Învățătoarea din Năsăud, acuzată că a filmat elevii abuziv și le pune ”diagnostice”, trage semnale de alarmă încă din septembrie că are în clasa pregătitoare patru elevi care îi creează probleme în clasă și o împiedică să își facă meseria.
”Noi trebuia să primim de la educatoare și de la părinți niște rapoarte descriptive ale copiilor pentru a vedea progresul la grădiniță. Când am făcut prima ședință cu părinții în septembrie le-am cerut acele rapoarte ca să știu de unde pornesc. Am vrut să văd cât au frecventat grădinița, trei ani sau puțini. Nu mi-a adus nimeni acele rapoarte. Eu trebuia să-mi desfășor activitatea, dar 4 copii îmi deranjau zilnic programul, în sensul că ieșeau din bănci, aruncau obiecte, sâcâiau colegii cu instrumente de scris, cu foarfecă, cu riglă, cu ce le pica în mână. La clasa pregătitoare, mai ales copiii care nu au frecentat grădinița sau au frecventat-o foarte puțin nu au deprinderea de a respecta reguli. Eu am făcut un panou cu reguli în care le-am explicat de ce nu trebuie să iasă din bănci în timpul orelor. Cei mai mulți copii s-au conformat, dar cei 4, nu. Trebuia să-i iau pe rând să îi liniștesc. Dacă nu se sincronizau crizele lor, îi luam în brațe, îl linișteam, dar tot întrerupeam ora. La începutul lunii octombrie 2024, am chemat însă părinții și i-am întrebat, în particular, cum au fost copiii în grădiniță, ce educatoare au avut ca să iau legătura cu ele, însă ei nu au vrut să coopereze cu mine. Au fost refractari. Văzând că nu cred ce le spun, le-am sugerat să ceară aprobarea conducerii școlii și să vină în asistență la ore și să vadă ce se întâmplă. A venit o singură mămică, dar nu la ore, ci la activitățile de afterschool. A văzut că ce am spus eu așa era”, a spus ea.
După două luni de școală, învățătoarea a făcut mai mult decât atât. Le-a trimis părinților, acasă, caracterizări psihopedagogice în care a trecut ce fel de probleme a observat la copiii lor: ”Părinții nu m-au crezut și le-am trimis filmări, dar nu le-am postat pe grupuri, nicăieri unde să le poată vedea altcineva în afară de ei”.
La începutul modului al doilea, învățătoarea susține că a anunțat-o pe directoarea școlii, prof. Steluța Vâju, despre problemele pe care le are cu cei patru copii și că i-a cerut ajutorul.
”Doamna director m-a asigurat că va lua măsuri, că va informa ISJ, CJRAE. Greșeala mea a fost că nu am transmis cererea în scris, m-am adresat dânsei doar verbal. A venit directoarea de la CJRAE și inspectoarea de la învățământ special. Ne-au chemat pe cinci învățătoare în direcțiune. Doamna directoare Vâju a scos o agendă și mi-a spus că am trei reclamații verbale din partea părinților legate de faptul că aș fi pus diagnostic celor trei copii. Am întrebat dacă sunt reclamații scrise și a negat. Am lăsat lucrurile așa. Mi-am expus problemele în direcțiune, iar o colegă învățătoare și ea la o altă clasă m-a denigrat spunând că nu dau dovadă de empatie, că eu caut probleme, că am ceva cu copiii. Inițial nu am înțeles de ce s-a poziționat împotriva mea, dar am aflat ulterior că are în clasă frați ai unor copii din clasa mea care îmi creau probleme. Așadar aveau un istoric de relații, ea și familiile respective care, de altfel, m-au și reclamat la conducerea școlii. Ea s-a transformat în avocatul părinților. M-am apărat, dar voiam soluții, nu acuze la adresa mea din partea unor colegi. Nu mi s-a dat nicio soluție, nimic”, a spus ea.
În urma ședinței din direcțiune la care au participat reprezentanți ai ISJ și CJRAE, învățătoarei i s-a recomandat să implice elevele de la Pedagogic care veneau în practică să o ajute cu cei 4 copii dificili. ”Fetele se temeau. Una a primit un cap în barbă, pe alta a tras-o de păr. Elevele erau de clasa a IX-a și a X-a, nu le puteam implica în așa ceva”, a completat ea.
