Recomandări Social

2019, Anul omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari

2019 a fost proclamat An omagial al satului românesc – al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari în Patriarhia Română, dar şi An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.

„Omagierea satului românesc și a contribuției sale majore la devenirea istorică a poporului român este o necesitate și o demnitate. Este necesară o mai intensă solidaritate între parohiile urbane și cele rurale și mai multă cooperare cu autoritățile locale, regionale şi centrale, pentru a susţine şi ameliora viaţa satelor”, a atras atenția Patriarhul României, Preafericitul Daniel.

Comemorarea traducătorilor de cărți bisericești este un omagiu adus pentru „personalitățile-reper ale culturii teologice românești, care, prin ostenelile lor cărturărești, au contribuit la luminarea credincioșilor prin cultură și la trezirea conștiinței românești”.

Între aceștia Patriarhia Română îi omagiază în 2019 pe Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu. Patriarhul Nicodim a păstorit Biserica Ortodoxă Română în vremuri tulburi şi grele, cu mare responsabilitate, mult curaj şi jertfelnicie. Vrednicul de pomenire a tradus şi tipărit Sfânta Scriptură şi o mulţime de cărţi duhovniceşti.

Patriarhul Iustin a dăruit culturii teologice lucrări fundamentale, precum şi o nouă ediție sinodală a textului scripturistic (Noul Testament din 1979 şi Biblia sinodală din 1982), cărți de cult diortosite, traduceri patristice valoroase, noi manuale pentru învățământul teologic și a iniţiat colecțiile „Părinți și Scriitori Bisericești” şi „Arta creștină în România”.

Icoana cu Cina de la Emaus a fost aleasă ca reprezentativă pentru Anul omagial al satului românesc: „pentru că într-un sat, Emaus, la 12 km depărtare de Ierusalim (60 stadii) Mântuitorul Iisus Hristos s-a descoperit ucenicilor Luca și Cleopa că este El, Cel răstignit și înviat din morți”.

Sursa: Basilica.ro , foto: arhivă

Etichete

8 comentarii

  • Hola mister ala care dezapezeste!!!! Sunt in unele zone 20 cm de zapada pe strazi…si urmeaza citeva zile cu =frozen=.hai gata la aer.cm..incepem cu primele poze pe 2019…

