Un bărbat de 51 de ani, muşcat de o viperă în zona Piatra Fântânele, a fost transportat, luni, de un echipaj SMURD de Terapie Intensivă Mobilă care l-a preluat din Mureşenii Bârgăului, localitate unde a fost dus de o cunoştinţă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bistriţa, Marius Rus, în ciuda a ceea ce i s-a întâmplat, bărbatul a reuşit totuşi să prindă şarpele, acesta fiind arătat medicilor de pe echipaj. „Le reamintim celor care merg pe munte în zile călduroase cum este şi aceasta să se echipeze corespunzător cu încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvate ca să nu rişte să fie muşcaţi de vipere”, a spus Marius Rus.
”Odată cu încălzirea vremii, în zonele montane, situaţiile de urgenţă generate de atacurile viperelor sunt din ce în ce mai frecvente. Luni 18 aprilie, la ora 12.40, dispeceratul comun ISU – SAJ Bistriţa-Năsăud a fost informat despre faptul că un bărbat în vârstă de 51 de ani a fost muşcat de o viperă, pe drumul care face legătura între Piatra Fântânele şi Dornişoara. Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a preluat victima din localitatea Mureşenii Bârgăului, până unde a fost transportată, în întâmpinare, de către aparţinători. Din fericire, bărbatul muşcat în zona membrelor inferioare, este în afara oricărui pericol şi primeşte îngrijiri medicale la UPU SMURD Bistriţa”, a anunțat apoi ISU Bistrița.
Din cauza schimbărilor climatice şi a temperaturilor ridicate, viperele încep să se acomodeze în diferite zone ale judeţului, cele mai multe fiind în zona Colibiţa şi în Munţii Rodnei, pe platourile înalte, în zone stâncoase şi însorite. În zona montană și piemontană a județului Bistrița-Năsăud se întâlnesc frecvent vipera comună (vipera berus berus) și vipera neagră. Excursioniştii, dar și persoanele care își desfășoară activitatea în zone de munte, trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă.. Din luna iunie şi până în august ele îşi perpetuează specia şi sunt extrem de periculoase.
Viperele atacă în general doar dacă sunt sâcâite şi se simt ameninţate, muşcătura reprezentând un mijloc de apărare. Semne ale muşcăturii de viperă: durerea acută; tumefierea (umflarea) zonei afectate; una sau două urme de înţepătură; semiconştienţa; alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale. Muşcăturile de viperă sunt rareori letale, dar ajutorul medical de urgenţă este necesar în vederea administrării serului antiviperin.
Sfaturile ISU: purtați bocanci de munte, chiar dacă temperatura este ridicată; efectuați permanent un control vizual al zonei în care urmează să pășiți; nu ridicați pietre mari decât după ce, în prealabil, ați efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt șerpi; dacă intrați într-o zonă cu vegetație înaltă care nu vă permite verificarea suprafeței solului, loviți ușor vegetația cu un băț, astfel șarpele va fugi din calea dumneavoastră.
Persoana mușcată de viperă poate muri în cinci ore (veninul acesteia este o hemotoxină), hemoglobina din sânge formând împreună cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare. Totuși moartea cauzată de mușcătura unui șarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumătate din mușcăturile de viperă fiind „uscate”, fără inoculare de venin. Efectele unei mușcături de șarpe veninos variază în funcție de vârsta, condiția fizică și starea de sănătate a victimei.
Tulai doamne, prima data am crezut că-i Coruţiu şi mi-a fost milă de şarpe, ce-ar putea păţi !
HaHaHa :)) , o gluma foarte buna . Felicitari :))))) !
Am vazut , fotografiat si film scurt , o vipera inlantuita cu un sarpe negru cu dunga albastra pe burta , in zona Arena Platos , Paltinis , Sibiu. Ce specie era cel negru ???
Balan Marius ecologistul din partidul verde! Asa sunt astia sunt in toate culorile si se fac de ca…… da, da ala maro!