Actualitate

1,7 milioane de lei în plus la buget după majorarea impozitelor

Conform propunerii primarului Ovidiu Creţu, vor fi majorate cu 10% taxele şi impozitele locale pentru persoanele fizice şi juridice doar în cazul clădirilor şi terenurilor, pentru mijloacele de transport ultima indexare fiind adoptată în anul 2010. Municipalitatea estimează o creştere de 1,5 milioane lei din impozite pe clădiri şi de aproape 200.000 de lei din impozitul pe terenuri.

Având în vedere nivelurile nemajorate ale impozitelor şi taxelor locale stabilite pentru anii 2010, 2011 şi 2012, pentru anul 2013 primarul Ovidiu Creţu propune majorarea cu 10 % a impozitelor şi taxelor locale aferente anului 2012, atât pentru persoane fizice cât şi pentru cele juridice, doar în cazul clădirilor şi terenurilor, pentru mijloacele de transport ultima indexare fiind adoptată în anul 2010.

Proiectul se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de joi.

În cazul impozitului pe clădiri (persoane fizice), pentru un metru pătrat locuinţă-apartament (suprafaţă utilă) în anul 2013 se va plăti un impozit estimativ de 2,03 lei/mp, faţă de 1,84 lei/mp în anul 2012.

După aplicarea cotelor propuse, în baza declaraţiilor de impunere a persoanelor fizice şi juridice (un număr de 41.000 persoane fizice şi 2.452 persoane juridice plătitoare de impozit pe clădiri), pentru anul 2013 se estimează o creştere a veniturilor la bugetul local, din impozitele pe clădiri persoane fizice şi juridice, de 1.514.000 lei.

Pentru anul 2013, executivul propune creşterea cu 10% pentru impozitul pe teren, intravilan şi extravilan, şi a taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi a autorizaţiilor în domeniul construcţiilor. Impozitul pe mijloacele de transport, taxele pentru eliberarea autorizaţiilor de orice fel, cu excepţia celor din domeniul construcţiilor, taxele de utilizare a locurilor publice, atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice, pentru anul 2013, vor rămâne la nivelul anului 2012, în baza propunerilor şefilor de compartimente cu atribuţii în administrarea acestor taxe. Se estimează o creştere a veniturilor bugetului local de 198.000 lei lei.

Pentru anul 2013 executivul propune şi acordarea unor facilităţi fiscale, respectiv acordarea unei bonificaţii de 10% pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren şi a impozitului pe mijloacele de transport datorate pentru întregul an de către persoanele fizice şi juridice, până la data de 31 martie a anului fiscal şi anularea creanţelor fiscale restante aflate în sold la data de 31 decembrie 2012 mai mici de 40 de lei.

În concluzie, prin aplicarea noilor reglementări privind impozitele şi taxele locale, pentru anul viitor se estimează o creştere a veniturilor fiscale (cu debit) ale bugetului local al municipiului Bistriţa cu suma de 1.712.000 lei de lei faţă de nivelul veniturilor anului 2012.

Şi taxele speciale vor creşte cu 5 până la 10%.

Guvernul a avizat săptămâna trecută majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor cu 16,05%. Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare.

4 comentarii

  • aşa va fi prieteni ! şi mai adaug ca aveşti bani vor ,,zbura ,, doar dus catre Gloria sugativa . de ce credeţi ca a marit dl. primar taxele aşa…….de doru leli . bani sint cu dedicaţie ! ca intotdeauna. traiasca comunismul , şi a lui conducatori in veci-vecilor , amin . de aştia nu ne mai scapam niciodata. cel puţin eu la virsta mea . voi poate mai aveţi o mica şansa.

    • raule…..de ce tot dai tu cu comunistii????? daca ar fi comunisti adevarati nu am fi ajuns aici!!!!…astia’s corcituri….ce stiu doar sa ridice coada …sa se’mbarlige …pentru ….10 euro in plus la averea personala!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.