Primarul Ovidiu Creţu a susţinut o conferinţă de presă alături de ES Reinhart Guib, Episcopul Bisericii Evanghelice CA, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, viceconsulul Germaniei la Sibiu, Hans Schebesch, şi viceprimarul oraşului Wiehl (Germania).
”Comemorăm 70 de ani de la exodul saşilor. A fost un episod trist din viaţa comunităţii germane din România, în special din Bistriţa şi zona adiacentă, un episod trist pentru populaţia municipiului. Marcăm evenimentul spre aducere aminte. Sunt încă supravieţuitori ai acestui exod, chiar dacă n-au cunoscut foarte bine ce se întâmplă, chiar pe drum s-au născut unii dintre ei, cum este cazul domnului Franchy. Dedicăm în special aceste evenimente saşilor veniţi la Bistriţa din Germania şi Austria, circa 150. A fost vineri o vizită la Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”, care funcţionează în clădirea fostului Gimnaziu Evanghelic, s-au vizitat şi expoziţii. Bistriţa este unul dintre oraşele norocoase din Transilvania, a avut o comunitate săsească importantă care ne-a lăsat moştenire o civilizaţie şi un stil de viaţă în raport cu Europa”, a spus primarul Ovidiu Creţu.
El a adăugat că ”înfrăţirea cu Wels (Austria) se face prin intermediul asociaţiilor saşilor şi se datorează faptului că drumului exodului din 1944 s-a terminat în zona respectivă. Oamenii din zona Wels au avut o primire bună pentru miile de emigranţi care plecaseră din calea armatelor sovietice. Suntem recunoscători oraşului Wels pentru cumsecădenia şi bunătatea cu care au primit nişte bistriţeni”.
Creţu a menţionat că piaţa unde va fi dezvelit monumentul ”Exodul saşilor” se va numi Piaţa Dominicană deoarece ”este un lucru firesc având în vedere că acolo a fost Mănăstirea Dominicană”. ”Unele străzi din Bistriţa şi-au schimbat de trei-patru ori denumirea de-a lungul timpului, mai ales în timpul regimului dictatorial. E dificil de schimbat denumirea unei străzi pentru a-i da un nume istoric, toată lumea trebuie să-şi schimbe documentele”.
Hans Franchy a menţionat că saşii revin cu plăcere la Bistriţa deoarece nu sunt primiţi ca oaspeţi, ci ca bistriţeni. ”Premierul Ponta a vorbit despre relaţia dintre municipalitate şi comunitatea săsească. Este un model de înţelegere între etnii, nu este peste tot la fel. Nu dorim să se uite istoria noastră. Facem parte din istoria Europei”.
El a precizat că monumentul comandat şi plătit de Asociaţia Saşilor şi donat comunităţii a costat 29.000 de euro.
”Accept această donaţie în numele cetăţenilor, care se vor bucura să aibă un monument frumos, într-o nouă zonă europeană”, a spus Ovidiu Creţu, care a adăugat că vor fi realizate manuale despre istoria Bistriţei şi pentru licee, fiind însă nevoie şi de implicarea Ministerului Educaţiei, care să prindă în programă şi cursuri de istorie locală.
Duminică la ora 10.00, în Biserica Evanghelică va avea loc o slujbă ”de comemorare şi de credinţă” la care predica va fi susţinută de Episcopul Reinhart Guib.
Biserica Evanghelică CA a pregătit expoziţia ”Credinţă şi comemorare”, ce poate fi vizitată până duminică. Anul acesta, în cele opt ”staţii”, din Transilvania prin Ungaria spre Austria şi Germania, pe drumul reconstituit al convoiului din 1944, vor avea loc slujbe şi va fi prezentată expoziţia itinerantă. Următoarea staţie este Budapesta.”Este un pelerinaj pentru dreptate şi pace. Bistriţa este a treia staţie, după Sibiu şi Reghin. Comemorăm credinţa, tradiţiile, dragostea faţă de aceste locuri. Comunitatea a făcut ca Bistriţa să rămână un oraş-emblemă”, a precizat ES Reinhart Guib.
În aceste zile poate fi vizitată la ”Casa cu lei” şi expoziţia documentară a Asociaţiei Saşilor Transilvăneni, intitulată ”Pornirea spre necunoscut. Evacuarea saşilor din Transilvania de Nord 1944”.
Adaugă comentariu