Actualitate

”Nu mai aştepta! Prin asociere, într-adevăr vei conta!”

“Asociază-te, doar aşa vei deveni mai puternic!”. Acesta este sloganul unei campanii inițiate de europarlamentarul Grupului PPE, membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Daniel Buda: ”Nu mai aştepta! Prin asociere, într-adevăr vei conta!”.

2 daniel budaPotrivit lui Daniel Buda, avantajele asocierii sunt în primul rând de natură economică şi vizează accesare mai ușoarălogogroup_RO_white-font a fondurilor europene, posibilitatea de negociere a unui preț mai bun al produselor. De asemenea, cooperativa degrevează producătorul de responsabilitatea vânzării, face un branding și un marketing mai bun al produselor, dă posibilitatea de negociere a unui preț mai mic al inputurilor (costuri mai reduse). Pe de altă parte, membrii își extind producția și se capitalizează, crește standardul de viață al membrilor, membrii sunt expuși la informație, inovație, au acces la proiecte de colaborare, clustere în agricultură.

De asemenea, asociația/cooperativa poate oferi servicii diverse către membrii: servicii tehnice și servicii de informare și consultanță, poate face investiții în infrastructuri de depozitare sau procesare. Se trece de la vânzarea produselor agricole neprocesate către produsele cu valoarea adăugată, se pun în valoare resursele locale și se creează produse locale.

Asociația poate să fie mai aproape de consumator, se pot iniția lanțuri scurte de distribuție, iar astfel se îmbunătățește accesul produselor locale la consumator. Asociația poate intermedia vânzarea prin intermediul marilor retaileri, târguri, magazine, astfel asociația crește puterea de negociere a membrilor. Asociația poate realiza o gestiune mai bună a riscurilor în agricultură (de exemplu prin crearea unor fonduri mutuale). Asociația poate realiza parteneriate benefice pentru membrii (de exemplu parteneriate cu institute de învățământ pentru transferul de inovație)

Asocierile creează locuri de muncă, atât permanente, cât și sezoniere, aduc fermierii din zona gri a economiei în zona albă => venituri fiscalizate => bani la buget.

Există şi avantaje sociale cum ar fi creșterea capitalului social, se recrează sentimentul de comunitate, membrii cooperatori comunică și se ajută între ei.

Asocierile creează lideri în agricultură, lideri care reprezintă interesele fermierilor, iar asociațiile profesionale preiau din atribuțiile statutului (ex. Control performanță) reînclinând balanța de putere între stat și fermieri.

Aproximativ jumătate din populaţia României care desfăşoară activităţi agricole de subzistenţă se confruntă cu lipsa pieţelor de desfacere. Punerea în comun a resurselor micilor fermieri şi coordonarea unitară a acestora prin asociere i-ar ajuta să obţină accesul mai facil pe pieţele de desfacere.

Însă, fără asociere, micilor fermieri li se va reduce cuantumul subvenţiei pe suprafaţă şi li se va diminua mult şansele de a accesa fonduri europene. Din acest an, micii fermieri care se vor asocia vor primi punctaj suplimentar şi vor fi finanţaţi cu prioritate de către ministerul de resort şi Comisia Europeană. Formele de sprijin vor fi mai consistente pentru fermierii care decid să lucreze împreună, atât în producţie, cât şi în colectare, procesare sau desfacere.

Agricultorii interesaţi să se asocieze pot obține informații de la la cabinetele sale parlamentare din Regiunea Nord-Vest (Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare, Bistriţa, Oradea şi Zalău), pe e-mail sau pe Facebook.

Cabinete parlamentare în Regiunea N-V:

Cluj-Napoca- Bulevardul Eroilor, Nr. 2, Jud. Cluj. Tel. 0269.597.399

Bistriţa- Strada Liviu Rebreanu, Nr. 23-24, Jud. Bistriţa Năsăud. Tel. 0263.231.870

Baia Mare- Bulevardul Traian, Nr. 4, Jud. Maramureş. 0362.806.560

Oradea- Strada Parcul Traian, Nr. 14, Jud. Bihor. Tel. 0259.416.864

Satu Mare- Piaţa Libertăţii, Nr. 17, Jud. Satu Mare. Tel. 0261.714.647

Zalău- Piaţa Iuliu Maniu, Nr. 9, Jud. Sălaj. Tel. 0260.614.985

Adresă de e-mail: europarlamentardanielbuda@gmail.com, Facebook: Daniel Buda

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.