare publică” – Alexandru Toniuc (respins), eliminarea întrebării nr. 2 – Alexandru Toniuc (respins), votarea proiectului în întreg prin apel nominal – Alexandru Bria (aprobat).
Mihai Sărmăşan (PDL) a cerut pauză, preşedintele de şedinţă Contantin Rus (PSD) nu a fost de acord.
Cum au votat consilierii: Antal Attila (UDMR) – pentru, Marius Armean (PNL) – pentru, George Avram (PSD) – pentru, Alexandru Bria (PSD) – pentru, Maxim Gagea (PER) – împotrivă, Sorin Hangan (PNL) – pentru, Narisa Ilieş (PDL) – împotrivă, Andrei Kozuk (PSD) – pentru, Filip Moisil (PDL) – împotrivă, Vasile Moldovan (PDL) – împotrivă, Iosif Molnar (PSD) – pentru, Gelu Muthi (PNL) – pentru, Constantin Rus (PSD) – pentru, Mihai Sărmăşan (PDL) – împotrivă, Alin Seserman (PDL) – împotrivă, Camelia Tabără (PSD) – pentru, Florin Taloş (PP-DD) – pentru, Alexandru Toniuc (PER) – împotrivă.
Cu 11 voturi ”pentru” şi 7 ”împotrivă”, proiectul a fost aprobat.
Ruşinos!