(FOTO) Un fermier din Blăjenii de Sus a intrat în greva foamei în faţa sediului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, nemulţumit că nu a primit nici după un an şi două luni subvenţiile pentru cele zece vaci din rasa de carne Aberdeen Angus care au adus pe lume viţei, ce-i drept, peste termenul „istoric” despre existenţa căruia a aflat abia acum.
Ioan Bălan, fiindcă despre el este vorba, s-a aşezat sub o umbrelă de soare în faţa sediului APIA, hotărât să protesteze până când i se va rezolva problema. El spune că deţine zece vaci de carne din rasa Aberdeen Angus şi pentru care ar fi trebuit să primească, în total, 12.210 euro.
„Am depus în 2015 dosarul la APIA. Nu ni s-a spus atunci că e o dată istorică. Abia vineri ni s-a spus că animalele nu intră în plată fiindcă nu au un produs (viţel -n.r.) la data istorică. Vacile au fătat după acest termen, dar în cele 21 de zile de prelungire. Am mers la APIA Beclean după ce au fătat, ni s-a preluat dosarul cu totul, iar până vineri nu am aflat de ce nu intră în plată. Vineri am fost sunaţi de la APIA că e o problemă cu dosarul şi că ar exista acum o dată istorică de 15.06.2015. Când am depus dosarul nu ni s-a spus că, dacă ni se spunea, nu depuneam niciun dosar. Noi am depus copii după paşapoarte, copie după actul de origine, adeverinţă de la UARZ, de la Asociaţia Aberdeen Angus, etc. În Blăjeni suntem trei care avem vaci din această rasă, fiecare câte zece vaci. Toţi suntem în aceeaşi situaţie. Nu trebuia să ne ia dosarele. Am făcut un credit, atunci am ştiut că ne încadrăm, ne-au tot amânat. Deja avem un an şi două luni de când am depus dosarele. Am depus la Beclean şi acolo tot nu mergea softul. Când a mers softul şi trebuia să ne bage în plată, nu au mai fost eligibile animalele. Voi sta în greva foamei până se rezolvă cazul. Deocamdată sunt singur, dar vor veni şi alţi colegi. Nu avem ce face”, a spus Ioan Bălan.
Un alt fermier, Grigore Mititean, a declarat că va intra şi el în greva foamei dacă problema nu va fi rezolvată.
„Cei de la APIA nu ştiau atunci care e situaţia şi ne-au luat dosarele. De pe soft au aflat ei. Şi eu trebuia să primesc peste 12.000 de euro. Sper să-i primesc, totuşi, de-asta sunt aici. Deocamdată nu am intrat în greva foamei”, a spus el.
Directorul APIA Bistriţa-Năsăud, Emil Scurtu, a venit să stea de vorbă cu cei doi, însă, înainte de asta, a declarat că oamenii nu au dreptate.
„Pentru vacile de carne, termenul să fi obţinut un produs (un viţel sau un avorton-n.r.) a fost 15.06.2015. Dumnealor a obţinut produşii după data de 15.06.2015. Obţinându-i după această dată, APIA nu a putut să le dea, fiindcă sistemul a respins de la plată aceste vaci. Eu sunt convins că oamenii ştiau lucrul acesta în 2015. Toate documentele sunt la dispoziţia fermierilor şi a colegilor noştri care îi informează. Dacă în Centrul Judeţean Bistriţa-Năsăud unde sunt 33.000 de cereri numai cinci nu au ştiut se impune întrebarea ceilalţi de unde au ştiut? Sunt 1221 de euro bani alocaţi pentru vaca de carne, dar condiţia era ca până în 15.06.2015 să fi obţinut un viţel. Deocamdată nu vor primi bani. O să informez conducerea APIA despre ce se întâmplă. Ştiu că ei spun că li s-au luat dosarele, dar APIA e obligată să ia dosare chiar şi acum, dar nu intră la plată. Vor fi prelucrate pentru anul viitor. Funcţionarii APIA sunt obligaţi să preia dosare oricând în timpul anului, dar nu intră la plată decât dosarele depuse în termen sau în termenul cu sancţiuni. Ei şi-au depus dosarele la Beclean, dar sunt convins că au fost informaţi de colegii noştri de acolo. Anul trecut, 2015, a fost primul an cu noua politică comună, a fost diferit faţă de celălalt an, au fost mult mai multe forme de sprijin, a fost un an mai greu. Din punctul meu de vedere, APIA a procedat corect faţă de aceşti oameni”, a declarat Emil Scurtu.
Aberdeen Angus după numele orașului Aberdeen este o rasă de taurine crescută pentru producția de carne. Creată în Scoţia în secolul al XVIII-lea, Aberdeen Angus are în prezent o arie mare de răspândire în întreaga lume. Este de culoare neagră, fără coarne, cu greutatea corporală la vaci de 500–550 kg, cu un randament la tăiere, pentru animalele îngrășate, de 65-70%. În România, rasa a fost folosită în vederea ameliorării unor rase locale.
Astia din guvern si de la APIA pe vremea legionarilor erau eliminati fara eZitare…ASTIA SUNT IMPOTRIVA POPORULUI…primesc de la uniunea europena tot felul de norme prin care inceraca amanarea subventiilor si astia ai nostri le interpreteaza impotriva poporului roman schimband in timpul jocului regurile si asa proate….
EU NU AM DEPUS CERERE PENTRU SUBVENTIE PENTRU ANUL 2016 si nu mai vreau nici un ban de la ei
in decembrie 2015 m-a sunat de la APIA sa le aduc repede carnetul de producator cu file taiate ca am vandut fanul si o primesc avansul a doua zi…am dus si ……TEAPA…am asteptat avansul pana in februarie!
Am urmarit declaratiile APIA din noiembrie 2015 si pana in iulie 2016 S-AU CONTRAZIS IN DECLARII DE LA O ZI LA ALTA……
Nici ei nu stiu pe ce lume traiesc …si nu vreau sa mai aud de ei!!!!!
Greva foamei nu e o solutie pentru Balan… e doar un mod de a arata si celor ce nu stiu si nu au contact cu aceasta zona ca traim intr-o tara CONDUSA DE OPORTUNISTI superificiali SI HOTI!!!!!
CONSIDERA CA BANII PENTRU SUBVENTII SUNT BANI DATI MOCA DE GUVERNANTI!!!!
TOT asa cum politicienii care semneaza o rectificare de buget considera ca dau bani din propriul buzunar pentru care PRETIND COMISIOANE!!!!!
Tara mafiotilor!
Normal…doar nu suntem in SPANIA