Actualitate

29 de medici noi la Spitalul Județean de Urgență. Câți bani vor fi investiți în sistemul de sănătate

29 de medici au fost încadrați la Spitalul Județean de Urgență Bistrița de la începutul anului 2018 și până în prezent. Ei au fost prezentați, alături de conducerea medicală și administrativă, într-o conferință de presă la Consiliul Județean. SJU Bistrița are în total 163 de medici.

”Noua salarizare din sistemul medical își arată roadele la mai puțin de un an de când s-a luat decizia. Visul meu de a veni specialiști odată cu crearea condițiilor e îndeplinit. Sunt medici cu o perspectivă foarte bună, care au absolvit studiile în centrele universitare din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara sau Iași. Unii dintre ei eu urmat diferite forme de studii și specializări în Austria sau Statele Unite ale Americii. Vom încerca să îmbunățim calitatea serviciilor oferite populației. Nu e nimeni perfect, se vor face eforturi ca prestația personalului de specialitate să fie cea așteptată de către cetățeni. Peste tot există și excepții, pe care vom încerca să le corectăm și să le eliminăm, pentru că nu merge nimeni de bucuros la spital”, a declarat președintele CJ Radu Moldovan.

”Am încercat să facem la Bistrița o sănătate publică performantă și pentru asta am început restructurarea sistemului din temelie, pe parte investițională și de capital uman. Nimic nu se poate face fără oameni, pentru performanță trebuie să ai oameni de calitate. Am spus că voi încerca să fac o echipă managerială și medicală de valoare și cred că am reușit. Lucrurile merg spre bine. S-au separat liniile de gardă de la Neurologie și Cardiologie, acest lucru a dus la nevoia de a mai angaja personal medical. Am înființat o linie de gardă pe Radiologie în cadrul UPU, trebuie să mai angajăm medici radiologi. În afară de UPU, unde ne-ar mai trebui vreo patru-cinci medici, nu cred că mai avem specialități deficitare. Terapia Intensivă va ajunge la maximum de personal pe care ni l-am dorit. În rest, totul e în regulă”, a afirmat managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany.

Medici noi

Unii dintre ei, mulți originari din alte județe, au luat cuvântul și au spus că au făcut alegerea potrivită deoarece la SJU Bistrița sunt condiții de lucru foarte bune și aparatură medicală la cele mai înalte standarde. Directorul medical Gabriela Deak i-a asigurat că vor avea toată susținerea din partea conducerii.

Legat de medicii care își desfășoară activitatea în paralel în sistemul public și în cel privat, Gabriel Lazany a menționat că ”medicina este o profesie liberală, iar deocamdată legea le permite acest lucru”.

În aceeași zi a avut loc o întâlnire de lucru cu toți medicii Spitalului Judetean de Urgență. Nu au fost uitați nici medicii care au ieșit la pensie în ultima perioadă, conducerea SJU oferindu-le acestora câte o diplomă în semn de recunoștință.

Investiții în sistemul de sănătate

Președintele CJ Radu Moldovan a spus că din 2012 și până în prezent s-au implementat și sunt în implementare la SJU Bistrița proiecte în valoare de 149,5 milioane lei (32,1 milioane euro). ”Trec bine de 10 milioane de euro proiectele care sunt în derulare și care au în momentul de față finanțare și vorbim de încă vreo 25 de milioane de euro pe care îi avem în vedere ca investiții în sistemul de sănătate pe termen scurt, adică în doi-trei ani. Bugetul Ministerului Sănătății va fi cu 65% mai mare anul acesta”.

Managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, a menționat că bugetul pe investiții al Ministerului Sănătății este anul acesta este de peste 1 miliard de lei, față de 179 de milioane lei în 2018: ”Vor fi susținute proiectele fezabile, cu accent pe spitalele care au experiență și au reușit să ducă investiții la bun sfârșit. Noi ne încadrăm. În ultimul an și jumătate, am reușit să creștem veniturile spitalului, și asta doar pe activitate medicale, cu peste 1,5 milioane lei, adică 33% în plus. Nu suntem orientați pe diminuarea cheltuielilor, ci pe creșterea veniturilor. Cheltuielile în sănătate sunt relative, sănătatea este foarte scumpă. Ca să avem condiții decente, trebuie să asigurăm bani. Bineînțeles, asta nu înseamnă că trebuie să faci risipă. După investițiile pe care le vom face și după ce echipa medicală va fi și mai performantă, am și eu un vis: să vină elicopterul cu pacienți, nu numai să plece. Dacă vom reuși să facem partea de cardiologie intervențională, neurochirurgie și gastroenterologie intervențională sunt sigur că vom ajunge la această performanță”.

Proiectele finalizate la SJU Bistrița: Modernizarea secție de Oncologie; Modernizarea secției de Obstetrică și Neonatologie (Maternitatea); Construcția și dotarea unei noi Secții de chirurgie; Modernizarea Policlinicii; Dotarea cu aparatură și tehnică medicală de ultimă generație a Policlinicii; Construcția unui modern Bloc Operator Centralizat; achiziția la finalul anului trecut a 15 seturi echipamente noi de ultimă generație pentru blocul operator, neurochirurgie, ORL, ortopedie-traumatologie, oftalmologie, gastroenterologie, chirurgie generala, endocrinologie și echiparea completa a bazei de fizioterapie din cadrul secției de recuperare medicală; Computer Tomograf și RMN.

CT și RMN sunt funcționale, ”în perioada de început”, pentru pacienții Spitalului Județean, acum se fac instruirea personalului și teste pentru utilizarea lor cu substanță de contrast, iar începând cu luna aprilie, în urma contractării cu Casa de Asigurări de Sănătate, și pacienții care nu sunt internați vor putea beneficia de cele două tipuri de investigații imagistice.

Investiții în perioada următoare

Extinderea, modernizarea si dotarea secției de Terapie Intensivă, finanțată printr-un parteneriat între Consiliul Județean și Ministerul Sănătății. Graficul de lucrări arată că dacă lucrurile vor decurge normal, până la finalul verii această nouă secție va fi finalizată.

Extinderea Unității de Primiri Urgențe, admis pentru finanțare prin fonduri europene (POR), urmează semnarea contractului de finanțare și achiziția publică. Prin acest proiect, una dintre cele mai aglomerate secții ale Spitalului Județean își va tripla suprafața, de la 280 m2 în prezent la peste 1300 m2 după modernizare.

Proiectul de extindere UPU este direct legat de construcția unui heliport pe Spitalul Județean de Urgență. Cele două vor fi conectate printr-un lift de mare viteză. Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici și există o oportunitate de finanțare prin Ministerul Sănătății. Dacă nu se va reuși astfel, atunci finanțarea va fi asigurată din bugetul județului.

Reabilitare termică și modernizarea Secțiilor de boli infecțioase, recuperare, oncologie și dermato-venerice, de pe strada Alba Iulia – au fost parcurse toate etapele privind evaluarea și proiectul a fost admis pentru finanțare, urmează semnarea contractului de finanțare și achiziția publică. Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile.

Reabilitare termică și modernizarea secțiilor TBC și Boli Cronice de pe Strada Ghinzii – a fost semnat contractul de finanțare, este în procedură de achiziție publică și la finalul lunii februarie vor fi deschise ofertele.

Extindere Pavilion P+4 și construcția secțiilor de cardiologie intervențională, neurochirurgie și gastroenterologie intervențională – până la finalul lunii februarie va fi terminat SF-ul și va fi depus pentru finanțare la Ministerul Sănătății.

12 comentarii

  • La Spitalul Județean Bistrița se întâmplă multe lucruri bune insa nu pot sa nu remarc ca pe lista noilor veniți sunt doctori din privat. Asta nu ar fi o problema dacă odată cu trecerea la stat nu și-ar fi deschis cabinete private ceea ce denota ca au foarte mult timp liber. Din punctul meu de vedere statul face concurenta neloiala privatului prin actuala grila de salarizare. Având în vedere ca e un fapt împlinit va trebui ca privații să-și alinieze salariile cu cele de la stat. Arafat avea dreptate când spunea ca medicul de la stat nu ar trebui sa consulte și la privat. Mai vorbim de calitatea actului medical sau mergem pe cantitate sa iasă banul?

  • Eu aș zică că Spitalul (eventual în asociere cu CJ) ar putea să-și înființeze un post de televiziune și un ziar on-line, prin care să trâmbițeze, până ne va intra bine în cap, mărețele realizări , toate începute în epoca directoratului Lazany (negând firește orice progrese anterioare).
    Și, în loc de pauze de publicitate, să combată criticii, gen amărâta aia – cu 4-5 copii, din Rodna.
    Asta în loc să cheltuie banii cu avocații, pentru te miri ce procese, în timp ce procesele ce privesc patrimoniul instituției se duc de râpă, în absența unui interes corespunzător.
    De altfel, se pare că Spitalul nici nu are compartiment juridic, funcționând pe bază de echitate naturală.
    Consiliul județean și Curtea de conturi știu de ce (?!)

  • CT-ul și RMN-ul nu sunt funcționale . Din toamna anului trecut se tot lăuda Radu Moldovan că vor funcționa , acum vreo două luni le-au inaugurat onorați de prezența doamnei ministru , acum promit că din aprilie vor funcționa . În aprilie vor spune că din vară și anul viitor mai vedem . Oare cum pot oamenii ăștia să mintă cu atâta nonșalanță ?

  • da. sa vedem ce metehne de ,,patroni,, au si astia…………….ca asa cu vorbe si cu taiat panglici si cu ceremonii …………sintem satui ……!!!

  • bravo lor…ca au „oportunizat situatia” !
    ATATA TIMP CAT CETATEANU NU VA FI MAI SANATOS DEGEABA ATATA BANET…LA SALARII!
    (pentru orice medic…atata timp cat oamenii vin la tine si tu nu stii ce sa-i spui cand vezi niste pete atunci nu-ti meriti salariul!)
    Apropo…astia toti vor apartamente cu 3 sau 4 camere?

  • Medicii mai in varsta și mai destupati la minte si-au dat seama că medicina este de fapt o șarlatanie și acționează ca atare. Medicii mai tineri se iau în serios și se umflă în pene, niște caraghioși.
    În comparație cu banii irositi pe sistemul medical, pârtia lui Crețu este o investiție excelentă.

  • doctorul barcan nu ridica un deget pana nu ii bagi banii in buzunar
    rusine
    portarul iti cere cu nerusinare bani sa intri in spital
    rusine

    salarii mari in sistemul de sanatate pentru ca fara mita nu se face nimic
    rusine spitalului modern cu sistem comunist si chiar fanariot

    • DOCTORE
      DE ACUM INAINTE AI GRIJA CUM TE COMPORTI CU BOLNAVII
      TOATA ATENTI PENTRU EI SA-I FACI SANATOS
      GRATIS
      AI AUZIT?…GRATIS
      ..
      PENTRU CA URMATORUL PACIENT CARE INTRA LA TINE… POATE AVEA CATUSELE LA EL!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.