Unii părinți ai celorlalți copii din clasă au încercat să o convingă că ar fi bine să aducă la cunoștința ISJ situația aceasta, însă ea le-a cerut să aibă răbdare fiindcă urmează să vină reprezentanți ai CJRAE care vor propune soluții, însă nu a mai venit nimeni din partea acestei instituții.
”În cursul lunii noiembrie, o colegă de-a mea care este consilier și avea băiețul la mine la clasă, și el hiperactiv, căreia i-am dat o fișă de caracterizare cu recomandare pentru un învățător itinerant, ajutor de specialitate, a avut un proiect de dezvoltare emoțională la clasa mea care urma să se desfășoare timp de un an cu aprobarea CJRAE și al conducerii școlii, dar nu i s-a mai dat voie să mai vină. Ea venea în orele de Dezvoltare personală și făcea jocuri și activități. M-a ajutat mult ora ei, dar a fost scoasă. Și părinții au fost nemulțumiți, dar nu am știut ce să le răspund”, a adăugat învățătoarea.
O lună mai târziu, în decembrie 2024, văzând că nu mai vine nimeni de la CJRAE a abordat-o pe directoarea Centrului, Anca Toader, și a întrebat-o când va trimite comisia respectivă.
”Mi-a spus că va încerca să trimită cât de repede pe cineva. I-am cerut o adresă scrisă fiindcă nu am mai avut încredere că se va ține cont de discuții. Mi-a spus că va veni doamna Luciana Sidor, a venit în 18 decembrie 2024 și a văzut comportamentul copiilor. În aceeași zi, am fost la un concert de colinde la Primăria Năsăud, iar o mămică nu a putut să-l țină pe unul dintre cei 4 copii. Am avut și niște eleve practicante care nu au făcut față (filmarea este postată pe youtube de Primăria Năsăud și poate fi văzută https://www.youtube.com/watch?v=uXyJE51D9FI). Băiețelul făcea tumbe, când lua microfonul, când se ducea la geam, hiperactiv, cu simptome de ADHD, dar pentru că am pomenit despre această posibilă afecțiune – fiindcă eu nu sunt psihiatru sau psiholog – mi-au făcut reclamații părinții”, a spus ea.
Urmarea reclamațiilor, în luna ianuarie a.c., într-o seară, învățătoarea spune că a fost convocată telefonic la comisia de disciplină fără să i se spună de ce este anchetată: ”Nu m-am prezentat. M-am consultat cu un avocat care mi-a spus că trebuia să fiu convocată în scris cu 48 de ore înainte. Văzând că eu știu legea, au făcut un convocator, l-au trimis pentru ziua de luni 13 ianuarie a.c. Mi s-a spus că sunt trei reclamații împotriva mea din partea părinților, că am pus diagnostic unor copii, că am inventat niște probleme, că nu am empatizat cu elevii. Le-am spus că, în momentul în care voi afla probele cercetării, îmi pregătesc apărarea și mă prezint. Comisia mi-a răspuns că nu este posibil și m-au sancționat fără să mă pot apăra cu avertisment. Este o pată pe prestigiul meu de dascăl și cu acest lucru nu sunt de acord. Drept urmare, am apelat la un avocat și am acționat în judecată conducerea CNGC fiindcă mi-au încălcat dreptul constituțional la apărare”.
Pe fondul unor probleme de sănătate, învățătoarea și-a luat câteva zile de concediu medical, iar în lipsa ei de la școală a fost convocată o ședință cu părinții. L-a sesizat pe inspectorul general Vasile Șteopoaie, iar acesta din urmă a intervenit și a anulat ședința cu părinții care nu putea avea loc, potrivit regulamentelor școlare, decât în prezența dascălului de la clasă.
La întoarcerea din concediu, într-o ședință cu părinții la care a participat și conducerea școlii, părintele unuia dintre cei 4 copii care i-au creat probleme a acuzat-o că, undeva în luna octombrie 2024, l-ar fi bătut pe cel mic, iar învățătoarea a cerut dovezi pe care acesta nu le-a putut prezenta. Restul părinților au fost de acord că se impune instalarea unor camere de luat vederi, moment în care părinte care o acuzase a anunțat că își va muta copilul în altă școală.
”În decurs de o săptămână s-au montat camere, undeva la începutul lunii februarie, iar în 1 martie a.c., în prezența doamnei Sidor de la CJRAE, a unor practicante și a mea, un băiețel a ieșit din bancă, s-a dus la o altă fetiță și i-a dat pumni. Fetița a început și a plâns, m-am dus la ea să o liniștesc și pe doamna de la CJRAE am văzut-o că s-a dus și l-a îmbrățișat pe copilul care a agresat. Mie mi s-a părut că l-a încurajat. Mi-a dat de înțeles că tot eu trebuie să iau măsuri, dar cum puteam anticipa ce va face? Am anunțat mămica și pe bunica fetiței agresate cărora le-am recomandat să facă cerere și să se uite pe imaginile înregistrate de camere dacă nu mă cred. Mama fetiței s-a dus la direcțiune, iar doamna director i-a spus să nu se ia după toate jocurile copiilor, că eu exagerez anumite comportamente și nu e nevoie să se uite pe imagini. Doamna directoare a sunat-o pe speaker pe doamna de la CJRAE, iar dânsa i-a spus că nu s-a întâmplat nimic, nu a fost niciun copil agresat. Eu am insistat să se uite, a văzut pe camere și pe copilașul care a lovit, doar așa m-a crezut. Mama copilașului care a lovit fetița nu a vrut să meargă să se uite. Eu camere mi-am dorit de la bun început fiindcă sunt singurele probe obiective”, a adăugat învățătoarea.
În data de 14 martie a.c., mama băiatului care a lovit fetița a decis să-și transfere la rândul ei copilul în altă școală.
”Eu îmi doresc să trag un semnal de alarmă că sunt mulți copii de genul acesta în toate clasele, dar colegii mei nu au curajul să spună ce se întâmplă fiindcă le este frică de părinți, de școală, de colegi, de sancțiuni. Eu, undeva prin decembrie, am avut impresia că vor începe să plece ceilalți copii dacă nu intervine CJRAE pentru că niciun părinte nu își lasă copilul într-un mediu în care nu este siguranță fizică și emoțională. Am rămas în urmă și cu programa pentru că nu mi-am putut ține orele. O mamă mi-a spus că se bucură că nu doar copilul ei face probleme și că sunt mai mulți. E îngrijorător că se creează aceste alianțe între conducerile școlilor și părinți doar ca să se ascundă astfel de probleme”, a spus învățătoarea.
Ce spun CJRAE, conducerea liceului și ISJ
- ”Nu am fost să fac anchete, am participat la șase activități, inclusiv la ore de religie. Am completat grilele de observație și am constatat că unii dintre copii prezintă mai frecvent anumite comportamente, însă problemele sunt mai complexe. Acum lucrez la raport pe partea de consiliere. Eu nu am văzut caracterizările făcute acestor copii după două luni de școală și nici nu am vrut să le văd fiindcă de aici au pornit toate problemele. Eu consider că nu te poți hazarda să pui niște diagnostice dacă nu ai evaluat cu niște instrumente copilul respectiv. Doamna învățătoare nu este psiholog. Nici eu nu pot să fac evaluări. Noi, ca și consilieri școlari, nu putem lua nici în consiliere, nici în evaluare un copil dacă nu avem acordul părinților. Aici s-a greșit” – Luciana Sidor de la CJRAE.
