Actualitate

De ce 3000 de loturi pentru case în zona Dealul Cocoşului? 10 argumente în favoarea proiectului

„Proiectul pe care l-am propus în urmă cu câteva zile, acela de lotizare a terenului din zona Dealul Cocoşului (Wonderland), de viabilizare prin lucrări de infrastructurā şi de concesionare la un preț modic în vederea construirii de case a provocat numeroase reacții, majoritatea favorabile. Pentru a face acest proiect cât mai bine înțeles voi sintetiza în 10 puncte argumentele care, din punctul meu de vedere, îl susțin.

1. Populația oraşului scade şi îmbătrâneşte

La ultimul recensământ, cel din 2011, populația Bistriței era de 75.076 de locuitori, față de 81.259 de locuitori la recensământul din anul 2002. Realitatea este cu mult mai severă decât o arată statisticile, deoarece majoritatea familiilor îi declară la domiciliu pe membrii plecați în străinătate sau în țară.

2. Cauza acestui fenomen este aceea că oraşul a devenit neatractiv pentru o bună parte a populației sale active

Migrația din Bistrița este un fenomen mai vechi. Dacă la început bistrițenii au preferat străinătatea, în ultimii ani destinația este cu prepondetență Clujul. Majoritatea studenților bistrițeni rămân la Cluj, dar pleacă şi mulți meseriaşi şi antreprenori.

3. Scăderea şi îmbătrânirea populației are efecte severe asupra viitorului oraşului

Diminuarea populației active şi implicit a forței de muncă va fi principala cauză a reculului economic în industrie, comerț şi servicii.

4. Oraşul are nevoie de un proiect care să-l scoată din stagnare şi să le ofere oamenilor perspectiva unei vieți mai bune la ei acasă

Atribuirea prin concesiune a circa 3000 de parcele pentru case, cu toate utilitățile aferente, la un preț modic, poate fi parte a unui asemenea proiect.

5. Cele 3000 de loturi a câte 500 de mp vor fi atribuite, în ordinea solicitării, tuturor persoanelor active, fără discriminare

6. Piața arată faptul că valoarea unui teren pentru casă, cu utilități, costă cât construcția propriu-zisă

Rezolvarea problemei terenului şi a utilităților le va permite bistrițenilor să îşi aloce banii obținuți prin programe specifice (ex. „Prima casă”), credite sau din resurse proprii direct pentru edificarea caselor.

7. Investițiile realizate ìn Wonderland sunt nesustenabile economic şi funcțional

Pârtia este o gaură neagră, iar viitoarele investiţii în agrement sunt incerte ca impact. Viabilizarea întregului perimetru de cca 200 de ha prin lucrări de infrastructură (apă, canalizare, gaz, curent şi iluminat public, rețea stradală etc.) presupune cheltuieli suplimentare, dar acestea vor justifica economic şi social şi banii cheltuiţi pentru funcțiunile de agrement.

8. Extinderea oraşului în zona Dealul Cocoşului va salva oraşul vechi

Astăzi, terenurile pentru construcţii din intravilanul oraşului sunt tot mai puţine şi, de aceea, tot mai „vânate”. La presiunea unor dezvoltatori imobiliari, unii decidenți din primărie au „cedat”! Aşa au apărut blocurile între case şi alte aberații urbanistice care afectează oraşul şi fac zile fripte unor oameni nevinovați. Pe de altă parte, mulți bistrițeni şi-au construit case acolo unde au avut teren sau l-au cumpărat ieftin, pe dealuri sau în zone fără utilități. O nouă zonă pentru locuințe, viabilizată, va oferi o oportunitate pentru cei care işi doresc o casă şi va relansa piața construcțiilor în municipiu.

9. Zona Dealul Cocoşului este ideală pentru extinderea oraşului

Terenul este bun, peisajul agreabil şi aerul curat. Printr-un plan urbanistic ar urma să fie prevăzute toate detaliile unui cartier modern şi cochet: modalitatea de lotizare a terenului, organizarea rețelei stradale, stilul arhitectural, regimul de aliniere şi înălțime, dezvoltarea infrastructurii, fără nici o derogare.

10. Pentru a produce efectele scontate, acest proiect trebuie realizat în complementar cu alte măsuri economice şi sociale

În anul 2006, am propus Consiliului Local amenajarea unei noi zone de dezvoltare economică la Sărata, în complementar cu un campus pentru învățământul universitar tehnic în aceeaşi locație. Administrația PSD a amenajat parcul în 10 ani, cu numeroase erori tehnice şi a abandonat proiectul campusului universitar. Cred că se impune reevaluarea întregului proiect în vederea atragerii de activitaţi economice inovative şi de calificare superioară, acasă, a viitorilor specialişti. Totodată, şcolile de meserii trebuie să devină prioritare, iar organizarea şi susținerea lor gestionată printr-un parteneriat între mediul antreprenorial, universitate şi administrația locală, pe modelul de succes care funcționează la Oradea.

Vă invit pe toți cei care doriți să comunicăm pe această temă să-mi scrieți pe adresa de mail: ioanturcpnl@gmail.com. Vă mulțumesc!”, a scris liderul PNL BN pe Facebook.

11 comentarii

  • 1. Lucian Valea- lot 45 – 500mp
    2. Eduard Curiosul – lot 327-500mp
    3. Primul Crivat-lot 76-500mp
    4. Dumbrava Minune-lot21, 500mp

    lista e deschisa…
    primul venit primul servit

    e bine domnu turcu@gmailcom?

    • Bucura-te labarule, ca primesti un costum nou, ca ala care il porti e murdar pe piept de la balele care iti curg.
      Mai spala-te pe mustata ca iti este maro. Maro, dar nu la ciocolata.

  • As vrea si eu un lot de pamant dar sa fie 10 ari. Sunt dispus sa platesc celelalte 5 ari. Vreau sa construiesc o casa dar nu am banii de pamant, asa ca acest proiect ar fi foarte bun pt noi care ne dorim o casa. As fi dispus sa si platesc cate o 1000 euro/ar, astfel ar face si primaria bani. Dar daca si cand se vor da aceste loturi sa se tina cont de banii pe care ii are cel care doreste pamantul, speram sa se faca corect aceste lucruri si fara pile si smecherii.

  • Cand aud ca familia este protejata prin lege iar statul raspunde pt acest lucru imi vine sa vomez pe institutiile statului. Am auzit ca daca ramai gravida sau vrei sa te angajezi la o firma privata mai mica, patronul iti pune conditii sa nu ramai gravida ca firma lui nu e moasa comunala, iar daca ramai gravida te da afara din firma. Deci statul ce face in asemenea cazuri??? Daca mergi la ITM aia dau o amenda si gata, daca vrei dreptate du-te si te judeci cu patronul ani de zile. Dupa cum merge treaba in cocina asta de tara nu mai merita lumea sa ramana, mai bine mergem slugi in alte tari. Imi este rusine ca sunt roman si ca traiesc in tara asta plina de interese si prosti.

    • Raspuns: stii de ce procedeaza asa patronii?
      Ei platesc impozite la stat si….culmea ..chiar in aceasta perioada la toti bugetarii le-au marit salariile si trebuie mai multi bani la buget. Acel patron este foarte patriot si tine la …..tara lui…sa plateasca impozitele la timp…daca ar angaja o gravida automat scad banii de impozite pentru stat SI BUGETARII NU AR MAI AVEA SALARII!!!
      Ce simplu a fost!
      In Bistrita s-a deschis oare filiala la http://WWW.SUVERANIIVII.RO ????

  • Bai fratilor, vedeti-va de treaba si puneti BARABOI pe locurile astea bune. Nu vedeti ca se depopuleaza tara in ritm ametitor ? Numai in CANADA de cand s-au ridicat vizele au plecat 250.000 de romani. Cererile de plecare sunt foarte mari. Cine sa locuiasca pe dealu COCOSULUI ?

  • Dle Turc,nu sunt cu ciuma rosie,dar cand iti vad fata aia acra(si prefacuta) nu pot sa fiu nici cu pnleul.Sunt pline dealurile de case.La ce-ti mai trebuie altele?Cine sa stea acolo?Fantomele celor care au fugit de voi din tara asta?Singura noastra speranta sta in oameni ca Ciolos!

  • Ovidele! Nu te uita la fata lui ca nu te obliga nimeni, citeste doar ce scrie.
    Bistriteanule! Despre ce distanta vorbesti Dar ca se construieste pe fiecare varf de deal anexa agricola si de fapt este casa cum este?Mare este comoditatea. Cumpara ti apsrtsment la Negrea la etajele fara autorizatie poate la da mai ieftin sau la dr Nasaudului unde esti f f aproape de strada daca iti este frica de 2 km.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS