Negruşeri se ocupa cu inoculatul ideii că social-democraţia e raiul pe pământ
Vasile Negruşeri este, la originea sa politică, un militant PSD. În anul 2004, până să câştige alegerile Traian Băsescu şi Alianţa DA, Negruşeri era în plină epocă de activism la PSD. Lupta pe toate fronturile ca Adrian Năstase şi ai lui să câştige un nou mandat şi să conducă, în continuare, România. Plin de râvnă ca „general” al învăţământului judeţean, Vasile Negruşeri a organizat o întrunire cu directorii de şcoli la Casa de Cultură „George Coşbuc”. La ea a participat şi prefectul de atunci, Viorel Pupeză, care i-a îndemnat pe profesori să „inoculeze elevilor ideea că social-democraţia va duce la integrarea României în Uniunea Europeană”. Era o simplă şedinţă de bilanţ a activităţii din semestrul I a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud la care au participat peste 300 de directori, directori adjuncţi şi directori educativi. Prefectul le-a mai cerut directorilor să fie atenţi cu educaţia civică a elevilor, în special a celor care au drept de vot în 2004.
Colegii de azi, duşmanii de ieri
Tot în 2004, inspectorul şcolar general Vasile Negruşeri a fost ales în funcţia de preşedinte al Asociaţiei Profesorilor Social-Democraţi. Din APSD făceau parte peste 1000 de profesori, respectiv un sfert dintre cadrele didactice din judeţ. Imediat după aceea, PNL Bistriţa-Năsăud i-a cerut public lui Vasile Negruşeri să demisioneze din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Profesorilor Social-Democraţi. Sabin Ilieşi, ex-preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud a PNL, spunea că Vasile Negruşeri, inspectorul şcolar general, nu ar trebui să influenţeze din postura pe care o are profesorii bistriţeni, determinîndu-i să se încrie într-o organizaţie politică. „Dacă este, într-adevăr o organizaţie profesională, care se doreşte un partener de dialog cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu alte structuri ale statutului, atunci inspectorul şcolar general nu are cum să fie preşedintele acestei organizaţii ca să dialogheze cu el însuşi. Îi cerem public să demisioneze din această funcţie, dânsul, inspectorii şcolari şi directorii de şcoli, pentru a permite acestei asociaţii să discute pe picior de egalitate cu alte organizaţii profesionale”, a declarat Sabin Ilieşi.
La scurt timp după aceea, profesorii din PNL Bistriţa-Năsăud au acuzat sindicatele din învăţămînt de „un pact secret cu PSD”. Andrei Moldovan, pe atunci preşedintele Comisiei judeţene pentru învăţămînt a PNL, în prezent consilier judeţean PDL, spunea: „„Deţinem informaţii că, în luna februarie a fost parafat un pact secret cu PSD asupra căruai membrii de sindicat nu au fost consultaţi”, a declarat Andrei Moldovan.
Pe lista neagră a prefectului din cauza abuzurilor
În 2005, după ce Ioan Szilagyi (UDMR) s-a instalat la Prefectura Bistriţa-Năsăud, Vasile Negruşeri apărea pe lista celor cinci şefi de instituţii descentralizate din judeţ care urmau să fie schimbaţi din funcţii fiindcă au făcut „abuzuri” în instituţiile pe care le conduceau. Vasile Negruşeri a fost acuzat de politizarea întregului sistem de învăţământ întrucât i-a înregimentat pe aproape toţi directorii de şcoli în PSD.
Cercetat pentru abuz în serviciu
În 2007, Inspectoratul Judeţean de Poliţie a anunţat că îl cercetează pe Vasile Negruşeri pentru abuz în serviciu. Şeful de atunci al IJP, Ioan Bodescu, declara că are în lucru dosarul care-l viza pe Vasile Negruşeri, în calitatea sa de fost şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. Va vremea aceea, Negruşeri era consilier judeţean PSD, dar timpul a trecut, Negruşeri a schimbat partidul, iar peste dosarul lui probabil că s-a aşternut praful.
De la trei trandafiri la unul sau cum să răsplăteşti trădarea
PSD a avut iniţial 11 reprezentanţi în Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, PNL 6, iar PDL 14 cu tot cu preşedintele Liviu Rusu. PSD şi PNL au format împreună majoritatea până când Vasile Marc şi Vasile Negruşeri au trădat partidul şi au votat alături de PDL. Cei doi au contribuit, prin trădarea lor, la o schimbare nedemocratică în CJ. Iniţial, PSD şi PNL i-au ales vicepreşedinţi pe Gheorghe Marinescu (PSD) şi Mihai Bumbu (PNL), dar cei doi nu au fost acceptaţi de preşedintele Liviu Rusu (PDL) deşi fuseseră aleşi cu 17 voturi pentru, adică de majoritatea consilierilor din CJ Bistriţa-Năsăud.
Liviu Rusu a introdus pe ordinea de zi a CJ un alt proiect de alegere a vicepreşedinţilor. Cei 14 consilieri PDL, ajutaţi de voturile lui Negruşeri şi Marc au ajuns să-i aleagă vicepreşedinţi pe Luca Iancu (PDL) şi Vasile Negruşeri (PSD). Cei doi, agreaţi de preşedintele CJ, au fost instalaţi în funcţii, dar dată fiind incompatibilitatea strigătoare la cer, Negruşeri a fost obligat să se retragă locul lui fiind luat de Mihai Bumbu, dar a primit drept premiu funcţia de administrator public al judeţului pe care o ocupă de ceva vreme fără niciun rezultat notabil.
Cât ne costă administratorul public
Existenţa deloc justificată cu fapte a administratorului public al judeţului ne-a costat, anul trecut, peste 52.000 de lei, ceea ce înseamnă că în conturile lui Vasile Negruşeri intră, lunar, peste 4300 de lei. O fi mult, o fi puţin? Atât timp cât nu ştim ce administrează şi pentru ce anume îi ia, e enorm!
Analiză de Cristiana Sabău pe baza materialelor apărute în presă între 2004 şi 2011
Adaugă comentariu