Încă un ales local din Bistrița-Năsăud a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI). El a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Este vorba de primarul comunei Ilva Mică, Aurel Horea (PSD). În aprilie a.c., ANI îl declarase incompatibil pe viceprimarul comunei Ilva Mică, Ilie Mușină (PSD).
Potrivit ANI, Aurel Horea ”s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 martie 2009 – 17 iunie 2013 întrucât a deținut simultan funcțiile de primar al comunei Ilva Mică și de administrator – membru al Consiliului de Administrației al Ocolului Silvic Plaiurile Heniului R.A., încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”.
Și fostul viceprimar al Bistriței, Kiss Laszlo, a fost găsit incompatibil. ”S-a aflat în stare de incompatibilitate atât în perioada 16 octombrie 2014 – 01 iulie 2015, întrucât a deținut simultan funcțiile de viceprimar al municipiului Bistrița, județul Bistrița-Năsăud și de administrator al S.C. Blum Home&Office S.R.L., cât și în perioada 16 octombrie 2014 – 24 februarie 2016 întrucât a deținut simultan funcția de viceprimar al municipiului Bistrița, județul Bistrița-Năsăud și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul S.C. Traduplus Autentic S.R.L. De asemenea, persoana evaluată a desfășurat pe perioada deținerii funcției de viceprimar activități remunerate ca interpret și traducător pentru limbile engleză și germană. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit c), d) și k) și art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003”.
Conform legii, „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”. „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Adaugă comentariu