Sănătate

Camelia Ilişuan: Asiguraţii, furnizorii şi CAS, vinovaţi de problemele apărute la folosirea cardurilor

Preşedintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a declarat că sincopele apărute în sistemul de folosire a cardurilor de sănătate, obligatorii de la 1 mai, au apărut din vina tuturor participanţilor la acest proces: asiguraţi, furnizori de servicii medicale, CAS.

Din 1 mai, cardul naţional de sănătate a devenit unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. ”Procesul de implementare a sistemului a început oarecum greu, cu multe sincope, dar lucrurile încep să se aşeze, să intre în normal. Sper ca la sfârşitul săptămânii viitoare cel mai târziu să fie rezolvate toate problemele apărute, sunt chestiuni punctuale care trebuie rezolvate punctual”, a spus Camelia Ilişuan într-o conferinţă de presă.

Ea a menţionat că disfuncţionalităţile au apărut ”din vina tuturor celor care au participat de-a lungul celor şase luni, de când a început distribuţia cardurilor, la acest proces: asiguraţi, furnizorii de servicii medicale, chiar noi, casele de sănătate”.


”Începând din ianuarie, am tot făcut apel la asiguraţi să se prezinte la CAS să-şi ridice cardurile. Până la 1 mai s-au prezentat 3.550 de asiguraţi din cei 14.408 care ar fi trebuit să vină. În trei zile, de luni până miercuri, s-au prezentat 250. Mai sunt inactive 180.853 de carduri din total 222.000 tipărite şi trimise către judeţul nostru. de aceea am spus că şi furnizorii sunt vinovaţi pentru aceste sincope. În patru luni, din partea furnizorilor de servicii care aveau cititoare de carduri din decembrie-ianuarie au fost activate 25.092 carduri. În cele trei zile, au fost activate 9.805 carduri, la ora aceasta avem 34.897 de carduri activate”, a precizat preşedintele CAS BN.

Ea a adăugat că şi CAS este vinovată deoarece ”în această perioadă s-au suprapus trei mari activităţi care au pus o presiune mare pe sistemul informatic”: ”Noua contractare a presupus ca sistemul să fie blocat mult timp din cauza modificărilor făcute de tarife, servicii, clauze contractuale. Apoi, este perioada raportărilor şi accesările din partea furnizorilor sunt numeroase, trebuie să-şi valideze serviciile. Peste toate acestea a apărut activarea cardurilor, care se blochează pentru că utilizatorii, furnizorii, nu ştiu cum să lucreze încă cu cititoarele de carduri, sunt multe carduri de activitat pe secundă şi sistemul are o capacitate tehnică limitată. De aceea au fost multe blocaje. Fluxul de activări a început să fie mai în regulă, mai ales după-amiaza, când sistemul nu mai e presat de raportări şi accesări”.

Activarea cardului de sănătate se poate face la oricare dintre furnizorii de servicii medicale, medici de familie, spitale, laboratoare, etc., pe măsură ce asiguraţilor le sunt necesare serviciile medicale respective. Nu există o dată limită de activare a cardului. În principal, activarea înseamnă schimbarea codului de siguranţă prestabilit cu un cod de siguranţă personal şi nedivulgabil.

1 comentariu

  • Eu ma intreb daca aceasta doamna vorbeste romaneste, eu una nu am inteles nimic
    Iata ce spune:
    „în această perioadă s-au suprapus trei mari activităţi care au pus o presiune mare pe sistemul informatic”: ”Noua contractare a presupus ca sistemul să fie blocat mult timp din cauza modificărilor făcute de tarife, servicii, clauze contractuale. Apoi, este perioada raportărilor şi accesările din partea furnizorilor sunt numeroase, trebuie să-şi valideze serviciile. Peste toate acestea a apărut activarea cardurilor, care se blochează pentru că utilizatorii, furnizorii, nu ştiu cum să lucreze încă cu cititoarele de carduri, sunt multe carduri de activitat pe secundă şi sistemul are o capacitate tehnică limitată. De aceea au fost multe blocaje. Fluxul de activări a început să fie mai în regulă, mai ales după-amiaza, când sistemul nu mai e presat de raportări şi accesări”
    Adica nu sistemul e prost, ci omul de rand nu stie sa folosesca sistemul care e prea destept pentru el …

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS