Un tren de marfă s-a ciocnit miercuri dimineaţa de o drezină la intrarea într-un tunel din localitatea Gledin, două persoane din drezină fiind grav rănite şi 14 rănite uşor.
Primarul comunei Monor, Ioan Cira, a declarat că accidentul s-a petrecut la intrarea într-un tunel din apropiere de satul Gledin şi că două persoane dintre cele care erau în drezină sunt grav rănite.
Potrivit sursei citate, accidentul s-a petrecut la intrarea în tunelul dintre Râpa de Jos şi Monor – Gledin care are 930 de metri.
Persoanele aflate în drezină erau electricieni care lucrau la calea ferată. Pentru preluarea răniţilor a fost chemat un elicopter SMURD.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, a precizat că pentru acest accident au fost mobilizate toate echipajele ISU, SMURD şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi că a fost solicitat sprijin şi din partea ISU Mureş. El a precizat că zona respectivă este una accidentată, în care accesul este dificil, iar autospecialele nu pot ajunge acolo, astfel că echipele de intervenţie sunt nevoie să meargă pe jos până la locul în care s-a petrecut accidentul.
”Din cauza amplorii evenimentului şi a numărului mare de victime, a fost pus în aplicare planul roşu de intervenţie stabilit pentru judeţul Bistriţa – Năsăud. În cel mai scurt timp, la locul indicat, s-au deplasat două echipaje de descarcerare, două echipaje de terapie intensivă mobilă SMURD (TIM), un echipaj de prim ajutor SMURD (EPA) şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă (APIC) din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, împreună cu 6 ambulanţe aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, un echipaj al jandarmilor bistriţeni care a asigurat zona şi 7 echipaje de poliţie din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud şi Poliţia Transporturi Feroviare. Salvatorii bistriţeni au fost sprijiniţi de către forţe şi mijloace din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş care au intervenit cu două autospeciale de transport persoane victime multiple (ATPVM), un echipaj de terapie intensivă mobilă SMURD (TIM), două echipaje prim ajutor SMURD (EPA), două autospeciale de descarcerare, o autospecială suport logistic şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă (APIC) şi un echipaj tip C aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mureş”, informează ISU.
ACTUALIZARE Trenul de marfă şi drezina circulau pe aceeaşi linie, iar la intrarea într-un tunel din apropierea satului Gledin drezina, având o viteză mai mare, a lovit din spate granitura feroviară.
Primarul comunei Monor, Ioan Cira, a declarat că accidentul s-a petrecut într-o curbă. “Trenul de marfă nu putea urca dealul fiindcă are multe vagoane, se oprise. Între timp, au dat drumul şi gară şi drezinei care a pornit pe calea ferată în spatele trenului, crezând că acesta s-a distanţat. Fiind curbă, cei din drezină nu au văzut trenul care aproape că stătea pe loc neputând urca dealul, şi l-au lovit din spate. E o curbă fără vizibilitate. Aşa s-a întâmplat accidentul”, a spus Ioan Cira.
ACTUALIZARE 2 Purtătorul de cuvânt al ISU, Marius Rus, a declarat că mai multe echipaje SMURD şi ale Ambulanţei transportă răniţii la spitale din Bistriţa şi Mureş în funcţie de gravitatea rănilor suferite.
Potrivit primarului din Monor, trenul de marfă şi-a continuat drumul, dar linia ferată pe care s-a petrecut accidentul, Deda – Dej, este blocată de drezina care a sărit de pe şine. El nu a putut spune dacă sunt alte trenuri a căror circulaţie să fie afectată.
“Trenul de marfă şi-a continuat drumul, dar drezina e sărită de pe şine, iar calea ferată blocată. E o drezină mare”, a spus Cira.
Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat că circulaţia feroviară pe relaţia Deda – Dej este închisă în urma accidentului feroviar produs între staţiile Monor şi Râpa din Bistriţa-Năsăud, unde o drezină pantograf s-a ciocnit cu un tren de marfă care era oprit la intrarea într-un tunel.
Surse din cadrul CRF au declarat că, prin zona în care s-a petrecut accidentul, următorul tren ar trebui să treacă în jurul orei 14.00.
Conform surselor citate, este nevoie de un utilaj pentru ridicarea drezinei de pe şine, iar în cazul în care linia ferată a fost avariată în urma accidentului, aceasta trebuie remediată.
ACTUALIZARE 3 Potrivit primarului din Monor, locul în care s-a petrecut accidentul e la doi kilometri de şosea. „Salvatorii au intrat însă cu maşinile pe păşuni, la circa 800 de metri de locul unde s-a petrecut accidentul. Ducem răniţii cu targa, poliţişti, jandarmi, de la ISU, localnici”, a spus Cira.
”Ultimii 800 de m din itinerariul de deplasare au fost impracticabili autospecialelor de intervenţie, pompierii militari, paramedicii şi echipajele medicale fiind nevoiţi să se deplaseze pe jos, cu tărgi şi accesoriile necesare din dotare, pentru a ajunge cât mai rapid la victime. După o evaluare preliminară a stării victimelor de către echipajele medicale, pompierii militari care încadrează autospecialele de descarcerare şi paramedicii au extras victimele, pe rând, în vederea transportării acestora în punctul de triaj amplasat în apropierea căii de acces” – Marius Rus.
ACTUALIZARE 4 ISU Bistriţa a anunţat că în total sunt 16 răniţi: ”Două dintre persoanele asistate medical sunt de cod verde. 8 persoane au fost transportate la Bistriţa şi 8 la Mureş”. ”Conducătorul drezinei şi încă un muncitor care iniţial a spus că nu are nimic au anunţat echipajele de urgenţă că au nevoie de ajutor şi au fost transportaţi şi ei la spitale”, a precizat Rus. Potrivit acestuia, unul dintre răniţi este în stare foarte gravă, fiind transportat cu ambulanţa de terape intensivă la Târgu Mureş.
”După constituirea celui de-al doilea punct de colectare, s-a efectuat triajul final, în urma căruia au mai apărut două victime conştiente şi fără leziuni, care plecaseră de la locul accidentului fără să anunţe. În urma triajului, s-a hotărât trimiterea către Unitatea de Primire Urgenţă Bistriţa a unui număr de 8 victime, toate prezentând leziuni care nu le pot pune viaţa în pericol, celelalte 8 victime, dintre care una în stare gravă, fiind transportate la Unităţile de Primire Urgenţe din municipiul Târgu Mureş” – Marius Rus.
ACTUALIZARE 5 Şeful SMURD Mureş, medicul Cristian Boeriu, a declarat pentru Mediafax că bărbatul în stare mai gravă a suferit un traumatism cranio-facial şi este posibil să aibă o leziune intracraniană, în timp ce celelalte şapte persoane trimise în Mureş au leziuni care necesită asistenţă medicală imediată, dar viaţa lor nu este pusă în pericol. ”Bărbatul în stare mai gravă a fost preluat de o ambulanţă de terapie intensivă, iar celelalte şapte vor fi aduse în Mureş cu două autospeciale de transport multiplu de la pompieri”, a spus Boeriu. El a precizat că bărbatului în stare mai gravă i s-a făcut o anestezie generală şi a fost intubat, fiind indusă starea de inconştienţă.
Boeriu a explicat că, în total, la spitale din Bistriţa-Năsăud vor ajunge opt persoane care au leziuni mai uşoare. ”Iniţial, s-a crezut că sunt 15 persoane implicate în accident, dar între timp a mai apărut una, care a venit pe propriile picioare, nu are leziuni, dar având în vedere natura accidentului va fi şi aceasta transportată la spital la Bistriţa”, a spus Boeriu, adăugând că persoana respectivă acuză dureri la picioare. Potrivit sursei citate, persoanele rănite în accident au leziuni la membre, torace şi bazin.
ACTUALIZARE 6 La ora 16:02 a fost redeschisă circulaţia feroviară între staţiile CFR Monor – Râpa, drezina implicată în accident fiind tractată în staţia CFR Monor. Nu s-au înregistrat întârzieri de trenuri.
Cercetările continuă sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa.
ACTUALIZARE 7 Joi 17 octombrie – Circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii bune pe ruta Deda- Dej, inclusiv pe raza comunei Monor unde s-a petrecut accidentul.
Adaugă comentariu