  • Ați greșit la alesul tabloului, deoarece după câte știu la Cina de la Emaus au participat doar trei persoane, nici măcar ceilalți 10 ucenici nu au fost prezenți, dar mai un întreg sobor de preoți și un mare grup al norodului. Tot așa s-a greșit și cu argumentarea declarării anului, ca ”2019, Anul omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari în Patriarhia Română, dar şi An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.”, iar despre scopul venirii pe pământ și jertfei Fiului lui Dumnezeu, a Domnului nostru Iisus Hristos nu amintiți nimic, nici măcar nu-I pomeniți numele. Ar trebui să vă mai întoarceți la Sfânta Scriptură, de unde puteți să vă împrospătați cunoștințele, de unde puteți afla care este voința Lui Dumnezeu, să mai schimbați, să adaptați la contemporaneitate conținutul, mesajul transmis prin Sfânta Liturghie reieșit din Cuvântul Tatălui nostru Ceresc, să ”traduceți” pe înțelesul enoriașilor, chiar și de la oraș, singurul Adevăr, valabil și după șase milenii, redat în Cartea Cărților cu lexicul folosit de societate în condițiile istorice din vremurile în care s-au petrecut acele evenimente. Să explicați unele noțiuni întrebuințate în timpul ”slujbei”, ca -sfânt, sfințenie, idol, porunci, lege, Tora, fariseu, profet…., pentru ca omul care pleacă acasă să rămână cu ceva din Sfânta Liturghie, să cunoască sensul iubirii oamenilor și Legea Iubirii lăsată nouă de către Iisus Hristos, care este chintesența celor 10 porunci, a ”oglinzii” în care trebuie să ne analizăm conștiința, pentru a evita să repetăm acele fapte rele, să le eliminăm din viața cotidiană, de fapt singura, aceea a iubirii Lui Dumnezeu și, mai ales a oamenilor, deoarece EL ne iubește pe toți deopotrivă, fără deosebire de personă, iar noi avem un Dumnezeu iubitor, de care nu trebuie să ne fie frică, ci să-l respectăm (după mine cuvântul FRICĂ = RESPECT, SLĂVIRE) și să ne manifestăm RECUNOȘTINȚA pentru toate DARURILE și BINECUVÂNTAREA cu care ne înconjoară și cu îndemnul, de 365 de ori întâlnit în Biblie, pentru fiecare zi din an: NU TE TEME, NU TE PĂRĂSESC, SUNT CU TINE!
    Anul omagierii satului …, de fapt al comunității, ar căpăta înțeles, prin explicarea mai pe îndelete a Sfintei Evanghelii, a Veștii celei Bune și nu prin strângerea relațiilor de subordonare a celor de la sat cu cele de la oraș, deoarece în fața Bunului Dumnezeu toate comunitățile sunt egal iubite. Sunt câteva propuneri, idei la care am ajuns, nu datorită vârstei ”gânditorului de la Hamangia”, ci datorită studierii temeinice a Cărții Cărților, studiu prin care am ajuns să cunosc Cuvântul, Voința lui Dumnezeu și am dobândit oarecum Credința și Speranța sigură a îmlinirii Promisiunii făcute de către Dumnezeu popoarelor, aceea a Izbăvirii, a dobândirii Vieții Veșnice. Îmi cer scuze, că am îndrăznit să fac eu un păcătos, un muritor de rând, aceste propuneri pentru un Program atât de bine întocmit de către oameni învățați, teologi, înalți prelați ai Bisericii. Să vă ajute Bunul Dumnezeu în demersul vostru!!!

    • CE BINE MA SIMT LLLLLIIIIBBBBBBBEEEEERRRRRR CA NU SUNT „POSEDAT” DE PREJUDECATI / IDEI IMPUSE !
      (Cred ca ai probleme mari chiar si cand stai pe veceu… )

    • Aurel, se vede clar și din numele sub care te ascunzi, că ești posedat de băutură. Când te vei trezi din beție, dacă te vei trezi vreodată, să te uiți în oglindă și atâtea palme să-ți administrezi, până vei înțelege ce ai citit. Dacă nici atunci nu reușești să înțelegi ce citești, să știi că nu ești liber, că ești doar un biet sclav al băuturii, pe care-l doare capul mereu. Și știi de ce? Ia încearcă să ghicești!

    • hiiiicccccccc…
      sunt asa de beat ca nu pot scrie ce au scris altii despre ceea ce gandesc…ADICA

      Ce inseamna libertate?

      – Sa fii liber inseamna sa gandesti singur, nu sa preiei ideile altora.

      – Sa fii liber inseamna sa iei singur decizii legate de tine, de viata ta si sa ti le asumi.

      – Sa fii liber inseamna sa renunti la tiparele negative de gandire ce te tin pe loc si sa le inlocuiesti cu unele noi, pozitive.

      – Sa fii liber inseamna sa te eliberezi de tot felul de frici, resentimente, vinovatie, ura si orice alt sentiment negativ.

      – Sa fii liber inseamna sa traiesti in totalitate in momentul prezent. Trecutul nu mai exista, viitorul e doar un vis. Tot ceea ce avem, singurul timp in care putem trai este cel prezent.

      – Sa fii liber inseamna sa te cunosti pe tine insuti, sa te respecti, sa te iubesti, sa te ierti, sa te accepti.

      – Sa fii liber inseamna sa-i respecti si sa-i accepti pe ceilalti asa cum sunt. Sa-i iubesti pentru ceea ce sunt fara a incerca sa-i schimbi.

      – Sa fii liber inseamna sa te poti detasa de problemele colective si sa traiesti propria viata.

      – Sa fii liber inseamna sa intelegi si sa crezi ca poti trai si simti altfel decat ai fost invatat sau ti s-a impus.

