Politică Social

ANALIZĂ Ioan Nelu Botiş, lecţie despre cum să te urci în vârful bradului, să te înţepi în trei trandafiri şi să-ţi curgă sânge portocaliu

Cum să intri cel mai uşor în politică? Pe uşa unui partid mic pe care îl finanţezi ca să ajungi cât mai sus, tocmai în vârful bradului.

A fost odată ca niciodată un om de afaceri care a ajuns consilier local din partea ecologiştilor. Numele lui era Ioan Nelu Botiş şi se pricepea la contrat primarul PNŢCD pe numele lui Pavel Popescu. Aşa s-a făcut remarcat şi a trecut la PSD. Numai că acest partid nu i-a recunoscut, cică, îndeajuns meritele şi a fost nevoit de circumstanţe şi viaţă să mai facă un salt, la PDL. Când în sfârşit, a “ajuns ministru în ţara asta”, Botiş şi-a dovedit adevărata competenţă în accesat bani europeni pentru sine şi ai săi. Culmea ghinionului, a pierdut şi funcţia, şi banii. Acum încă mai visează la Primăria Bistriţa, dar visul i s-ar putea transforma într-un coşmar.

Cum a început totul

Cu un mandat de consilier local între 1996 şi 2000 şi cu o funcţie de viceprimar între 2000 şi 2004. Din această perioadă au rămas însemnate în istorie diverse isprăvi ale fostului vice, greu tolerat de ex-primarul Vasile Moldovan. În 2003, de exemplu, Botiş anunţa că hala de producţie de la Direcţia de Administrare a Domeniului Public din cadrul Primăriei Bistriţa începe să producă mobilă. O fi produs, dar nu ştim pentru cine. Tot atunci, cu mândrie, el dădea de veste că Primăria Bistriţa îşi cumpără puşcă în valoare de 22 de milioane de lei vechi, cică pentru câinii comunitari. În noiembrie 2003, acelaşi Botiş anunţa că Primăria Bistriţa construieşte case pentru săraci a câte 7000 de euro fiecare, dar cu atât a rămas. Cu anunţul. Nu s-a mai întâmplat minunea. În schimb, acelaşi Botiş s-a apucat să înfiinţeze “consilii de cartier”. Erau bune la adunat voturi pentru el ca viitor primar, dar nici acestea nu au fost să fie.

Afacerea Transmixt

În schimb, se pare că viceprimarul se pricepea la afaceri. În 2004, liberalii bistriţeni anunţau extrem de vocal că vor sesiza Parchetul Naţional Anticorupţie (actual DNA –n.r) în legătură cu o posibilă deturnare a banilor publici făcută de 14 consilieri locali ai PSD care ar fi dat trei miliarde de lei vechi Transmixt în condiţiile în care judecătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud au respins pretenţiile acestei firme ca fiind nefondate. Cei 14 consilieri locali ai PSD, conduşi de însuşi Botiş, au decis să ignore hotărârea judecătorilor, existând suspiciunea că o parte din bani vor fi direcţionaţi spre fondurile de campanie ale partidului de guvernământ. Afacerea Transmixt era considerată de altfel una politică. Viceprimarul Ioan Botiş, preşedintele organizaţiei Bistriţa a PSD , a negat însă acuzaţiile. Mai târziu însă, prietenia dintre el şi patronul Transmixt, Melente Horoba, a ieşit la suprafaţă.

Prima aspiraţie, primul eşec

În 2004, Botiş visa să fie primarul Bistriţei, dar PSD l-a desemnat candidat pe Adrian Mureşan, pe atunci director al Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud. Cei 35 de membri ai Birolului Executiv Municipal l-au votat, se pare, în unanimitate pe Adrian Mureşan să fie candidat official şi i-au oferit lui Botiş premiul de cosolare: să fie primul pe listă la Consiliul Local şi să fie sprijinit pentru a redeveni viceprimar. Surse din partid spuneau că Adrian Mureşan a fost preferat de preşedintele filialei judeţene Viorel Pupeză, care l-a impus peste voinţa partidului. Mureşan a pierdut alegerile, iar apoi Botiş a demisionat din funcţia de lider municipal al PSD sub pretextul că partidul său nu a ieşit „pe primul loc” la Consiliul Local, aşa cum şi-a propus la începutul campaniei electorale. Demisia lui Ioan Botiş a fost acceptată.

După constituirea CL, Botiş a demisionat din funcţia de consilier local motivând că vrea să-şi asume în totalitate eşecul de la alegerile locale. În urma demisiei lui, în Consiliul Local urma să intre Camelia Cătană, dar şi ea  a anunţat că renunţă la funcţia de consilier municipal. Jocurile politice au fost în aşa fel făcute încît în CL să intre Adrian Moldovan, care a fost agreat să ajungă şi lider al organizaţiei municipale în locul lui Ioan Botiş.