- ”Doamna învățătoare, cu 35 de ani de experiență, care lucrează la noi din 2016, a spus, după două luni de școală că sunt în clasa ei niște copii bolnavi psihic, periculoși pentru ceilalți copii. Drept urmare a făcut niște filmulețe, dar mai grav decât atât, niște caracterizări școlare în care pune tot felul de diagnostice copiilor printre care dislalie polimorfă, ADHD, capacitate intelectuală foarte redusă, capacitate de învățare sau de muncă reduse. În tot cazul, orice părinte care primește o astfel de hârtie nu poate fi încântat nici dacă e copiulul bolnav. Mamele s-au prezentat la mine la sfârșitul lui noiembrie 2024 cu niște plângeri pe tema asta, ne-au oferit și filmulețele. Le-am rugat să aibă răbdare și au avut. M-am dus la oră, am făcut o fișă de observație pentru mine. Nu i-am văzut pe copii agresivi, nu am văzut nimic din ce zice. Am chemat profesorii de Religie, Sport și Engleză și i-am întrebat dacă au probleme. Mi-au zis că nu, decât că copiii nu au reguli. Și eu i-am văzut ieșind la jumătatea orei din bănci să meargă la baie, necerându-se de la nimeni, alți copii stând în picioare în timpul orei. Toți profesorii de la clasă au dat declarații că nu sunt copiii agresivi. Am chemat-o să-i spun că nu e bine ce a făcut, că a filmat, că a trimis caracterizările, ea insista că și dacă pleacă din școală, vrea să demonstreze că are dreptate fiindcă e vorba de prestigiul ei. Mamelor le-a spus să le facă dosar de CES ca să ia niște bani, scrie mama negru pe alb. Am luat plângerile, am mers la ISJ să vorbesc cu domnul general fiindcă ce au scris mamele m-a îngrijorat. Pe de altă parte, absolut că acei copii erau cu probleme. Copiii erau neastâmpărați și probabil că mai sunt și azi. Doi s-au transferat, dar problema e că acolo unde s-au dus nu se plânge nimeni, eu așa am înțeles. Eu cred că doamna învățătoare a procedat greșit. Am întrebat-o de ce a pus diagnostice și mi-a spus că a făcut un master și ea cunoaște. I-am spus că la noi nu e angajată ca psiholog. Aceste caracterizări nu trebuiau trimise. Legea spune că, pentru clasa pregătitoare, se face un raport scris la finalul anului școlar, nici într-un caz acum. Părinții au ajuns la concluzia că învățătoarea are ceva cu copiii lor, cel puțin asta au scris în reclamațiile depuse la școală” – prof. Steluța Vâju – director.
- ”Doamna învățătoare a scris niște diagnostice elevilor, ceea ce nu intră în atribuțiunile dânsei. A trimis părinților niște hârtii în care a scris aceste diagnostice, hârtii semnate de dânsa, le-am văzut. După ce părinții au depus reclamațiile, doamna director al CJRAE și doamna inspector pentru învățământ special s-au dus în școală. A avut loc o întâlnire cu toate învățătoarele de la CNGC unde au fost diverse discuții. Doamna învățătoare a reclamat la rândul ei pe altă colegă că nu s-a comportat colegial în acea întâlnire. Ca urmare, conducerea școlii a instituit două comisii de anchetă, una în urma reclamațiilor de la părinți, alta a doamnei învățătoare. În urma anchetelor, Consiliul de Administrație a luat decizia de a o sancționa pe doamna învățătoare cu avertisment scris. Dânsa nu a fost mulțumită și a înaintat acțiune în instanță ca să își apere onoarea. La ISJ a depus o sesizare că a cerut hârtii de la școală care nu i-au dat, pe bună dreptate spunem noi fiind date cu caracter personal și apoi a făcut altă sesizare. ISJ a făcut o anchetă cu privire la respectarea procedurilor de cele două comisii de anchetă din școală și s-a constatat că procedurile au fost respectate. Acolo e o stare de tensiune. Unii părinți și-au mutat copiii din clasă. Se pare că e un război al doamnei învățătoare cu conducerea școlii, al conducerii cu doamna învățătoare, nu am dedus încă. Trebuie să se așeze toți la masă și să accepte cu toții că au greșit. Marea problemă este că nu acceptăm când greșim. Problema trebuie rezolvată prin comunicare. Doi dintre părinți au depus sesizări și la ISJ. Eu am văzut niște videoclipuri pe care, în mod nepedagogic, doamna învățătoare le-a filmat și le-a trimis părinților. Era cu telefonul în fața copilului și îi filma, ca într-o anchetă. Nu neg că acei copii nu au probleme. E posibil să aibă, dar noi, dascălii, nu suntem în măsură să punem diagnostice. Doamna învățătoare nu avea voie să facă așa ceva. Probabil că a ajuns la capătul răbdării, dar nu a procedat corect”- prof. Vasile Șteopoaie – inspector școlar general.
Bine ca elevii au voie sa facă filmulețe jenante la scoala sa le posteze pe rețete sociale, dar cadrele didactice nu au nici o pârghie prin care sa demonstreze comportamentul neadecvat al elevilor, nici măcar un filmulet timis in privat doar părinților acestora. Nu știu ce e mai trist: comportamentul copiilor sau atitudinea părinților. Trebuie sa fie frustrant, chiar revoltator!
Educația începe de acasă oameni buni.
