Restaurantul Coroana de Aur, restaurantul hotelului Decebal, Restaurantul Lordinu, Restaurant Central, Pensiunea Sheriff, Restaurantul Gomar Lux şi Casa Someşană au participat la expoziţia culinară ”Meniul anului la Bistriţa”.
Sarmalele cu ciolan, saramura de crap sau platourile cu aperitive de toate felurile au lăsat gura apă celor care s-au plimbat prin centrul istoric, şi n-au fost deloc puţini, cu ocazia târgului.
Primarul Ovidiu Creţu a fost un jurat exigent şi a cerut la fiecare stand, de la expozanţi, detalii despre modul de preparare a bucatelor, despre ingredientele folosite sau despre felul în care se potrivesc mâncărurile prezentate cu băuturile.
Maestrul bucătar Adrian Pop, preşedintele juriului, a sesizat că expozanţii s-au orientat spre bucătria tradiţională, dar că la modul de aranjare ar fi fost loc şi de mai bine.
Tot sâmbătă s-a desfăşurat la primărie Congresul Siebenburgen, în cadrul căruia au avut loc dezbateri privind protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural medieval al cetăţilor Siebenburgen (Braşov, Sebeş, Mediaş, Sighişoara, Cluj, Sibiu, Bistriţa) şi a fost prezentat şi lansat Ghidul turistic Siebenburgen.
La întâlnire au participat oficialităţi locale – primarul Ovidiu Creţu, prefectul Cristian Florian, Şerban Țigănaş – preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, prof. dr. Gheorghe Mândrescu de la Facultatea de Istorie din cadrul UBB, care a şi moderat dezbaterea, reprezentanţi ai primăriilor şi ai birourilor de turism.
Primarul Ovidiu Creţu şi-a exprimat cu această ocazie dorinţa ca pe viitor, prin promovarea care va fi făcută pe toate planurile, Bistriţa să fie cunoscută ”din SUA şi până în Africa”.
A doua zi a Târgului Medieval a adus bistriţenilor noi animaţii la standuri, lupte cavalereşti cu Dragonii de Transilvania sau momente medievale cu Garda Cetăţii de Sighişoara. Şi la târgul meşteşugarilor a fost lume multă.
Peste tot citesc numai de caftane, covoare, tiare, bucate alese, mătăsuri fine, rochii, giuvaere, o ţine n puf.