Actualitate

65 de firme din județ trimit în șomaj tehnic aproape 10.000 de angajați. Unde se pot depune documentele

Un număr de 65 de firme din județ trimit în șomaj tehnic circa 10.000 de angajați, informează surse oficiale. Companiile pot depune documentele în primele zile ale lunii aprilie, procedura fiind simplificată de Guvern.

Guvernul a adoptat noi măsuri privind șomajul tehnic acordat în perioada de urgență, astfel că au fost incluși în categoriile de beneficiari, pe lângă angajații companiilor și firmelor care au fost afectate de criza coronavirus și cei care au venituri din PFA, drepturi de autor sau angajații cluburilor sportive.

În primele zile ale lunii aprilie se vor depune documentele solicitate pentru plata somajului tehnic. Procedura este foarte simplificată: o declarație pe propria răspundere din partea angajatorului, însoțită de o listă cu angajații, cu contractele de muncă individuale suspendate.

În termen de 15 zile de la depunerea documentelor, Ministerul Muncii, prin ANOFM, face plata către angajatori. Angajatorii au obligația ca în trei zile de la primirea acestei indemnizații să facă plata către angatori.

Sunt două mari categorii de beneficiari: pentru cei cu contracte individuale de muncă – angajatorul depune documentele la ANOFM, la structurile județene teritoriale, iar pentru cei care nu au contracte individuale de muncă, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și alte categorii de profesioniști, profesii liberale, documentele se depun individual la structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Plăți și Intervenții Sociale, tot din cadrul Ministerului Muncii. Dacă ești angajat, trebuie să soliciţi angajatorului să trimită solicitarea la ANOFM. Dacă nu ești angajat şi desfășori o activitate în baza unor alte forme legale de desfășurare a activității, trebuie să depui individual această solicitare la Agenția pentru Plăți și Intervenții Sociale (APIS) a Ministerului Muncii.

Potrivit noilor măsuri decise de guvernul PNL, a fost eliminată prevederea cu privire la scăderea încasărilor cu 25% în luna martie față de media lunilor ianuarie – februarie. De asemenea, a fost eliminată restricția privind numărul de angajați pentru care se solicită această indemnizație, care era limitat la 75% dintre angajați. În acest moment, facilitatea se extinde pentru toți angajații care au fost afectați de efectele epidemiei cu coronavirus și nu există o limită de scădere a încasărilor sau veniturilor în baza cărora să fie eligibili pentru a solicita acest ajutor. Cerința este o declarație pe propria răspundere că angajatorul a fost afectat de efectele epidemiei cu coronavirus, iar această declarație pe propria răspundere va fi verificată ulterior depunerii documentelor, ulterior efectuării plăților. Plata nu este condiționată de efectuare a acestui control pe perioada stării de urgență.

Guvernul a adăugat o nouă categorie de beneficiari ai șomajului tehnic și care include toate formele de prestații economice, în baza unor autorizații de persoană fizică autorizată, întreprindere individuală și alte forme de derulare a activității.

Pentru aceste persoane, indemnizația fixă este de 75% din salariul mediu brut pe economie. În cazul contractelor individuale de muncă, indemnizația este de 75% din salariul de bază, nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie. Pentru cei care au alte forme de prestare a activităților economice, se acordă o indemnizație fixă de 75% din salariul mediu pe economie. De asemenea, Guvernul a inclus și o prevedere specială pentru persoanele care desfășoară activități și câștigă venituri exclusiv în baza unor contracte de drepturi de autor și aceștia beneficiază de indemnizație de 75% din salariul mediu pe economie pentru perioada aferentă stării de urgență.

În situația în care angajatul are un salariu pentru care 75% din salariul de bază este mai mare decât 75% din salariul mediu pe economie, angajatorii au posibilitatea să acorde suplimentar față de indemnizația acordată de stat diferența până la 75% din salariul de bază, în funcție de negocierile dintre angajați și angajatori.

10 comentarii

    • Trebuie sa vezi daca in aceasta perioada erai angajat,respectiv aveai contract de munca inregistrat in REVISAL.Cel mai bine este sa dai un telefon la inspectia teritoriala de munca BN de pe str. C.R.VIVU si dupa CNP o sa-ti spuna .Totodata sa dai un telefon la patron si sa-l rogi sa depuna documentele pentru tine la agentia jud.de somaj BN in 1 sau 2 aprilie pentru a putea primi banii pana de Pasti ,respectiv 15 sau 16 aprilie 2020.

    • Nu are treaba cu plata. dvs sunteti asigurat daca erati angajat cu carte de munca. El va raspunde pentru plata

  • De ce sa muncești la negru când legile sunt clare? Nu va înțeleg oameni buni amenda pentru persoana ce muncește la negru este 1000 lei si pentru patron 10000lei.

  • Patron de spalatorie auto,informator al politiei,n,a platit impozut pe profit ,a mers pe pierdere, din 4 angajati 2 sunt la negru,autorizatia, aluat,o ilegal mintind in drclaratie cerintele esentiale pentru obtinere,nu are dista ta ceruta,n leve nu are spatii de parcare spala.in aer liber ,etc,cred ca v,a primi un mare ajutor de la acest stat mafiot ,ca de,aia e batut de dumnezeu.

  • Atunci scoate și acum din leustean,sau pune ridichi că sunt de sezon sau salată. De ce ceri când nu dai?Erau locuri de muncă la greu, dar sa-ti comande cineva?sănătate nu,șomaj nu,dar ajutor social bănuiesc că da,acum bani de la stat da.,?La muncă,nu la întins mâna!

  • In leg cu somajul tehnic de beneficez de 75% din venit brut da ,+ cu doua rate la diferite banci+sa mai cresti si 2 copii in momentul de fata iei in mana1900+tichete de masa ,mentionez sunt singur,si intrebarea suna asa cum cred conducatorii nostrii dragi ca poti sa intretii cu suma ramasa din somajul tehnic cand ai de platit fct.-uri umflate la :APA,GAZ,CURENT,+ BANCILE.Dati-mi va rog si mie un raspuns favorabil,ca de furat sigur no sa ma apuc,de furat au facut altii inaintea mea,fara sa mai jignesc,sau sa fiu comentat intr-un fel.O zi buna va doresc.!!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.