La Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a semnat contractul de lucrări (faza a 2-a: Sala A, Sala B şi hol plus dotări) pentru modernizarea clădirii fostului cinematograf Dacia și transformarea ei într-un centru cultural multifuncțional.
Lucrările care costă 4.762.907 lei vor fi realizate de asocierea SC Romco System SRL – SC Audiotech Multimedia Group SRL din București, care a câștigat licitația și etapele de contestații în dauna SC Imobil Dan SRL Bistrița, care a realizat faza 1 a lucrărilor cu circa 1 milion de lei.
Din partea CJ contractul a fost semnat, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat președintele și vicepreședintele CJ, Emil Radu Moldovan respectiv Dorin Popescu, de administratorul public al județului, Florin Moldovan.
”După lupte seculare unul dintre proiectele noastre de suflet, centrul multicultural în fostul Cinema Dacia, are un constructor. În urma mai multor contestații, evaluări și reevaluări, a fost desemnat câștigătoare asocierea SC Romco System – SC Audiotech, firme care au expertiză în astfel de construcții. Această asocierea a fost de altfel desemnată câștigătoare de la început. Sper ca în cel mai scurt timp să fie organizat șantierul și să înceapă lucrul. Valoarea lucrărilor, inclusiv TVA, este undeva în jurul a 1 milion de euro. Cea mai mare parte din acest milion de euro reprezintă dotările. Contractul este pe 12 luni, dar am înțeles că un cinematograf cu 7 săli în Pitești a fost făcut în cinci luni”, a declarat președintele CJ Emil Radu Moldovan.
El a adăugat că unul dintre lucrurile care lipsesc municipiului Bistrița, dar și județului, este o sală de cinema modernă, unde să se poată viziona în condiții civilizate, la o calitate foarte bună, un film: ”Mulți bistrițeni merg la Cluj sau Mureș, în mallurile de acolo, pentru a vedea în condiții civilizate un film. Avem asigurată finanțarea pentru acest proiect, care va fi rebugetat la anul. Sper ca într-un termen rezonabil să fie finalizată această investiție”.
Reprezentantul constructorului a precizat că, în mod normal, noul centru va fi dat în funcțiune în vara anului viitor. Ultima lucrare de acest fel a celor două firme este Cinema Trivale din Pitești, cu 7 săli de cinema.
Se vor face lucrări la sala de cinematograf, camera de proiecții și zona de hol (cafenea, casă de bilete, garderobă) și modificarea sălii de spectacole, pe 1955,43 mp. Investiția realizată se va limita la: demolarea pereților de compartimentare și a tavanelor, realizarea de pereți noi de compartimentare și tavan, refacerea instalațiilor electrice și de încălzire, instalații sanitare, refacerea finisajelor, desfacerea finisajelor în sala de cinema și a scenei aferente, extinderea scenei cu 1,1 m și realizarea unor gradene pentru vizibilitate mai bună, instalații de luminat, de semnalizare, de detecție în caz de incendiu, de climatizare, placaje de piatră naturală în zonele de acces, realizarea unui spațiu tehnic peste centrala termică, termoizolații, dotarea cu tehnologie modernă (proiector 2D/3D), sistem de sunet), instalații de sunet și lumini, rampă de acces. Se va face extinderea scenei din sala de spectacole cu 3,75 m și înălțarea ei cu 0,3 m, realizarea unui balcon în sala de spectacole.
Amenajarea centrului cultural multifuncţional în clădirea construită în a doua jumătate a anilor 70, unde a fost Cinema Dacia, presupune transformarea sălii A de proiecţii în sală de spectacole prin mărirea scenei existente, a sălii B în sală de cinema 3D, a sălii C în sală de repetiţii, realizarea unor vestiare pentru artişti, a unui corp de legătură cu scena, a unei scări de acces la etaj, unde vor fi birouri. În viitorul centru se va muta şi Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură. Accesul publicului spectator se va realiza din Bd. Decebal, printr-un portic în holul de primire. Aici va fi casa de bilete, zonă de unde se va face accesul în foaier sau în viitoarea cafenea, unde se poate ajunge şi din exterior atunci când nu sunt programate spectacole. Pentru funcţionarea noului centru cultural se va crea un acces şi din Aleea Trandafirilor, care va deservi angajaţii şi artiştii.
Pentru sălile A şi C, Consiliul Judeţean şi RADEF au semnat un contract de comodat pe 20 de ani, în vederea construirii centrului cultural multifuncţional. Ulterior, CJ a preluat de la RADEF, în folosinţă gratuită, sala B, neutilizată de multă vreme, aceasta urmând să rămână sală de cinema.
Astia nu sunt in stare sa mai construiasca ceva nou ci mai degraba sa strice lucruri facute de altii. In special de cand a venit chelnerul Raducu la CJ, s-a pus pe improvizatii. A inceput cu mutarea Bibliotecii judetene in cladirea fostei filiale a BNR desi se stia ca spatiul de acolo este insuficient, iar acum se construieste acolo o improvizatie de anexa inghesuita langa vechea cladire. Apoi,in cazul extensiei Universitatii Tehnice, in loc sa se straduiasca sa construiasca la Bistrita un campus modern prevazut cu toate cele necesare, i-a destinat cladirea vechiului tribunal care necesita o ampla reabilitare si in plus ramane tot o improvizatie care nu rezolva decat partial nevoile invatamnatului superior tehnic. In cazul Cinema DACIA, cu toate ca la Bistrita lipseste de multa vreme un cinematograf modern, se lucreaza de zor la transformarea salii mari in sala de spectacole, un fel de camin cultural pentru spectacole folclorice. Este adevarat ca ca sala B de la cinema Dacia, e prevazuta sa ramana cu destinatia de cinematograf, numai ca pentru un oras ca Bistrita poate fi prea putin.
Intr-adevar,Cinema Dacia trebuia sa ramana in totalitate cu functia de cinematograf, mai ales ca in Bistrita nu exista un Mall. Pentru o sala de spectacole, era mult mai bine sa fi fost renovata sala Omnia de pe Bulevardul Republicii (fostul cinema 23 August). Aici ar putea fi construita in prelungirea salii, o caldire anexa pentru scena prevazuta cu toate dependintele necesare (inclusiv o fosa pentru orchestra),iar turnul scenei, pentru a se integra in arhitectura zonei zona, putea fi imaginat astfel incat sa imite un bastion din sistemul de aparare al vechii cetati a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii Omnia, ar putea fi amenajat un foaier prevazut si cu spatii pentru garderoba. In plus,avand in vedere apropierea salii OMNIA de centru ar putea sa se renunte si la „Tiganiada lui Cretu” sau „Cortul de Cultura” din Piata Centrala.
Lupte seculare care au durat cativa ani 🙂
Eo zic s-o lase Radu balta, sa nu mai faca nimic, ca la bistriteni asa le place, asa i-a obisnuit PDL si Liviu Rusu, sa nu se intample nimic, iar acum ca se construieste nu stiu cum sa reactioneze si arunca cu noroi.