      – Sa fii liber inseamna sa renunti la prejudecati sau superstitii si sa apreciezi ceea ce ti se ofera.

      – Sa fii liber inseamna sa-ti dai voie sa visezi fara a crede ca e timp pierdut. Sa-ti dai voie sa gresesti, sa nu pretinzi perfectiunea. Sa-ti dai voie sa iubesti, sa-ti dai voie sa te joci.

      – Sa fii liber inseamna sa crezi in tine si in visele tale si sa permiti puterii tale creative sa iasa la suprafata.

      Adica.. eu nu cred in spiridusi!
      Tu?
      Ai trecut la nivelul superior de la zeii daci Zalmoxis, Gebeleizis, Bendis, Derzelas…la CARTEA CARTILOR …cum spui!

  • Ai înșirat o mie și una de motive pentru care poți să consideri că ești liber, unele chiar adevărate, dar numai pe jumătate, deoarece ceealaltă jumătate îți este intuită de Cel cu coadă, Dracul sau Satana, care a procedat la fel cu Adam și Eva, prin care i-a determinat să săvârșească primul păcat, acela al supunerii aceluia, deci să devină sclavul acestuia, să nu-l mai recunoască pe Dumnezeu drept Creator, deși acesta i-a lăsat omului dreptul la liber alegere, la LIBERTATE, să decidă cum crede el de cuviință. Dar nici acum nu vei înțelege ”noima” libertății, deoarece vrei să-ți folosești libertatea în detrimentul libertății celuilalt, aproapele tău. Susții că ”– Sa fii liber inseamna sa gandesti singur, nu sa preiei ideile altora.” Explică-mi tu te-ai născut cu ideile, cu noțiunile prin care-ți exprimi gândurile în relațiile cu alți oameni? Tot bagajul lexical, mai bogat sau mai sărac de care dispunem este preluat de la alții, de dinaintea noastră. Civilizația, cultura, ideile exprimate prin cuvinte s-au format prin acumularea cunoștințelor de către ”ceilalți” de dinaintea noastră. Dumnezeu ne-a înzestrat cu gândire, cu capacitatea de a ÎNVĂȚA, tocmai pentru a progresa în gândire, a ne folosi de cunoașterea acumulată de cei dinaintea noastră. Pentru aceasta a lăsat Poporului Său, o poruncă, ce sună astfel:
    ”5. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca bine să-ti fie și mulți ani să trăiești pe pământ.” apoi prin Unicul Său Fiu, transformat, pentru o perioadă de 33 de ani în Fiul Omului, să-i învețe pe oameni ce-i ADEVĂRUL, apoi cunoscând toate păcatele omenirii să le preia asupra lui și să plătească prin JERTFA SA, să suporte ”pedeapsa cuvenită”, fiind numai el capabil să suporte plata pentru a-i trece Tatălui supărarea pentru păcatele săvârșite de oameni, acela a nesupunerii voinței Sale, acela de a-i da Omului posibilitatea de a beneficia de VIAȚA VEȘNICĂ. de a reface prin aceasta comuniunea cu Tatăl Nostru, Creatorul Cerului, al Pământului, al Omului și al Întregului Univers, ca Omul să facă o întoarcere de 180 de grade, să fie cu fața la EL și nu cu spatele, cum era de la săvârșirea primului PĂCAT. IISUS HRISTOS le-a lăsat oamenilor o singură poruncă, lege, și anume LEGEA IUBIRII APROAPELUI !!! Eu nu fac altceva decât să aplic în viața de toate zilele această Poruncă, încercând să o fac înțeleasă și de către semenii mei, prin miloacele ce-mi stau la îndemână, să le întind o mână de ajutor, în cazul de față prin exprimarea opiniei mele cu ajutorul uneltei comunicării în spațiul virtual, respectiv prin comentariile pe FACEBOOK, și nu oblig pe nimeni să aprobe sau nu opinia mea. Aceasta este IDEEA mea despre LIBERTATE.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.