Sigur, dna invatatoare a ajuns la capatul rabdarii, e de inteles. Fiind in sistem de peste 20 de ani, cred ca stiu ce vorbesc atunci cand vad directori care denigreaza cadrele didactice in disperarea de a fi agreati de parinti. Dna consilier e zen, sigur, mergem din scoala in scoala si ni se pare ca totul e ok, dna invatatoare sta prost cu nervii. Sigur, nu e psihiatru, dar sunt copii care chiar au probleme de comportament grave, de multe ori aparute dintr-o relationare gresita cu parintii si aici cred ca trebuie obligati parintii sa se ocupe cu atentie de copii. Chiar mie mi s-a intamplat sa imi spuna un parinte faptul ca stie ca are copilul probleme, dar nu il duce la doctor ca acel diagnostic ii poate dauna mai tarziu. In acest context, ce mai poti tu sa faci, in calitate de dascal? Foarte bine ca s-au instalat camere, ele ar fi trebuit sa existe deja, dna director… Poate asa, cand lucrurile o vor lua razna, lumea isi va da seama ce, unde si cine a gresit…
Păcat că doar cine a lucrat în sistem cunoaște aceste lucruri, oricum dna director de la CNGC Năsăud ar trebui să aibe alte priorități, e deajuns să vezi cum arată baza sportivă și internatul de la liceu, nici măcar o tentativă de spoială nu a existat acolo
Propun ca acei parinti sa faca un partid si sa ….si modifice legislatia sa i bage la inchisoare daca cineva o sa si de a cu parerea despre odraslele lor!!. Ca sa atribui Adhd unui copil nu cred ca trebuie sa ai studii aprofundate sau speciale….
…e ca si cum ai spune despre un copil ca merge sau nu merge!!! Ca merge mai greu sau merge alergand e altceva….orice copil mai agitat si neastamparat are adhd….FARA A AVEA STUDII POT SA SPUN CA DOAMNA INVATATOARE E NEVINOVATA….parintii acelor copii….nu sare departe de trunchi!!!
Societatea noastra inapoiata, care inca foloseste termeni precum „nebuni, dusi cu capul”, nu poate sa accepte ca exista cazuri de copii cu probleme mintale, care in cele mai multe cazuri se amelorieaza in timp cu medicamente si psihoterapie. In loc sa-si duca copiii la un psihiatru specializat in pediatrie, multi ar fi mai degraba in stare sa-i duca la exorcizari sau pe la unii gen IPS Teodosie, care a afirmat recent ca bolile copiiilor se datoreaza pacatelor parintilor si bunicilor si ca exista rugaciuni mai puternice decat medicamentele.
Dacă e adevărat ca sunt înregistrări cu elevii agresevi, doamnele de la CJRAE, colegele doamnei și conducerea minte cu nesimțire, pun în pericol restul elevilor de la aceea clasă acum, pe mai târziu din școală. Din ceea ce discut cu fostele colege de facultate – toate se plâng în particular de criza aceasta din învățământ, dar puține la colegi și conducere pentru că nu găsesc nici un sprijin. Doamnă dacă aveți acees la înregistrări – utilizatile, mergeți până în pânzele albe, la toate forurile, așa a procedat și un cadru didactic de la Cluj-Napoca și cereți nu numai daune materiale și morale. Când vor fi arși la buzunar și la cont se vor gândi de două ori înainte de a acuza… Succes!
Deși de obicei nu fac caz despre cum se scrie în comentarii, aici nu pot decât să sper că dna Ana nu este un cadru didactic, ci doar se laudă! Atât de multe greșeli, de toate felurile, în nici 10 rânduri de text nu am văzut de foarte mult timp și poate fi o cauză a actului de învățământ care este într-o continuă descreștere.
Domnilor profesori, dacă conducerile școlilor nu vă ascultă (deși ar trebui – sunt totuși în mare parte PSDiști cu interese financiare) aveți organizații sindicale și instrumente sindicale cu care puteți lupta. Sper totuși că nu folosiți sindicatul doar pt a primi o floare de 8 martie și „2 lei” de ziua învățătorului!
Iar din tot articolul acesta reiese totala debandadă din învățământul românesc: profesori care nu-și fac treaba, dar pun diagnostice medicale, directori care nu-și fac treaba și se contrazic pe ei în câteva rânduri, instituții care par inutile CJRAE sau ISJ!!!
Sunt înv Rebrean și țin să vă spun că am avut acordul părinților de a le trimite mesaje și clipuri video in privat sau pe grupul clasei.
Mulțumim ONG-urilor care din lipsă de ocupație s-au luptat să „integreze” elevii probleme de tot felul în învățământul de masă și să desființeze învățământul special. Aceste ONG-uri profitând că mulți părinți nu acceptă faptul că progeniturile lor au probleme, pun copii cu probleme grave de comportament, cu probleme psihice și cu dificultăți severe de învățate în clase de copii normali bulversând astfel procesul de învățământ. Școala de masă și profesorii din aceste școli nu sunt pregătiți pentru problemele acestor copii, și nu se pot împărți între restul clasei și acești copii, de aceea copiii normali au de suferit, procesul educațional are de suferit, chiar și acești copii cu probleme au de suferit. Vă place, nu vă place, în ciuda ONG-urilor și a propagandei progresiste, soluția pentru acești copii e învățământul special.
Părerea mea că părinții greșesc, ei doresc sa aibă genii, copii educați, dar educația primara o primesc de acasă.
Eu apreciez daca un dascăl îmi spune că am un copil ce crează probleme.
Prea dorim sa controlam totul, modul de educație, modul de trai, modul de a circula în trafic, dar noi, noi ce facem pentru asta? Sprijinim profesorii în meseria ce o au? Îi ajutăm cumva cum un sfat? Pe polițistul din intersecție îl hulim că deh.. dar noi mergem regulamentar? Hai noi sa fim primii ce facem schimbarea daca vrem schimbare!
In altă ordine de idei, sunt ferm convins că doamna director nu îl susține pe acest cadru didactic că se teme de scaun. Pai daca ascundem sub preș miseria până la urmă o sa miroase.
Și eu sunt părinte și exista in grupa băiatului o persoana care crează probleme. Stiti ce ni s-a transmis de către conducere? Că nu au ce face! Pai mai nene când toată ziua te bati, arunci cu lucruri , trântești vorbești urat cu educatoarele asta spune că acel comportament vine de acasă. Și părerea mea că suferă alți copii din cauza unui copil cu probleme.
Și asta e culmea că, conducerea unei școli și permită comportament inadecvat știind că deranjează alți copii, educatoarele. Nu prea vad dreptate pai daca știm că sunt doi ,,trei cu probleme ar trebui sa se ocupe altfel de ei.
Din experienta tind sa cred ca doamna învățătoare a prezentat versiunea reala. Doamna director plimba vorba, nu se leagă explicațiile, caută martori pentru ca nu este un bun manager. Se știe despre copii problema. Iar instituția abilitata nu a făcut decât sa adâncească problema, în final acei copii problema și cel mai mult de pierdut și societatea ca se va procopsi cu indivizi inapti de o viata fireasca, probabil ca și părinții lor, dornici de a impune nefirescul, firescului. Asa minciuna devine adevăr, cu ajutorul acestor oameni afectați emoțional, sufletesc: director, consilier, inspector, colegi profesori. Bunul simt și credința sunt mai valoroase decât aurul, dar și mai rare decât el.
In acea școală este o metodă de a denigra pe cineva, persoană din afara Sistemului, de a-și lua câmpii ca să vie cine trebuie. Așa s-a întâmplat și la 1 septembrie 2015, cu o dăscăliță. Directoarea-i ca „agheazma” și atitudine necreștinească și pedagogică a celor două colege, una învățătoare iar cealaltă chipurile consilier școlar… Iar sindicatul, Adormirea Maicii Domnului. Adevărul umblă cu capul spart. Legea Tăcerii îi face pe unii prieteni cu sintagma, „Dă tu, că eu fug”!
Spectacolul muzical pedagogic e un instrument de creere a unor deprinderi sociale, muncit în grup, ..dar îmi pare rău să vă spun favorizează extravertiții și obedienții.Poate copilul a găsit plictisitor, acasă e încurajat să se exprime liber ‘Freestyler” și atunci ca orice pedagog care înțelege dinamica…îl.pui la mai mult sport să-și cheltuie energia fizică și crește capacitatea de concentrare, sau îi oferi cursuri de dans și adaptezi muzica de spectacol la copil a mişcări să devină viitoarul Star..
Adulții constant trebuie să-și pună întrebarea..de ce copilul e așa. Constrângerea fizică ca să fie parte obligat din grup nu funcționează ..în schimb respectarea unor reguli comune și a celorlalți e fundamentală pentru a avea o societate normală.
Dar garantat următorul Elon Musk va veni tot din zona neconformiștilor care și-au găsit o pasiune…și sparge bariere și nu neapărat din zona amorfă a celor mulți care fac ce li se spune.
Așa văd eu lucrurile dintr-o perspectivă..trăim încă într-un model prusac de educație impus de revoluția industrială unde nu se dezvoltă înclinațiile și talentele naturale ci se nivelează potențialul la cerințele industriei și societății.
1. Conform legislației, profesoara a greșit. Este legea egală pentru toți?
În teorie, legea ar trebui să fie aplicată egal pentru toți, însă în practică există factori subiectivi care influențează modul în care este percepută și aplicată. În acest caz:
• Profesorul a încălcat legea privind protecția datelor prin înregistrarea elevilor fără consimțământ.
• Elevii au încălcat regulile de disciplină, dar nu există o măsură clară aplicată acestora.
• Părinții pot avea o influență mare asupra deciziilor, în funcție de poziția lor socială sau de relația cu școala.
Astfel, se creează o situație în care responsabilitatea pare distribuită inegal, iar unii actori ai conflictului se pot simți nedreptățiți.
2. Triunghiul dramatic: Persecutor – Salvator – Victimă
Mulți dintre cei implicați în acest caz (profesoara, părinții, comentatorii) cad în capcana triunghiului dramatic, un model descris de Stephen Karpman în analiza tranzacțională.
• Profesorul se vede ca un salvator al clasei, dar devine persecutor în ochii părinților și ai legii.
• Elevii pot fi considerați victime sau persecutori, în funcție de perspectiva observatorului.
• Părinții pot prelua rolul de victime ale unui sistem educațional ineficient sau de persecutori ai profesoarei, acuzând-o de încălcarea drepturilor copiilor.
• Comentatorii online se împart între salvatori ai profesorului (susținând-o) și persecutori (acuzând-o).
Acest ciclu conflictual menține problema, în loc să ducă la o soluție reală.
3. Aplicarea de „soluții” fără analiză reală
O mare greșeală în acest tip de conflict este că mulți propun soluții bazate pe emoții și prejudecăți, nu pe o analiză rațională.
Exemple de reacții impulsive:
• „Profesorii ar trebui să aibă dreptul să filmeze elevii oricând!” (Soluție fără analiză a drepturilor legale)
• „Elevii trebuie pedepsiți imediat!” (Soluție care ignoră educația bazată pe corectare, nu pe pedeapsă)
• „Părinții sunt de vină, nu știu să-și educe copiii!” (Ignoră factorii psihologici ai fiecărui copil)
• „Profesorii sunt niște abuzatori, trebuie dați afară!” (Generalizare care blochează soluțiile constructive)
Astfel de reacții sunt extreme și neproductive, ducând la polarizare și escaladare a conflictului.
4. Concluzie și soluții echilibrate
În loc să cădem în capcana emoțională a Triunghiului Dramatic, este esențial să analizăm problema obiectiv și să propunem soluții realiste:
• Profesorii trebuie să fie instruiți în managementul comportamental pentru a evita astfel de situații.
• Școlile trebuie să aibă proceduri clare pentru disciplină, aplicabile tuturor elevilor.
• Părinții trebuie să fie parte activă în educația copiilor, nu doar să reacționeze la conflicte.
• Sistemul educațional trebuie să reglementeze clar ce măsuri poate lua un profesor, astfel încât să nu fie nevoit să improvizeze soluții ilegale.
Doar prin analiza obiectivă a faptelor și implementarea unor măsuri echilibrate se poate preveni repetarea acestui tip de conflict.
Nu mai fi o marfă! Învață să gândești liber
1. Evitați în orice situație să intrați în Triunghiul Dramatic (Persecutor, Salvator, Victimă).
Dacă faceți asta, veți fi folosiți exact ca o marfă – adică alții vor profita de reacțiile voastre emoționale pentru a-și atinge scopurile. În final, veți fi mereu agitați, frustrați și veți pierde. Exemplu: Într-un scandal public, unii vă vor face să credeți că trebuie să „apărați” pe cineva, dar, în realitate, doar vă consumă energia, iar alții câștigă de fapt.
2. Evitați bias-urile cognitive.
Creierul nostru ne păcălește să credem ceea ce vrem să credem, nu ceea ce este real. Exemplu: Dacă un profesor a greșit o dată, nu înseamnă că „toți profesorii sunt răi”. Dacă un copil s-a purtat urât, nu înseamnă că „toți copiii sunt needucați”. Gândirea generalizată este o capcană.
