Sănătate

60% din medicii de familie nu au activat carduri până la 1 mai. CAS a început controalele

Mai mult de 60% dintre medicii de familie din judeţ nu au activat până la 1 mai niciun card de sănătate, unii dintre ei spunându-le pacienţilor, după această dată, că nu le pot asigura servicii până nu merg la CAS să le activeze. Medicii de familie sunt obligaţi să acorde servicii medicale pacienţilor de pe listele lor.

Camelia Ilişuan a menţionat că au avut loc numeroase întâlniri cu medicii familie, care au fost rugaţi să activeze cât mai multe carduri. ”Nu s-a întâmplat aşa, iar la 1 mai ne-am trezit cu o grămadă de medici de familie care nu activaseră nici măcar un singur card. Mai mult de 60% din medicii de familie nu activaseră carduri în aceste patru luni, nici măcar un card. Pacienţii au fost la medici în acest timp, celor care au avut carduri li s-a spus: nu trebuie încă, vedem după 1 mai. Există şi medici care au înţeles că trebuie să ne ajute să pornim acest sistem, au activat carduri şi le mulţumesc. Sunt şi medici care au început să ridice carduri din proprie iniţiativă pentru pacienţii aflaţi în listele lor, să le înmâneze personal. Spre exemplu, medicii Laurenţiu Todoran din Zagra, Georgeta Oprea din Ciceu Giurgeşti, Dumitru Niculai din Bistriţa Bârgăului, Marcel Morar din Miceştii de Câmpie. Ei au ridicat de bunăvoie cardurile, pentru ca pacienţii când vin să poată avea cardul”, a spus preşedintele-director general al CAS BN într-o conferinţă de presă.

Ea a adăugat că ”unii medici se fac că nu înţeleg”: ”Noi le-am comunicat medicilor de familie ordinul ministerului prin care toţi furnizorii sunt obligaţi să acorde servicii medicale asiguraţilor care nu pot prezenta sau utiliza cardul naţional, dar nimeni nu s-a uitat la el. Se va merge o vreme în paralel cu acest sistem clasic pentru că sunt încă mulţi asiguraţi care nu şi-au ridicat cardul, altora nu le-au fost tipărite şi nu este normal ca aceştia să nu beneficieze de servicii. Unii medici de familie ce au făcut: au venit pacienţii, le-au zis du-te la CAS că nu-ţi fac nimic. Sigur că unii oameni au venit iritaţi, buluc, la CAS, peste cei care veniseră să-şi ridice cardul. Noi le-am spus medicilor de familie că este datoria lor să se informeze măcar o dată pe zi legat de comunicările pe care le facem, să le acorde servicii pacienţilor şi da, după aceea să-i îndrume la CAS să-şi ridice cardul pentru a-l avea data viitoare”.

Camelia Ilişuan a precizat că în zilele următoare vor avea loc întâlniri cu medicii din ambulatoriile de specialitate de la SJU, Năsăud şi Beclean: ”Au trimis pacienţii ba la medicul de familie, ba la noi să le activăm cardurile, nu ştiu de ce nu o fac dumnealor”.

Preşedintele-director general al CAS BN a menţionat că încep controalele, care vor dura până pe la jumătatea lunii iulie. ”Am primit o circulară prin care se doreşte să controlăm furnizorii, nu neapărat să-i sancţionăm, mai mult o consiliere în prima parte, să nu oprească serviciile către pacienţii care nu au card sau card valid, să nu-i trimită să-şi activeze cardurile cine ştie pe unde. Zilnic o să luăm câte o categorie de furnizori, să vedem cum se descurcă, iar primii sunt cei din ambulatoriul de specialitate. Sancţiunile sunt foarte clar, pot fi până la rezilierea contractului şi nu mai intră cu noi în contract timp de cinci ani”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.