Actualitate Recomandări

Centru de consiliere ”self-service” la AJOFM

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud, în calitate de partener al proiectului cu finanțare europeană ”SPUNE – SPO 82/2020, Servicii Publice Unitare, Necesare și Eficiente”, implementat de AJOFM Timiş, în parteneriat cu AJOFM Arad, AJOFM Caraş-Severin, fundaţia Aequilibrium, Siveco România şi Media One, a organizat la sediul instituţiei seminarii de instruire pentru folosirea portalului SPUNE-SPO de către angajaţii Serviciului Public de Ocupare (SPO) din Bistriţa-Năsăud.

Compania SIVECO a elaborat  şi a implementat în cadrul proiectului un sistem informatic de tip portal web, www.spunespo.ro,, gândit să fie util atât angajaţilor serviciului public de ocupare cât şi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă (şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi), informează instituția condusă de Otilia Râpan.

Portalul spunespo.ro constituie o noutate în cadrul serviciilor de orientare şi consiliere profesionala furnizate de către AJOFM Bistriţa-Năsăud, deoarece permite elaborarea unui video – CV şi a unui video – interviu de tip “self-service”.

Portalul spunespo.ro pune la dispoziţie un serviciu de consiliere, privind stabilirea Scorului Personal de Angajabilitate, care măreşte şansele de integrare pe piaţa muncii. Fiecare persoană îşi poate afla scorul după ce parcurge patru paşi cheie pe portalul spunespo.ro.

1 spune spo ajofm sep 15Primul pas este crearea CV-ului, care trebuie realizat într-un stil cât mai simplu de urmărit, pentru a evidenţia cu uşurinţă punctele forte şi competentele fiecărei 2 spune spo ajofm 15persoane. Urmează etapa în care persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot să se autoevalueze, astfel oferind angajatorilor un rezumat despre abilităţile, competenţele şi tipul lor de personalitate. În această fază candidaţii pot opta de asemenea, pentru o serie de cursuri de formare profesională oferite de AJOFM Bistriţa-Năsăud. Cel de-al treilea pas presupune interviul virtual. Instrumentul video – interviu on-line transpune experienţa interviului într-un test cu interacţiune directă pe fiecare răspuns, pentru a spori autoevaluarea şi perfecţionarea candidatului. Ajungem astfel la pasul în care utilizatorul regăseşte lista posturilor vacante care corespund cerinţelor şi pregătirii sale. Candidatul poate aplica pentru aceste locuri disponibile printr-o scrisoare de intenţie în care integrează elementele şi experienţa acumulate în etapele anterioare.

Parcurgerea acestor patru paşi duce la obţinerea unui Scor Personal de Angajabilitate, ceea ce înseamnă şanse mai mari de a obţine locul de muncă potrivit. La sfârşit, persoana aflată în căutarea unui loc de muncă şi-a creat o imagine pozitivă în calitate de potenţial angajat şi este mult mai pregatită pentru a aplica la un post disponibil; aceasta va lăsa cu siguranţă o impresie pozitivă datorită tuturor competenţelor evidenţiate pe parcursul celor 4 paşi ai definitivării Scorului de Angajabilitate.

Principalele provocări: modernizarea şi standardizarea procesului de consiliere al SPO; automatizarea instumentelor de consiliere specifice clienţilor SPO; creşterea vizibilităţii serviciilor de consiliere oferite de SPO;

Proiectul SPUNE SPO va îmbunătăţi serviciile de consiliere de tip “self service” menite să crească numărul angajărilor în rândul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Prin intermediul proiectului, la sediul AJOFM Bistriţa-Năsăud  au fost amenajate un Centru de consiliere “self service” pentru şomeri şi o sală pentru consiliere de grup / consultanţă antreprenorială pentru şomeri. Aceste spaţii au fost amenajate, cablate, mobilate şi dotate cu echipamente IT necesare desfăşurării activităţilor.

Deocamdată, portalul spunespo.ro funcţionează doar intern în Centrul de consiliere amenajat prin proiect din cadrul AJOFM Bistriţa-Năsăud şi în Centrele de consiliere din celelalte trei agenţii de ocupare din judeţele Arad, Caraş – Severin şi Timiş în care se implementează proiectul. Platforma on-line dezvoltată prin proiect se află în faza de testare, urmând ca, la finalizarea proiectului să devină funcţională şi să poată fi accesată de către toate persoanele interesate.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.