Actualitate Recomandări

Cu 574 mai puţine cereri de subvenţii depuse la APIA. De ce vor veni totuşi mai mulţi bani în agricultură

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Bistrița-Năsăud a încheiat în 15 mai campania de depunere a cererilor unice de plată aferente anului 2018. Pe perioada campaniei au fost depuse la APIA Centrul Județean și la centrele locale arondate un număr de 31.049 de cereri de sprijin pentru o suprafață de 188.848,61 hectare, a spus într-o conferinţă de presă Emil Scurtu, directorul executiv al instituţiei.

„Campania a început în 1 martie 2018, am finalizat-o aseară printr-o videoconferinţă la care a participat domnul ministru Petre Daea şi conducerea APIA centrală. Activitatea a fost destul de intensă, au fost şi ore suplimentare şi sărbători în care am lucrat, dar e în regulă. Suntem mândri de ce am făcut. Colegii noştri vor primi recompensa pentru orele suplimentare lucrate. Pot spune că am luat cu 574 de cereri mai puţin ca în 2017, dar cu peste 4550 de hectare peste ceea ce am avut”, a spus Emil Scurtu.

Faţă de campania 2017, s-au depus un număr de 31664 cereri de plată, suprafață solicitată fiind de 184289,3 hectare. Deşi numărul de cereri depuse de fermierii activi este mai mic cu 574, suprafața pentru care s-a solicitat sprijin s-a mărit cu 4559,31 hectare.

„Durerea mea cea mare e că am făcut multe eforturi să conştientizăm fermierii să vină să-şi depună ceererea, s-a implicat şi Direcţia pentru Agricultură, dar tot nu am reuşit. Şi ieri au venit fermieri chiar până târziu, la Centrul Judeţean ultimul fiind la ora 18.30. Totuşi, faptul că suprafaţa a crescut cu peste 4550 de ha înseamnă că vom accesa mai multe fonduri decât în 2017”, a spus Scurtu.

Iată care este situaţia cererilor depuse în sectorul zootehnic:

APIA a prezentat şi situaţia pe vârste a fermierilor care au depus cereri pentru subvenţii:

Din toate aceste date reiese că jumătate dintre fermierii din judeţ (14.129 în total) au peste 60 de ani şi lucrează suprafeţe mici de teren, sub cinci hectare.

„Aceste date ne spun că forţa de muncă din agricultură e foarte îmbătrânită. Este o problemă. E şi conservatorismul românilor să nu dea terenul copiilor, tinerilor. Cei mai mulţi lucrează suprafeţe mici, terenul fiind fărâmiţat în judeţ”, a spus Scurtu.

Emil Scurtu a spus că, până la sfârşitul acestei luni, fermierii pot adăuga suprafeţe, pot modifica în cereri culturile, pot să schimbe amplasamentul fără niciun fel de penalizări. Abia în iunie se fac înregistrările în baza de date şi eşantionarea controalelor în teren, prin metoda clasică şi teledetecţie. În 4 iulie se va începe şi controlul pe teren.

Anul trecut, pentru teren şi animale, s-au primit subvenţii totale de peste 64 de milioane de euro.

Reamintim că sprijinul financiar pe suprafață este finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

1 comentariu

  • Pai de ce… Multi agricultori mici si-au transferat explotatiile la marii agricultori in scopul de a intocmi proiecte noi si de a comasa terenurile…. Bineanteles contracost… Asta nu e un lucru tocmai rau…. Asa am facut si eu…. Sunt mai putine cereri, dar suprafata e aceeasi….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.