3. Analizați obiectiv orice situație.
Dacă nu o faceți, cei care controlează informația vă vor manipula și „tranzacționa” exact ca pe cartofi, folosindu-vă emoțiile pentru a vă direcționa unde vor ei. Exemplu: Un titlu de știre senzaționalist („Profesor pedepsit pe nedrept!” sau „Copii traumatizați de un profesor!”) vă face să reacționați emoțional, fără să verificați faptele reale. Astfel, deveniți o unealtă în jocul altora (sistemul, „băieții deștepți” etc).
„Gândește liber, altfel altcineva o va face în locul tău.” – Anonim
Tactiros,
Eu sunt mult mai radical cred într-un sens, aș desfința spectacolele cu tradiții și alte inepții care păstrează lumea în orbita unui trecut profund religios cu adevăruri, interpretații și explicații simple.
Dar nici nu aș înlocui cu moda teoriilor , care știm social funcționează bine pe anumite situații, dar nu sunt eficiente pentru alt context.
Problema simplă, avem copii care reacționează într-un anumit mod, deranjează modul de predare a adultului(așa comnist,tipic arhaic cum e) .
Părinții ar trebui să-și ducă copiii la specialiști, școala ar trebui să-i refere la unii, să detecteze greutățile de învățare sau adaptare.
Iar învățătorii și programa pedagogice un must ar trebui înțelese și actualizate pe linia învățăturilor din Dunedin Study, cel mai amplu validat adică a științei comportamentului și dezvoltării umane.
Dacă nu următoarea generație care va cânta Steaua Sus Răsare va intra în război cu generația care cântă Fasil.
Bon, Professeur Chat Gpt Hologramatic va prelua provocarea educației următoarei generații.
https://www.youtube.com/watch?v=0r5eu-PJNY4
Lăsați stimate domn /doamnă! După limbaj și alte chestiuni exprimate (noțiuni și teorii ce sună bine, cărora le lipsește exemplul!/exemplele practice) îmi vine să cred că fie sunteți coleg/a, consilier scolar sau de la CJRAE (tot în clădirea roz de pe Bălcescu, cu câte 4 – 5 prin birouri cu scaune ortopedice, cu pază la ușă?! – pe când efectiv – oră de oră în școlii, ca sprijin real, nu numai cu 50% spor la salar).
Trebuie, trebuie, trebuie …..trebuie…Așa este -trebuie!
Scoateti zaharul si telefoanele(tik tok, youtube) si isi vor reveni…asta daca doresc respectivii parinti sau vreau doar „liniste” acasa…
Un cadru didactic nu se afla in treaba, are experienta, se lupta pentru copiii dumneavoastra, doamna nu este o ignoranta. Copiii nu respecta invatatorul deoarece nu au fost invatati. E pacat ca nu mai exista recunostinta, gresiti mamicilor. Doamna invatatoare are un copil exemplu, ar trebui sa invatati. Si eu am gresit din lipsa de experienta, dar un cadru didactic, in general are dreptate. Educatia nu se face cu circ.
Eu văd aici cel puțin un copil cu probleme comportamentale( cum sunt tot mai mulți), dobândite în urma jocurilor excesive pe calculator, niște părinți care nu se implică, scapă de ei lăsându- i să se joace mult pe jocuri, apoi îi trimit la școală, pretinzând învățătoarei să- i scoată genii, o învățătoare depășită de situație, care probabil și- a expus problema clasei în sala profesorală, iar colegele, din prea multă deontologie profesională, au trădat- o. Apoi, când a cerut ajutorul conducerii școlii, s- a lovit de un zid, probabil familia cu pricina este ” de vază” în oraș. Mai mult, au întors totul împotriva învățătoarei, în loc să lămurească familiile să- și educe copiii. Colectivul clasei suferă din aceste pricini, ceilalți copii asistă la comportamentele nepotrivite ale rebelilor, iar ceilalți părinți nu reacționează( oare)?
În plus, degeaba cereți ajutorul CJRAE, ei au sarcina să demonstreze că au integrat cât mai mulți, pe pielea voastră. Și din birourile confortabile, e ușor să faci observații și să trasezi sarcini. Și dacă i- a filmat pe copii, ce? A făcut publice filmele? Învățătoarea are dreptul și obligația să identifice situațiile existente în clasă.
Ne așteaptă vremuri bune în învațământ!