Actualitate

„Povila de Bârgău”, o poveste de succes deocamdată în faşă

Povila de Bârgău. E magiunul pe care îl promovează o asociaţie a femeilor întreprinzătoare din Bistriţa-Năsăud. E făcut 100% din prune, fiert în cazan de cupru, precum celebra pălincă de Bistriţa-Năsăud, şi fără pic de zahăr. Ca să-i convingă pe oameni să le încerce, ele au adus primele mostre, la Bistriţa, la un târg de produse tradiţionale.

Dacă nu sunteţi de pe Valea Bârgăului, poate că „povilă” nu vă spune nimic. Aflaţi însă că este un magiun făcut de femeile din zonă din prune, în cazan de cupru şi fără zahăr adăugat, ceea ce înseamnă că e mai sănătos decât orice alt gem rafinat. La Târgul producătorilor bistriţeni, aflat la prima ediţie, „Povila de Bârgău” a stat la loc de cinste, alături de alte bunătăţi făcute de Adriana Tăut de la Asociaţia Pro Familia. 

Preşedinta organizaţiei, Doina Monda, a spus că foarte multă lume face povilă.

„Multă lume face magiunul acesta acasă, dar ce vrem noi să facem este să-l promovăm şi să obţinem pentru el, dar şi pentru alte produse, aprobări pentru a fi recunoscute ca produse tradiţionale. Sunt, din păcate, o mulţime de produse tradiţionale româneşti de care nu a auzit prea multă lume. Cea mai de succes descoperire a noastră este povila de Bârgău. Este un magiun din prune fără zahăr adăugat, făcută în ceaun din cupru, ceea ce îi dă un gust deosebit”, a spus Doina Monda.

Şi nu este singurul produs tradiţional care merită atenţia noastră. Tot la Târgul producătorilor bistriţeni, organizaţia condusă de Doina Monda a mai adus dulceaţă de salcâm şi din trandafiri, sirop de trandafiri, dar şi un compot din răbarbăr, foarte bogat în vitamina C. Toate acestea vor fi promovate în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene.

„Prin acest proiect, noi vom înfiinţa o întreprindere socială, dar, deocamdată, cred că femeile nu au foarte multă încredere, aşteaptă să vadă dacă se încadrează sau nu în grupul ţintă. Dacă nu se încadrează, noi putem să le ajutăm să-şi facă un PFA. Există foarte multe posibilităţi , dar femeile de la ţară trebuie să înţeleagă că trebuie să aibă încredere în ele, să vină cu soluţii, cu idei şi să reuşim să obţinem cât mai multe aprobări pentru aceste produse tradiţionale pe care dorim să le promovăm. În 8 septembrie, mergem la Beclean la o manifestare similară, Bursa tradiţiilor şi meşteşugurilor, organizată de AJOFM. Va fi şi o caravană a produselor de economie socială şi vom merge şi la Cluj în perioada 1-2 octombrie. Deci lucrurile încep să se mişte, aşa încât tot ce aşteptăm de la femeile din mediul rural este să vină cu toată deschiderea spre noi şi să vrea să muncească”, a spus Doina Monda.

În opinia sa, principala rezervă a femeilor de la ţară este legată de asociere, dar acest obstacol va trebui depăşit fiindcă este greu de crezut că cineva va reuşi de unul singur într-o piaţă în care „competitivitatea” este cuvântul de ordine.

„Este absolut necesară asocierea, dar aici avem probleme. Nu-i nimic, vom urma politica paşilor mărunţi şi vom încerca să schimbăm această situaţie. Printre cei care au vizitat standul nostru au fost şi străini care au vrut să ştie mai multe despre aceste produse şi de unde pot cumpăra”, a spus Doina Monda.

La rândul ei, Adriana Tăut a explicat că proiectul în sine vine în ajutorul femeilor de la ţară, multe dintre ele neavând niciun venit.

„Din cauza faptului că femeile nu au propriul venit, echilibrul familial suferă. Femeile oricum pun conserve pe iarnă şi ar putea face în plus povilă şi alte dulceţuri. Am discutat cu multe şi aşteaptă să le dăm startul. Noi sperăm ca anul viitor, cel târziu pe vremea asta, să avem deja branduite câteva produse. Avem în proiect şi promovarea online şi chiar ne-am gândit şi la un mic magazin cu produse tradiţionale”, a spus Adriana Tăut.

În prezent, organizaţia are în „lucru” circa 30 de produse pe care doreşte să le promoveze. Toate sunt naturale, făcute în casă, dar totodată frumos ambalate, ceea ce înseamnă că nu e nevoie decât de puţină grijă pentru detalii pentru ca să ni se atragă atenţia.

Cristiana Sabău

  

2 comentarii

  • Ca sa ne ajutati sa le ajutam pe aceste minunate doamne, va rugam sa ne spuneti exact de unde putem cumpara aceste bunatati?

  • Din pacate, nu se comercializeaza inca aceste produse. Din ce am inteles de la ele, abia anul viitor vor intra pe productie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.