Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a început controale la cei care au cerut subvenţii, eșantioane de fermieri fiind mai mari faţă de anii trecuţi. Astfel, potrivit APIA, din judeţul nostru vor fi verificaţi 3800 de fermieri prin teledetecție.
Ca număr de fermieri controlați, Harghita este în top. Un număr de 6.000 de fermieri intră, în total, la controlul clasic și prin teledetecție și 11.000 de parcele agricole vor fi verificate.
Dacă în anii trecuți eșantioanele de control reprezentau cca 10% din numărul total de fermieri care cer subvenții, acum sunt județe unde procentul depășește 40%. În Bistrița-Năsăud vor fi verificaţi 3.800 de fermieri, iar în Maramureș 3.600 de fermieri.
Controalele trebuie finalizate de APIA la data de 30 noiembrie 2016. Din data de 1 decembrie 2016 se intră legal, conform regulamentelor europene, în termenul pentru plata integrală a subvențiilor care li se cuvin agricultorilor. Practic, funcționarii Agenției de Plăți care efectuează controlul clasic, în teren, au la dispoziție 65 de zile calendaristice, nu lucrătoare, sunt socotite și sâmbetele și duminicile, ca să termine rapoartele de control. De finalizarea controalelor depinde plata integrală a subvențiilor.
Centrele județene APIA dispun de puține echipe, iar detașarea echipelor de la un județ la altul va fi aproape imposibilă pentru că fiecare județ se confruntă cu un eșantion mare de fermieri, unele cu parcele fărămițate, cu distanțe mari de parcurs între o parcelă și alta. Nu este exclus ca birourile APIA din ţară să rămână pustii în această perioadă, scrie agroinfo.ro.
Cele mai generoase eșantioane de control de când există APIA ar fi rezultatul ratei mari de eroare din campania agricolă 2015, când au fost depistate numeroase coduri de neconformitate, și ar fi un efect al sintagmei pe care au urât-o toți fermieri și care le-a dat bătăi de cap și angajaților APIA, și anume identificarea fără echivoc a parcelelor agricole. La această sintagmă din legislație s-a renunțat, la fel și la abaterea de 0,75 m pentru o parcelă.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent că pentru plata avansului pe suprafață nu este nevoie de terminarea controlului în teren. Fermierii români ar trebui să-și primească avansul din plata pe suprafață și din plățile pe agro-mediu din data de 16 octombrie 2016. Bugetul stabilit de Ministerul Agriculturii pentru plata avansului pe suprafață este de 822.095.000 de lei.
Foto: arhivă
sa-i controleze apia si pe cei care detin”N'”animale,dar au crotele doar in TRAISTA(vezi teatrul nescris din loc. SANT)dar controlul sa se faca inopinant,fara telefoane,APIA STIE…….