Funcţii de consolare, piste de lansare

Totuşi, partidul s-a gândit să nu-l lase chiar de izbelişte pe demisionarul Neluţu. Liderul judeţean de la vremea aceea, Viorel Pupeză, l-a anunţat pe Botiş viitor şef al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar pe ex-viceprimarul Ioan Georgiu şef al Sistemului de Gospodărire a Apelor din cadrul Companiei Naţionale Apele Române. Ultimul n-a mai ajuns. Surse din partid au declarat, la vremea aceea, sub protecţia anonimatului, că cei doi viceprimari au fost puşi la colţ înainte şi după alegeri, deoarece PSD a considerat că imaginea lor ar putea face mult rău partidului. Atât Georgiu, cât şi Botiş a fost acuzaţi de complicitate cu fostul primar PD Vasile Moldovan în diverse afaceri cu bani publici. Ioan Georgiu s-a ocupat direct de construcţia locuinţelor ANL, iar Ioan Botiş a lucrat cu bani publici prin intermediul firmei conduse de soţia sa.

Avântul lui Botiş de la etajul AJOFM

După ce s-a instalat la şefia AJOFM, Botiş anunţa cu surle şi trâmbiţe că şomerii care vor apela la serviciile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă vor intra într-un „cyber space” care conţine nu mai puţin de patru touch-screen-uri care vor face munca a şapte angajaţi. El promitea atunci că AJOFM Bistriţa-Năsăud va amplasa, în următorii doi ani, 50 astfel de touch-screen-uri care vor fi operaţionale în tot judeţul. Dar nu a mai fost să fie!

De la Bistriţa, la Livezile

Isprăvile lui Botiş nu au rămas fără ecou la adversarii politici care au pierdut pe mâna lui Vasile Moldovan funcţia de primar al Bistriţei şi nu aveau pe cine susţine pentru fotoliul de deputat. Aşadar, în 2008, PDL îl anunţa candidat în Colegiul 1 Bistriţa-Livezile pe însuşi „independentul” Botiş. Pentru aceeaşi funcţie au candidat ex-preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Turc, Adrian Moldovan (PSD), Zsolt Szilagyi (UDMR), preşedintele PNG-CD Bistriţa-Năsăud, Iacob Brănişteanu, şi rectorul filialei Universităţii „Gheorghe Cristea” din Bistriţa, Grigore Boşca (PRM). După o campanie cu multe plase date noaptea oamenilor, Ioan Nelu Botiş a obţinut 36,25%, fiind urmat de Ioan Turc (PNL) cu 27,66% şi de Adrian Moldovan (PSD) cu 23,55%.î

Nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte

Odată ajuns deputat, Ioan Nelu Botiş şi-a câştigat dreptul la a spune câte o propoziţie în conferinţele de presă ale PDL de vinerea.  Era vremea când partidul a anunţat că îl va susţine pe senatorul Ioan Sbîrciu pentru fotoliul de ministru al Culturii. Activismul nativ al lui Botiş l-a făcut însă pe Ioan Oltean să-l susţină pe acesta să ajungă ministru, el fiind instalat şi în funcţia de  preşedinte al PDL Bistriţa. Odată ajuns „sus, sus, tot mai sus”, Botiş a fost desemnat, en fanfare, candidat al formaţiunii, în 2012, la Primăria municipiului.

Punct. Dar mai există oare alt capăt?

Până să administreze bugetul municipiului, Botiş şi-a dat seama că are pe mâini banii europeni şi diversele ONG-uri pe care gaşca lui le-a înfiinţat de-a lungul timpului, gata să absoarbă tot ce îi ieşea în cale. Ce mai conta unde e sediul unui ONG? Când ţara ardea din cauza salariilor tăiate şi a indemnizaţiilor de maternitate reduse, cui îi mai ardea de verificat dacă e la el în curte sau în a altora? Aici însă Botiş a luat-o în bot fiind mult prea sigur pe sine, la fel cum a fost şi în 2004. Cu o viteză mai mare de transmite a informaţiei, cu mai puţină siguranţă în voce la interogatoriul televizat, Botiş a pierdut şi funcţia, şi banii. Dacă subiectul nu ar fi depăşit graniţele judeţului, dacă nu ar fi fost trâmbiţat la televizor, am fi aflat, pentru a nenumărata oară, că alţii au furat mai mult. Dar nu a fost aşa. Mult prea încrezătorul Botiş a ajuns în gura ANI şi e anchetat de DNA. I s-au cerut înapoi şi banii europeni, dar el tot mai speră că va putea să ne gestioneze banii oraşului când va fi primar. Cu sfert sau jumătate de gură, PDL încă îl lasă să creadă că va fi candidatul său în 2012. Aşa să fie oare?

Un material de Cristiana Sabău

 

Etichete

2 comentarii

  • un smecher, cu obrazul gros, a facut pe traesistul pana a facut ce a facut de a devenit ministru. tin minte cand era psd ist ce se zbatea sa ajunga in fata, este un dinu paturica al zilelor noastre, felicit acest ziar ca a reusis sa il dea in vileag cu afacerile cu bani europeni si publici, cariera lui este terminata, ……..totusi romanii uita repede de aceea va multumesc ca ne mai amintiti de marele cavaler al dreptatii BOTIS

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS