Actualitate

Afacerea politică a gunoaielor. Motivul pentru care tac marile partide

Retragerea Vitaliei la trei ani de la semnarea contractului de management integrat al deşeurilor ar fi trebuit să stârnească reacţii dure din partea tuturor partidelor politice cu reprezentanţi în structurile administraţiei locale şi naţionale. Toată lumea ridică însă neputincioasă din umeri în faţa aşa-zisei „situaţii de urgenţă” cauzată de faptul că firma lui Octavian Morariu şi-a pierdut licenţa din cauza datoriilor la bugetul de stat.

Unele voci au dat vina pe sucursala din Bistriţa a companiei care nu ar fi reuşit să gestioneze contractactul semnat din cauza datelor „mincinoase” pe care le-ar fi pus la dispoziţie autorităţile locale. Lucrurile sunt însă mult mai complicate şi au implicaţii politice care au prins rădăcini acum 10 ani.

Sucursala Bistriţa a firmei Vitalia Servicii pentru Mediu SA a fost înfiinţată în 4 aprilie 2014 având ca obiect de activitate colectarea deşeurilor nepericuloase. Directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, a fost cel care a dispus, în baza cererii nr. 7849 din data de 3.04.2014 şi a actelor doveditoare depuse, autorizarea constituirii, înmatricularea şi înregistrarea societăţii comerciale cu următoarele date: Vitalia Servicii pentru Mediu SA Bucureşti- Sucursala Bistriţa-Năsăud cu sediul social în cartierul Sigmir şi domeniul principal de activitate „colectarea deşeurilor nepericuloase”. În momentul respectiv, împuternicit a fost Eugen Florea Mihălcescu având funcţia de director. În 31.05.2016, Vitalia a depus la ORC de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud actul constitutiv actualizat şi arată că are sediul în municipiul Bistriţa, strada Lucian Blaga nr. 21.

Potrivit ANAF, Vitalia Servicii pentru Mediu SA Bucureşti Sucursala Bistriţa-Năsăud nu are datorii la stat. În schimb, este implicată în 50 de dosare din care două sunt plângeri contravenţionale împotriva Poliţiei Locale Bistriţa, unul este un dosar de faliment în care Vitalia este creditor, iar restul ordonanţe de plată, dosare aflate pe rolul Judecătoriei Bistriţa. Spre exemplu, printre pârâţi se află Primăria Lechinţa, firme, diverse asociaţii de proprietari din Bistriţa, unele procese fiind deja câştigate pentru sume de ordinul a 10.000-20.000 de lei, altele însă pierdute. Toate procesele sunt deschise anul acesta începând cu luna februarie.

La rândul ei, firma Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL de la Tărpiu, sucursală a Vitalia Servicii pentru Mediu SA Bucureşti, este activă din punct de vedere fiscal şi nu are datorii la buget. În schimb, compania este implicată în două procese aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Într-un dosar având ca obiect litigiul privind achiziţiile publice se judecă cu CJ Bistriţa-Năsăud, primăriile din Bistriţa şi Sîngeorz-Băi, iar în altul Lutz Automobile SA l-a dat în judecată pe Liviu Tănase – debitor, Vitalia fiind terţ poprit.

Adevăratele datorii le are firma mamă Vitalia Servicii pentru Mediu SA Bucureşti, la jumătatea anului ea figurând la ANAF cu restanţe la plată de 1,5 milioane de lei. Primele datorii sunt din 2014, la mai puţin de un an după ce Vitalia câştiga la Bistriţa managementul integrat al gunoaielor şi când, de fapt, Fiscul a şi început, procedura de executare silită.

Încrengătura politică a gunoaielor. De ce tac toate partidele

Înfiinţată în decembrie 2006, firma Vitalia Servicii pentru Mediu SA Bucureşti mai are sucursale similare cu cele din Bistriţa la Prahova. Este vorba de Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL Prahova (preluând în 2007 toate activităţile ale Iridex Group Import Export Prahova SRL), Vitalia Servicii pentru Mediu Colectare Prahova SRL (2012) şi Vitalia Salubritate Prahova SRL (2011).

Potrivit Rise Project care a publicat ancheta „Imperiul de gunoi”, Iridex Group este proprietatea milionarului Corneliu Pascu, un fost senator al Partidului Conservator, ales pe liste comune cu PSD în legislaturile 2000-2004 și 2004-2008. În trecut, Pascu a condus Antrepriza Română, o întreprindere comunistă de lucrări utilitare ce opera în Orientul Mijlociu. Încă de atunci, Corneliu Pascu a devenit un apropiat al lui Dan Voiculescu, care, în era comerțului socialist, se ocupa cu exportul de ciment. De-a lungul anilor, Iridex Group a beneficiat de zeci de milioane de euro din bani publici, în urma contractelor cu Senatul României, Portul Constanța, fostul APAPS, Distrigaz Sud (înainte de privatizare), CJ Bistrița-Năsăud, CJ Giurgiu, primăria generală a Capitalei, dar și cele din Bacău, Costinești, Bușteni, Medgidia etc. În 2012, o licitație dubioasă în Giurgiu a expediat afacerile lui Corneliu Pascu în vizorul DNA, după ce, nu cu mult timp înainte, Coaliția pentru un Parlament Curat atrăsese atenția asupra datoriilor enorme pe care senatorul le avea la bugetul de stat.

În Bistriţa-Năsăud, în timpul guvernării PDL, firmele lui Pascu au construit Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, Staţia de Sortare şi Staţia de Compost în baza unui contract din 2009 în valoare de 48,9 milioane de lei având ca antreprenori SC Iridex Group Construcţii SRL, SC Iridex Group Import Export SRL, SC Iridex Group Plastic SRL şi SC Unio SA. Liviu Rusu, fostul preşedinte al CJ, a inaugurat cu fast depozitul.

Tot firmele lui Pascu au construit cinci staţii de trasfer şi cinci centre de colectare în Bistriţa-Năsăud. SC Iridex Group Construcţii SRL a primit pentru această lucrare 8,4 milioane de lei.

Fost rugbist de performanță, Octavian Morariu, managerul Vitalia, fost preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), a fost angajat al multinaționalei franceze Veolia Group – cel mai puternic brand european pe piața serviciilor comunitare. La sfârșitul anilor 80, în plin comunism, Octavian Morariu a emigrat în Franța unde și-a început cariera lucrând pentru concernul Vinci și reprezentanțele sale din Europa Centrală și de Est, apoi pentru Veolia. În 2003, Morariu a fost numit șeful Agenției Naționale de Sport – funcție cu rang de secretar de stat în guvernul Năstase.

În acei ani în care Vitalia intra pe piaţa gunoaielor în Prahova, președintele Consiliului Judeţean Prahova era Florin Serghei Anghel, un alt politician implicat în afaceri prospere cu statul, dar și în compania Vitalia, administrată de Morariu. Originar din Câmpina, Florin Anghel a trecut, pe rând, prin aproape toate partidele: PNȚCD, Partidul Conservator, PNL, PNDC și PDL. Din Câmpina este și firma Floricon Salub, asociată cu Vitalia în contractul din Bistrița-Năsăud, patronată de un fost mare lider PSD-ist, Florin Constantinescu.

În aprilie 2008, când firma Vitalia, condusă de Octavian Morariu, avea vechime un an în managementul deșeurilor prahovene, Florin Serghei Anghel ocupa o dublă postură: președinte al consiliului județean, dar și asociat cu Morariu în secret. Documentele  emise de registrul societăților luxemburgheze dovedesc că Anghel și Morariu au fondat, în primăvara lui 2008, compania Omnium Management SA, menită să dețină o cotă parte din firma Vitalia Servicii pentru Mediu, cu operațiuni masive în Prahova. Firma luxembougheză a fost introdusă în structura de proprietate a afaceriii Vitalia, printr-un vehicul intermediar. Este vorba despre  Optimal Servicii, un SRL din București care deține în proporție de 99,96% firma Vitalia Servicii Pentru Mediu, restul fiind ale lui Octavian Morariu.

Optimal Servicii are doi asociaţi, ambii persoane juridice: Omnium Management SA din Luxemburg și XOR IT Systems SRL din sectorul 6, Bucureşti. Societatea luxemburgheză, fondată de Anghel și Morariu, deţine 55,8% din Optimal, ceea ce înseamnă peste jumătate din afacerea Vitalia. Cealaltă entitate, XOR IT, participă cu 43,6% în Optimal.

Ltd XOR IT Systems este o piesă în jocul de puzzle al firmelor IT controlate de familia lui Sebastian Ghiță, aspect sesizat și de inspectorii ANAF în 2011, cu ocazia unui control încrucișat care s-a lăsat cu sesizări la DNA și Oficiul pentru Spălarea Banilor. Firma XOR IT și-a schimbat numele în Expert One Research a primit contracte informatice de zeci de milioane de euro pe care le-a derulat cu instituții precum Ministerul Finanțelor, Casa Națională de Pensii, Ministerul de Interne, CJ Vaslui, CJ Giurgiu etc. În 2012 a avut contract cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), căreia firma i-a vândut softul care a fost folosit pentru analiza referendumului de demitere a președintelui României. Aşa cum bine se ştie, Sebastian Ghiţă a fost un apropiat al fostului preşedinte PSD şi premier Victor Ponta, aşa încât, în timpul guvernării acestuia, se pare că Fiscul a închis ochii la datorieiile Vitaliei, iar ANRSC, instituţie condusă de bistriţeanul Doru Cioncan, numit în funcţie de PSD, nu s-a grăbit să retragă licenţa Vitaliei pentru datorii. A fost obligată, în schimb, să o facă în timpul guvernării tehnocrate.

Să mai spunem că, la Bistriţa, Vitalia este acţionar în firma Omnium New Energy SRL Năsăud (înfiinţată în 2013) al cărei obiect de activitate este producţia de energie electrică.

Administratori sunt Felix Prisăcariu De la Green Waste Sollution SRL Bucureşti şi Koribana Tomas, iar asociaţi: Felix Prisăcariu, Gabriela Bârsan (Optimal Consultanţă şi Dezvoltare Bucureşti), Răzvan Trocan (de la Vitalia Salubritate Prahova), Vitalia Servicii pentru Mediu SA şi Glorin Group RO SRL, o firmă din Prahova care se ocupă de tratarea deşeurilor nepericuloase.

Aşadar, afacerea gunoaielor este una complicată, acoperită de toate partidele politice de la cel mai înalt nivel şi a fost nevoie să vină un guvern tehnocrat ca să aflăm cât de împuţită este.

22 comentarii

    • si aproape ca ne punem intrebarea: aia de la DNA ce rol mai au?
      ca oricum se documenteaza altii in locul lor…..

  • La noi in judet problema e 100% PSD-ista . Inregistrarea la registrul Comertului nu are nici o treaba cu modul cum a functionat Vitalia ulterior si ce contracte s-au semnat . Suntem singurul judet din Romania in care s-a procedat asa . Practic colectarea deseurilor din tot judetul se face fara licenta ( absolut abuziv si ilegal ) , fara contract , fara facturare , fara bani , o improvizatie tipic PSD-ista . Lasa ma ca mergem asa , nu-i nici o problema , rezolvam noi . Asa se conduce CJ-ul .

    • Tocmai v-a arătat doamna Cristiana Sabău că afacerea aceasta este transpartinică și este arhicunoscut că acest proiect a început pe timpul regimului Băsescu – PDL cu Liviu Rusu președinte al CJ…

    • PDL-ul are „meritele” lui, dar in cazul de fata vorbim de un contract intre Vitalia si primarii, consiliul judetean etc.
      Fie Vitalia, fie ceilalti, au gresit.
      Daca ceilalti n-au gresit, dar nu fac nimic pentru remedierea situatiei, e grav.
      Daca Vitalia nu a gresit, e si mai grav.
      Oricum e grav.

  • Institutiile statului nu se autosesizeaza vis a vis de modul cum , FARA LICENTA , o firma se poate ocupa cu managementul deseurilor intr-un judet . DE CE ? Pentru ca toate institutiile , incepand cu Prefectura sunt conduse de PSD-isti . DNA-ul e tot in subordinea PSD-ului oare ?

  • Proiectul intitulat „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, finantat din fonduri europene a fost executat în perioada 2009–2012 si a constat in realizarea unor investiţii de importanţă majoră pentru protecţia mediului şi gestionarea deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind primul proiect de acest fel din Romania. Proiectul a avut urmatoarele obiective:
    -Construirea unui Centru de management integrat al deşeurilor în localitatea Tarpiu, comuna Dumitra, a unei staţii de transfer la Bistriţa precum şi a 4 puncte de transfer în localităţile, Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei;
    -Construirea în municipiul Bistriţa a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi DEEE şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al Judeţului;
    -Achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora;
    -Inchiderea şi ecologizarea a 4 depozite urbane şi a depozitelor rurale existente neconforme.
    La inceputul anului 2013, cand proiectul era deja finalizat de cei dinainte, Radu Moldovan a venit la de-a gata si a anuntat cu surle si trambite ca: „Acum chiar am inaugurat depozitul ecologic de la Tărpiu, primele maşini pot intra deja în depozit”. Se vede cat de bine a fost demarat managementul integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud, incat acum totul s-a blocat, iar lucrurile trebuie luate din nou de la capat.
    Vezi: http://www.timponline.ro/depozitul-ecologic-de-la-tarpiu-in-sfarsit-functional-foto/

  • Nu voi intelege niciodata de ce trebuia adusa o firma de aiurea cand Bistrita avea doua.De ce laptele la scoli se aduce de la Vatra Dornei cand sunt atatsa fabrici dd lapte in.judet,etc

    • Pentru că atribuirile de contracte, în România, se face prin licitație. Câștigă cela care are prețul cel mai bun, respectând criteriile tehnice din Caietul de sarcini. De aceea.

  • Stimata D-na redactor,
    Ar trebui sa continuati invetigatiile la ADI-Deseuri,sa vedeti ce au facut sau mai bine zise ce nu au facut cum trebuie si cand trebuie, si mai ales de ce. Acolo, la ADI s-au luat Decizii care acum ne costa pe toti,dar nu avem nici un vinovat. Bine ca autoritatile locale si yesmanii lor se aduna sa taie panglici si sa inaugureze lucrari, mai mult decat sa isi asume responsabiltatile deciziilor lor luate de multe ori din interese meschine si de grup,fara nici o Strategie pe termen mediu si lung si fara sa raspunda de toate greselile neasumate. Noi suntem vinovati cca ii votam si suportam!

  • Felicitări pentru articol și informare.

    O remarcă.

    De ce nu s-a optat pentru un sistem mai universal la nivel de utilizator- saci negri pentru cei din blocuri pentru deșeuri, pubelă neagră pentru deșeuri, pubelă de altă culoare de altă culoare pentru reciclare- și s-a optat pentru containere semîngropate…cu un mare dezavantaj.

    Doar camioane specializate pot face colectare.
    Și presupun asta presupune investiții majore pentru orice societate.

    Pe când, cu un alt sistem, tranziția dintre societățile de colectare, ar fi fost extrem de ușoară, sacii negrii costuri reduse din plastic reciclat, costul pubelelor de asemenea să spune în primă fază suportat autoritățile publice din taxe.

    Colectarea cu containere pubelă, e standard în Nord America și Europa.

    Dacă un operator nu respectă frecvența de colectare, e înlocuit de alții. Iar brațul macara nu ar fi să spunem neapărat obligatoriu pentru a colecta în situații de acestea de urgență, pubelele au roți și se pot deversa manual în orice remorcă simplă (asta în cazul în care sistemul hidraulic nu funcționează). În plus pubela e mobilă…punctele fixe pot fi dezavantajoase în caz să spunem de lucrări pe străzi sau în zone.

    S-a optat pe tehnologie fancy și nepractică din punct de vedere al administrației zilnice.

    De ce?

    Poate că poate se vroia MONOPOL..pe criteriul ..Numai noi putem colecta

    Nu e minunat, să ai un sistem în care numai cu anumite utilaje să poți colecta iar apoi Primăria instituție publică să-ți oblige clienții la ce tarife vrei tu și în plus să-ți colecteze și depună banii în conturile private.
    Biznis de biznis.
    Wonderful.

    • În toată Europa se face o colectare selectivă a deșeurilor. De ce în Bistrița-Năsăud acest lucru este dosr declarativ? Am văzut că cetățenii județului, majoritatea, sunt de acord și ar participa cu convingere la colectarea selectivă a gunoaielor. Care sunt actorii politici, că fără voia lor nu se întâmplă în județ nimic, care pun bețe în roate astfel încât sistemul de triere din amonte nu funcționează?

  • Documentare de nota 10. Felicitari!
    Dar cine raspunde si cum ?
    Asta vrem sa vedem.
    Si mai presus de toate sa avem un oras curat. Nu neaparat european. Poate fi si romanesc , model pentru europeni.
    Cine se incumeta ?
    Asteptam. Dar pana cand ?

    • Până când hidra pesedistă își va da obștescul sfârșit iar administrarea județelor și a țării va fi încredințată unor politicieni capabili si nepuși pe căpătuială.

  • Nu e prima data cand Morariu isi dovedeste incompetenta si ar fi foarte multe de spus in legatura cu persoana sa. A fost sigur ca va da da un mare tun si ca-i vor iesi socotelile, mai ales cand se inchide ochii la toate magariile facute. Ei bine, se pare ca nu a tinut si acuma se cauta „prostu” sa plateasca

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.